Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Man med solglasögon står utomhus i en park framför en gulorange byggnad. 

Christian Christensen är professor i journalistik vid Stockholms universitet och studerar samspelet mellan journalistik och teknik.

NYHET

Curiepodden: Dålig journalistik är inte fejk news

Det har gått inflation i uttrycket falska nyheter. Idag används begreppet fejk news både för att avsluta en diskussion och som ett alibi av etablerade medier för att särskilja sig från påhittade nyheter.

Lyssna på det här avsnittet: Dålig journalistik är inte fejk news (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Möt mediaforskaren Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet. Han studerar bland annat om samspelet mellan journalistik mellan journalistik och tekniska plattformar som sociala medier.

Han skiljer mellan fejk news, desinformation och propaganda.

– Det finns nyheter som man kan ha olika åsikter om, gilla dem eller ej. De kan var dåligt konstruerade, bristfälliga och vinklade. Men det betyder inte att de är falska. Fake news handlar istället om renodlat påhittade saker i syfte att ändra människors åsikter – av politiska skäl.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 2 december 2020

Natalie von der Lehr

Svenska humsamforskare borde oftare söka medel ifrån Europeiska forskningsrådet. Det menar Stefan Svallfors. – Jag är helt övertygad om att det finns ett antal forskare inom human...

Nyhet 7 maj 2019

David Isaksson

Det våras för populärvetenskapen i Ryssland. Intresset märks på det stora utbudet av föreläsningar i ryska storstäder och på populära sajter som Arzamas och Postnauka där besökaren...

Nyhet 28 augusti 2013

Natalie von der Lehr

Bina Venkataraman är rådgivare inom klimatfrågor i Vita huset. Hon är en av de kända profiler som gått mastersprogrammet i offentlig politik vid Harvard Kennedy School. Viljan att ...