Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Researching the Worlds Knowledge på British Library

Befinner mig sedan några dagar tillbaka i London och mer specifikt på British Library, skriver Annika Olsson.

Jag är inte ensam; vi är runt 1200 läsare per dag som strömmar in till ett av världens största bibliotek för att ”explore/researching the World’s Knowledge” som deras motto lyder. Dessutom använder 16 000 användare olika delar av bibliotekets nätresurser dagligen.

Även om mottot är ett tydligt uttryck för landets koloniala historia och säger oss något om hur dagens kunskapsvärld och akademi är organiserad, så går det inte att bortse från att biblioteket rymmer enorma skatter (150 miljoner ting, växer med omkring 3 miljoner ting/år) och att det är mycket användarvänligt, tillgängligt och viktigt.

För min del är det just nu deras oral history-samling som är intressant. Jag sitter och skriver på en artikel om hur fältet har utvecklats sedan 1960-talet, och har både tillgång till vetenskapliga studier och en mängd intressanta intervjuer att lyssna på.

Snubblar dessutom över inspirerande ljudklipp: alldeles nyss lyssnade jag exempelvis på Christabel Pankhurst som 18/12 1908 talade om ”Suffrage for Women”. Historiens vingslag och en rejäl påminnelse om att det är vi människor som gör historien och samhället.

Mer om skribenten

  • Filosofie doktor i litteraturvetenskap

    Hon skriver om forskningens demokratiska uppdrag och sin vardag som prefekt, lärare och forskare. Annika Olsson forskar om demokrati, jämställdhet och jämlikhet.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 31 mars 2020

Helena Östlund

På Snow Hill i Antarktis står forskningsstationen som Otto Nordenskjöld och hans kolleger byggde år 1902 fortfarande kvar. Den hotas dock av naturens krafter. Nu har svenska forska...

Nyhet 24 november 2021

Teresia Borgman

Sverige har en lång och unik tradition av att samla in data om biologisk mångfald, men hittills har det varit svårt att hitta och analysera all information. Det ska en ny forskning...

Nyhet 18 november 2021

Charlie Olofsson

Vetenskapsrådet har beslutat att etablera en ny organisation för att möta det växande behovet av storskalig beräkning och datahantering inom forskningen. I dagsläget sköts dessa tj...