Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
En kvinna med lila jacka står i helfigur på en klippa med hav i bakgrunden.

Åsa Larsson är arkeolog och verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet. Hon utvecklar ett nytt digitalt kulturmiljöregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

NYHET

Curiepodden: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen

Arkiven är mänsklighetens minnen över vad vi gjort. Lyssna på arkeologen Åsa Larsson, Riksantikvarieämbetet, som berättar om digitaliseringens betydelse för arkeologin för att bevara vår historia och göra den tillgänglig.

Lyssna på det här avsnittet: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Från dammiga arkiv till digitala data. Att göra gammal kunskap tillgängligt skapar nya möjligheter för att ta fram ny kunskap.

– Vi skulle inte vara där vi är idag om vi inte sparat historisk kunskap, menar Åsa Larsson, tidigare forskare vid Uppsala universitet och idag verksam vid riksantikvarieämbetet.

Just nu utvecklar de ett digitalt kulturminnesregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

Läs också i Curie:

Åsa Larssons samlade krönikor i Curie

Du kanske också vill läsa

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...

Debatt 10 april 2024

Ulf Zander, Kriterium

Redan idag kan forskare inom humaniora och samhällsvetenskap få hjälp att publicera monografier med open access på plattformen Kriterium. Det skriver Ulf Zander, huvudredaktör för ...