Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Lena Berggren i solglasögon med öppet landskap i bakgrunden.

Lena Berggren forskar om fascism och antisemitism och ägnar en stor del av sin tid åt folkbildning och populärvetenskap.

NYHET

Lena Berggren ny krönikör i Curie

Hon skriver om dagsaktuella frågor som rör hennes forskning och hur det är att ägna en stor del av sin tid åt folkbildning. Lena Berggren är universitetslektor vid Umeå universitet och forskar om fascism och antisemitism. Hon arbetar också som yogalärare och tillbringar gärna sin lediga tid på hästryggen eller i en biosalong.

Vad forskar du om?
I min forskning har jag försökt komma underfund med hur den som blir antisemit, rasist eller fascist tänker om världen och tillvaron. Det har inneburit att jag har försökt sätta mig in i sätt att tänka och resonera, som för mig själv personligen är väldigt främmande, för att se hur detta ändå på något sätt hänger ihop. Även om fascism och antisemitism inte precis var osynligt när jag höll på med min avhandling under andra halvan av 1990-talet så kunde jag då ändå inte i min vildaste fantasi föreställa mig var vi skulle befinna oss 20 år senare, hur aktuella dessa frågor skulle komma att bli. På senare år har jag därför också alltmer börjat intressera mig för demokratifrågor.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Från allra första början var jag intresserad av hur mänsklig ondska funkade, men jag förstod snart att det var betydligt mer komplicerat än så.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag jobbar även som yogalärare, så mycket även av min lediga tid går åt till det. I övrigt trivs jag väldigt bra ute i naturen, på hästryggen och i en biosalong.

Vad läste du senast?
Jag försöker att alltid ha en skönlitterär bok på sängbordet, för tillfället är det Ola Larsmos Swede Hollow. Har precis lagt ifrån mig Kent Wernes Allt är en konspiration: En resa genom underlandet, en bok som trots att jag själv stött på väldigt mycket konspirationsteori i min forskning gjorde mig alldeles matt.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om dagsaktuella frågor som dyker upp och som rör mitt forskningsområde. Men också en hel del om hur det är att som forskare verka i sammanhang utanför universitetet, eftersom jag ägnar en stor del av min tid åt folkbildning och populärvetenskap på olika sätt.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag har nog egentligen inga större förväntningar. Vi får väl se vad som händer!

Läs krönikor av Lena Berggren i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 18 september 2023

Forskarens vardag är inte bara en framgångssaga. Kanske kunde vi då och då också dela med oss av när det inte går så bra, skriver Bengt Johansson.

Krönika 30 augusti 2023

Kanske är det inte alltid den okunniga befolkningen som behöver läxas upp utan forskarna som behöver lite mer eftertanke. Julia Aspernäs skriver om kunskapsresistens och vad som kr...

Nyhet 16 augusti 2023

Carina Järvenhag

Baltic Sea Festival Science Lab ska presentera forskning om klimatfrågor på ett mer konstnärligt och lekfullt sätt. Två av de unga forskare som fått sin forskning omvandlad till ...