Infrastrukturer
Biobanker, bibliotek, databaser och register. Kraftfulla beräkningsverktyg och forskningsanläggningar som ESS och partikelacceleratorn vid CERN. Gemensamma infrastrukturer spelar en allt större roll för forskning inom många olika fält. Här hittar du Curies artiklar om forskningens infrastrukturer.
Senaste artiklarna
Nyhet
17 september 2024
Att göra data tillgängliga borde vara en merit
Charlie Olofsson
Miljöarkeologen Philip Buckland förstod tidigt att hans intresse för programmering och databasbyggande kunde vara till nytta inom akademin. Han ser att öppen data driver forskningen framåt, men ”data-vampyrerna” måste bekämpas.
Nyhet
16 april 2024
Så ska hälsodata bli mer tillgängliga för forskningen
Lisa Kirsebom
I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt och satsningar fram som ska råda bot på problemen. Läs den andra av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
16 april 2024
Nytta vägs mot risker vid forskning på hälsodata
Lisa Kirsebom
Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillgång till stora mängder data måste vägas mot patienternas integritet och förtroende. Läs den första av två artiklar om hälsodata.
Nyhet
23 januari 2024
Första rymdhamnen i Europa ger nya möjligheter till forskning
Siv Engelmark
I år skickas den första satelliten upp från den nya rymdhamnen på Esrange utanför Kiruna – den enda i Europa som kan sända upp satelliter i omloppsbana. Satsningen är ett av många exempel på det växande globala intresset för rymden. Men satsningarna ställer också rymdforskningen inför nya utmaningar.
Debatt
15 maj 2023
Replik: Forskare måste delta i digitaliseringen av kulturarvet
Kajsa Weber
När kulturarvet digitaliseras måste forskare vare medskapare och medkonstruktörer. Bara då kan digitaliseringen få de positiva effekter på forskning, utbildning och allmänhet som många hoppas på. Det skriver Kajsa Weber i en replik på Björn Orrings debattinlägg.
Debatt
12 april 2023
Hur ska regeringen ta sig an digitaliseringen av kulturarvet?
Björn Orring
Att digitalisera vårt kulturarv har stort värde för både forskning och demokrati. Men medan andra länder gör kraftfulla satsningar står Sverige och stampar. Nu är det dags för regeringen att kliva fram, skriver Björn Orring.
Nyhet
11 januari 2023
Hur kan kvalitativ forskning nå målet om öppen vetenskap?
Anders Nilsson
För att leva upp till idealen om öppen vetenskap behövs en ny och mer storskalig form av kvalitativ forskning. Det menar Stanfordprofessorn David Grusky som ingår i ledningen för projektet American Voices där flera tusen personer intervjuats om sin vardag.
Debatt
22 november 2022
Ge även industrin tillgång till ESS och MAX IV
Chalmers, ESS, SSF, Teknikföretagen
Bredda användningen av forskningsanläggningarna ESS och MAX IV till nya forskningsområden och till forskare och grupperingar utanför akademin. Det skulle öka företagens konkurrenskraft, förbättra kvaliteten inom hälso- och sjukvården och ge samhället bättre förutsättningar att tackla flera samhällsutmaningar. Vår rapport visar hur detta kan ske, skriver företrädare för Chalmers, ESS, Stiftelsen för Strategisk Forskning och Teknikföretagen.
Nyhet
24 maj 2022
Registersatsning ska ge svar på frågor om pandemin
Helena Östlund
Sverige har många värdefulla register och datakällor som kan tjäna som unikt underlag i forskning kring pandemin – om de bara vore mer tillgängliga. Därför byggs nu en ny infrastruktur upp som kombinerar ett 20-tal databaser från olika myndigheter och aktörer. Programledaren Torsten Persson hoppas att det ska ge oss en mer fullständig bild av hur pandemin har påverkat samhället.
Debatt
8 mars 2022
Sverige får inte missa tåget när EU satsar på öppen vetenskap
Representanter för EOSC
European Open Science Cloud, EOSC, kommer att få stor betydelse för forskningen i Europa. Därför är det viktigt att Sverige är med och bygger framtidens digitala forskningssystem – annars kommer mycket av inflytandet att hamna utanför det svenska forskarsamhället, skriver representanter för EOSC.