Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
En kvinna med lila jacka står i helfigur på en klippa med hav i bakgrunden.

Åsa Larsson är arkeolog och verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet. Hon utvecklar ett nytt digitalt kulturmiljöregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

NYHET

Curiepodden: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen

Arkiven är mänsklighetens minnen över vad vi gjort. Lyssna på arkeologen Åsa Larsson, Riksantikvarieämbetet, som berättar om digitaliseringens betydelse för arkeologin för att bevara vår historia och göra den tillgänglig.

Lyssna på det här avsnittet: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Från dammiga arkiv till digitala data. Att göra gammal kunskap tillgängligt skapar nya möjligheter för att ta fram ny kunskap.

– Vi skulle inte vara där vi är idag om vi inte sparat historisk kunskap, menar Åsa Larsson, tidigare forskare vid Uppsala universitet och idag verksam vid riksantikvarieämbetet.

Just nu utvecklar de ett digitalt kulturminnesregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

Läs också i Curie:

Åsa Larssons samlade krönikor i Curie

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 oktober 2019

Anders Nilsson

För att knyta ihop data om forskningsprojekt, finansiärer, individer och lärosäten behövs ett system för forskningsinformation – ett CRIS. Det gör forskningen mer synlig, samtidigt...

Debatt 8 mars 2022

Representanter för EOSC

European Open Science Cloud, EOSC, kommer att få stor betydelse för forskningen i Europa. Därför är det viktigt att Sverige är med och bygger framtidens digitala forskningssystem –...

Nyhet 20 juni 2017

Natalie von der Lehr

Just nu byggs ESS som blir världens största neutronmikroskop där forskare från hela Europa kan studera olika material. Miljardinvesteringen kan i förlängningen leda till alltifrån ...