Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Man med solglasögon står utomhus i en park framför en gulorange byggnad. 

Christian Christensen är professor i journalistik vid Stockholms universitet och studerar samspelet mellan journalistik och teknik.

NYHET

Curiepodden: Dålig journalistik är inte fejk news

Det har gått inflation i uttrycket falska nyheter. Idag används begreppet fejk news både för att avsluta en diskussion och som ett alibi av etablerade medier för att särskilja sig från påhittade nyheter.

Lyssna på det här avsnittet: Dålig journalistik är inte fejk news (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Möt mediaforskaren Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet. Han studerar bland annat om samspelet mellan journalistik mellan journalistik och tekniska plattformar som sociala medier.

Han skiljer mellan fejk news, desinformation och propaganda.

– Det finns nyheter som man kan ha olika åsikter om, gilla dem eller ej. De kan var dåligt konstruerade, bristfälliga och vinklade. Men det betyder inte att de är falska. Fake news handlar istället om renodlat påhittade saker i syfte att ändra människors åsikter – av politiska skäl.

Relaterat innehåll

Krönika 31 maj 2023

Att forska om medier och politik och dessutom närma sig frågor om opartiskhet och objektivitet är att be om att bli ifrågasatt. Bengt Johansson skriver om sin väntan på Twitterstor...

Nyhet 22 maj 2023

Redaktionen

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings u...

Nyhet 2 maj 2023

David Isaksson

Efter att ha rapporterat från Ukraina har filosofiforskaren Aaron Wendland skapat ett center som ska hjälpa forskare som är kvar i landet. För att få in pengar har han precis anord...