Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
En kvinna med lila jacka står i helfigur på en klippa med hav i bakgrunden.

Åsa Larsson är arkeolog och verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet. Hon utvecklar ett nytt digitalt kulturmiljöregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

NYHET

Curiepodden: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen

Arkiven är mänsklighetens minnen över vad vi gjort. Lyssna på arkeologen Åsa Larsson, Riksantikvarieämbetet, som berättar om digitaliseringens betydelse för arkeologin för att bevara vår historia och göra den tillgänglig.

Lyssna på det här avsnittet: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Från dammiga arkiv till digitala data. Att göra gammal kunskap tillgängligt skapar nya möjligheter för att ta fram ny kunskap.

– Vi skulle inte vara där vi är idag om vi inte sparat historisk kunskap, menar Åsa Larsson, tidigare forskare vid Uppsala universitet och idag verksam vid riksantikvarieämbetet.

Just nu utvecklar de ett digitalt kulturminnesregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

Läs också i Curie:

Åsa Larssons samlade krönikor i Curie

Relaterat innehåll

Krönika 16 maj 2023

Öppen vetenskap är också en fråga för studenter och utbildningsinstitutioner. Kunskapen om öppna lärresurser är dock fortfarande låg, skriver Erik Stattin.

Debatt 15 maj 2023

Kajsa Weber

När kulturarvet digitaliseras måste forskare vare medskapare och medkonstruktörer. Bara då kan digitaliseringen få de positiva effekter på forskning, utbildning och allmänhet som m...

Debatt 12 april 2023

Björn Orring

Att digitalisera vårt kulturarv har stort värde för både forskning och demokrati. Men medan andra länder gör kraftfulla satsningar står Sverige och stampar. Nu är det dags för rege...