Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Gissur Erlingsson landsvägscyklar.

Gissur Erlingsson forskar om lokal politik och förvaltning. På sin fritid landsvägscyklar han.

NYHET

Gissur Erlingsson ny krönikör i Curie

Han skriver om korruption, högskolevärlden och det kommande valet. Gissur Erlingsson är biträdande professor i statsvetenskap vid Linköpings universitet och forskar om lokal politik och förvaltning. På sin fritid landsvägscyklar han så långt och ofta det går.

Vad forskar du om?
För närvarande står två projekt i fokus. Dels rättssäkerhet, korruption och korruptionsrisker i mogna demokratier, dels politiskt deltagande och särskilt förtroendevaldas villkor i kommunpolitiken.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Ämnena är till viss del sammanvävda. Jag skrev min avhandling om politiskt deltagande. Varför bildar enskilda personer nya, lokala partier? Ett sådant engagemang är lite gåtfullt. Höga och kända uppstartskostnader, mycket osäker avkastning. När jag reste runt landet och intervjuade dessa partientreprenörer, märkte jag att nästan var och en av dem hänvisade till någon lokal korruptionsskandal som fått dem att bli förbannade på etablissemanget och strunta i kostnader – det fanns ett känslomässigt behov av att få utlopp för ilskan genom en partibildning. Mängden korruptionsexempel förbluffade mig. Nå, dessa intervjuresor gav mig inblickar i frågor som det i stor utsträckning saknades forskning och uppmärksamhet kring i början av 2000-talet: korruption på lokal nivå i mogna demokratier. Sedan dess har jag ägnat bättre delen av min tid åt att försöka gräva i frågan från lite olika perspektiv.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag landsvägscyklar. Så långt och ofta det går, när jag inte driver mina två barn till vanvett eller dagdrömmer med hustrun.

Vad läste du senast?
Deep Work, av Cal Newport.

Vad tänker du skriva om?
Till viss del får det bero på om medierapportering bjuder på några aktuella exempel att hänga upp inläggen på. Men jag tror jag kan nog utlova lite kverulans om högskolevärlden, lite inblickar i korruption och rättssäkerhet i lågkorrupta länder, och sannolikt lite om det kommande valet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att testa nya stilgrepp, nya idéer och till viss del nytt tilltal, på en publik jag kanske normalt inte brukar kommunicera med.

Läs krönikor av Gissur Erlingsson i Curie

Relaterat innehåll

Nyhet 11 september 2023

Redaktionen

Hon skriver om nya teknikområden och hur vi kan arbeta med framsyn. Annie Lindmark arbetar som programledare på Vinnova med forskning och innovation. På fritiden ägnar hon sig gärn...

Krönika 11 september 2023

Ju mer vi lär oss tänka på det okända, desto bättre blir vi på att möta de många helt nya utmaningar vi står inför. Annie Lindmark skriver om behovet av framsyn.

Nyhet 16 augusti 2023

Charlie Olofsson

Med ett tydligt framtidsfokus kliver Anna Valtonen på som ny rektor för Konstfack. Hon tror att den nordiska konstforskningen kan sticka ut och inspirera genom att vara modig och r...