Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Matilda Dahl med en stadsvy i bakgrunden. 

Matilda Dahl är universitetslektor i företagsekonomi på Campus Gotland vid Uppsala universitet.

NYHET

Matilda Dahl ny krönikör i Curie

Hon skriver om sina tankar kring vardagen inom akademin. Matilda Dahl är universitetslektor i företagsekonomi på Campus Gotland vid Uppsala universitet och forskar om jordbrukares och landsbygdsföretagares livsvillkor. På fritiden rider hon och hänger med sina två barn.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om jordbrukares och landsbygdsföretagares livsvillkor. I min nuvarande forskning tar jag inspiration av filosofi, poesi och konst, både teoretiskt och metodologiskt för att utforska frågor om granskning, organisering och företagande.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Det var när jag bodde på landet på Gotland med jordbrukare som närmaste grannar under en längre tid. Då fick jag en inblick i en typ av företagande jag aldrig mött under alla mina år inom ämnet företagsekonomi och blev nyfiken. Jag har alltid varit intresserad av frågor om organisering, styrning och reglering och nu vändes mitt intresse mot djupt mänskliga aspekter av dessa frågor. Under åren har jag insett att vi som forskare, företagsekonomer och människor har mycket att lära av människor som lever och verkar på landsbygden.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Promenerar eller rider i skogen och längs med havet på Gotland och hänger med mina två härliga barn.

Vad läste du senast?
– Elena Ferrantes Dagar av ensamhet.

Vad tänker du skriva om?
– Mina tankar och känslor kring livsvillkoren och vardagen inom akademin från min horisont: det vill säga sådant som far igenom och ibland stannar i huvudet på en kvinna på dryga 40 bast som snart firar 20-årsjubileum som universitetsanställd inom ämnet företagsekonomi.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag gillar att skriva om sådant som ligger mig varmt om hjärtat och det gör mitt arbete som forskare och lärare. Så det ska bli riktigt kul att blogga för Curie. Jag hoppas förstås att mina inlägg kommer att kunna beröra, roa och väcka tankar hos läsarna.

Läs krönikor av Matilda Dahl i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 28 februari 2018

Anders Nilsson

Att som forskare känna att man har mycket mer att ge, men bli motarbetad på grund av sin ålder. Att som prefekt behöva neka någon en tjänst, ett rum, en doktorand. Curie har talat ...

Nyhet 26 februari 2018

Anders Nilsson

Antalet anställda forskare över 65 år på svenska lärosäten har blivit flera gånger större på bara ett decennium. För universiteten är det en delikat balansgång att både ta tillvara...

Nyhet 10 mars 2020

Natalie von der Lehr

Doktoranden Muhammad Irfan var nästan klar med avhandlingen när Migrationsverket ville utvisa honom ur Sverige. Fallet gick hela vägen till Migrationsöverdomstolen som gav honom rä...