Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Man med solglasögon står utomhus i en park framför en gulorange byggnad. 

Christian Christensen är professor i journalistik vid Stockholms universitet och studerar samspelet mellan journalistik och teknik.

NYHET

Curiepodden: Dålig journalistik är inte fejk news

Det har gått inflation i uttrycket falska nyheter. Idag används begreppet fejk news både för att avsluta en diskussion och som ett alibi av etablerade medier för att särskilja sig från påhittade nyheter.

Lyssna på det här avsnittet: Dålig journalistik är inte fejk news (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Möt mediaforskaren Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet. Han studerar bland annat om samspelet mellan journalistik mellan journalistik och tekniska plattformar som sociala medier.

Han skiljer mellan fejk news, desinformation och propaganda.

– Det finns nyheter som man kan ha olika åsikter om, gilla dem eller ej. De kan var dåligt konstruerade, bristfälliga och vinklade. Men det betyder inte att de är falska. Fake news handlar istället om renodlat påhittade saker i syfte att ändra människors åsikter – av politiska skäl.

Relaterat innehåll

Krönika 18 september 2023

Forskarens vardag är inte bara en framgångssaga. Kanske kunde vi då och då också dela med oss av när det inte går så bra, skriver Bengt Johansson.

Krönika 30 augusti 2023

Kanske är det inte alltid den okunniga befolkningen som behöver läxas upp utan forskarna som behöver lite mer eftertanke. Julia Aspernäs skriver om kunskapsresistens och vad som kr...

Nyhet 16 augusti 2023

Carina Järvenhag

Baltic Sea Festival Science Lab ska presentera forskning om klimatfrågor på ett mer konstnärligt och lekfullt sätt. Två av de unga forskare som fått sin forskning omvandlad till ...