Åsa Larsson är arkeolog och verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet. Hon utvecklar ett nytt digitalt kulturmiljöregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.
NYHET
Curiepodden: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen
Arkiven är mänsklighetens minnen över vad vi gjort. Lyssna på arkeologen Åsa Larsson, Riksantikvarieämbetet, som berättar om digitaliseringens betydelse för arkeologin för att bevara vår historia och göra den tillgänglig.
Lyssna på det här avsnittet: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.
Från dammiga arkiv till digitala data. Att göra gammal kunskap tillgängligt skapar nya möjligheter för att ta fram ny kunskap.
– Vi skulle inte vara där vi är idag om vi inte sparat historisk kunskap, menar Åsa Larsson, tidigare forskare vid Uppsala universitet och idag verksam vid riksantikvarieämbetet.
Just nu utvecklar de ett digitalt kulturminnesregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.
Läs också i Curie:
Du kanske också vill läsa
Nyhet 17 september 2024
Miljöarkeologen Philip Buckland förstod tidigt att hans intresse för programmering och databasbyggande kunde vara till nytta inom akademin. Han ser att öppen data driver forskninge...
Debatt 17 juni 2024
Forskare måste kunna välja fritt var de vill publicera sig. Men det innebär inte att offentliga medel ska användas för att bekosta alla former av vetenskapliga publikationer. Det s...
Debatt 12 juni 2024
Vi uppskattar diskussionen om forskningspublicering och öppen vetenskap, men den måste bygga på fakta och inte på åsikter, skriver Frederick Fenter på Frontiers i en replik på Göra...