Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Man med solglasögon står utomhus i en park framför en gulorange byggnad. 

Christian Christensen är professor i journalistik vid Stockholms universitet och studerar samspelet mellan journalistik och teknik.

NYHET

Curiepodden: Dålig journalistik är inte fejk news

Det har gått inflation i uttrycket falska nyheter. Idag används begreppet fejk news både för att avsluta en diskussion och som ett alibi av etablerade medier för att särskilja sig från påhittade nyheter.

Lyssna på det här avsnittet: Dålig journalistik är inte fejk news (Curiepodden på Soundcloud) Länk till annan webbplats.

Möt mediaforskaren Christian Christensen, professor i journalistik vid Stockholms universitet. Han studerar bland annat om samspelet mellan journalistik mellan journalistik och tekniska plattformar som sociala medier.

Han skiljer mellan fejk news, desinformation och propaganda.

– Det finns nyheter som man kan ha olika åsikter om, gilla dem eller ej. De kan var dåligt konstruerade, bristfälliga och vinklade. Men det betyder inte att de är falska. Fake news handlar istället om renodlat påhittade saker i syfte att ändra människors åsikter – av politiska skäl.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 17 juni 2024

Eva Barkeman

Ett enkelt föremål kan berätta en stark historia. Nobelprismuseets nya utställning innehåller över 280 saker från Nobelpristagare, ting som vittnar om märkvärdiga upptäckter och li...

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...