Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
En kvinna med lila jacka står i helfigur på en klippa med hav i bakgrunden.

Åsa Larsson är arkeolog och verksamhetsutvecklare på Riksantikvarieämbetet. Hon utvecklar ett nytt digitalt kulturmiljöregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

NYHET

Curiepodden: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen

Arkiven är mänsklighetens minnen över vad vi gjort. Lyssna på arkeologen Åsa Larsson, Riksantikvarieämbetet, som berättar om digitaliseringens betydelse för arkeologin för att bevara vår historia och göra den tillgänglig.

Lyssna på det här avsnittet: Åsa Larsson om varför vi digitaliserar våra minnen (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Från dammiga arkiv till digitala data. Att göra gammal kunskap tillgängligt skapar nya möjligheter för att ta fram ny kunskap.

– Vi skulle inte vara där vi är idag om vi inte sparat historisk kunskap, menar Åsa Larsson, tidigare forskare vid Uppsala universitet och idag verksam vid riksantikvarieämbetet.

Just nu utvecklar de ett digitalt kulturminnesregister med information om fornlämningar och arkeologiska undersökningar.

Läs också i Curie:

Åsa Larssons samlade krönikor i Curie

Relaterat innehåll

Nyhet 28 november 2023

Siv Engelmark

Nu ska de avtal som reglerar svenska forskares publiceringar i vetenskapliga tidskrifter omförhandlas. En färsk rapport från SUHF ska ge underlag för arbetet. Målet är att publicer...

Debatt 22 november 2023

Ramon Wyss, professor emeritus KTH

Vem får ta del av resultaten när forskningen görs av privatägd AI? Ramon Wyss, professor emeritus på KTH, menar att det är hög tid att skapa riktlinjer för AI-driven forskning.

Krönika 9 oktober 2023

I januari ska Kungliga biblioteket redovisa sitt regeringsuppdrag om riktlinjer för öppen vetenskap. Men redan nu bjuder vi in hela forskarsamhället att ha synpunkter på förslaget,...