Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Matilda Dahl med en stadsvy i bakgrunden. 

Matilda Dahl är universitetslektor i företagsekonomi på Campus Gotland vid Uppsala universitet.

NYHET

Matilda Dahl ny krönikör i Curie

Hon skriver om sina tankar kring vardagen inom akademin. Matilda Dahl är universitetslektor i företagsekonomi på Campus Gotland vid Uppsala universitet och forskar om jordbrukares och landsbygdsföretagares livsvillkor. På fritiden rider hon och hänger med sina två barn.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om jordbrukares och landsbygdsföretagares livsvillkor. I min nuvarande forskning tar jag inspiration av filosofi, poesi och konst, både teoretiskt och metodologiskt för att utforska frågor om granskning, organisering och företagande.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Det var när jag bodde på landet på Gotland med jordbrukare som närmaste grannar under en längre tid. Då fick jag en inblick i en typ av företagande jag aldrig mött under alla mina år inom ämnet företagsekonomi och blev nyfiken. Jag har alltid varit intresserad av frågor om organisering, styrning och reglering och nu vändes mitt intresse mot djupt mänskliga aspekter av dessa frågor. Under åren har jag insett att vi som forskare, företagsekonomer och människor har mycket att lära av människor som lever och verkar på landsbygden.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Promenerar eller rider i skogen och längs med havet på Gotland och hänger med mina två härliga barn.

Vad läste du senast?
– Elena Ferrantes Dagar av ensamhet.

Vad tänker du skriva om?
– Mina tankar och känslor kring livsvillkoren och vardagen inom akademin från min horisont: det vill säga sådant som far igenom och ibland stannar i huvudet på en kvinna på dryga 40 bast som snart firar 20-årsjubileum som universitetsanställd inom ämnet företagsekonomi.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag gillar att skriva om sådant som ligger mig varmt om hjärtat och det gör mitt arbete som forskare och lärare. Så det ska bli riktigt kul att blogga för Curie. Jag hoppas förstås att mina inlägg kommer att kunna beröra, roa och väcka tankar hos läsarna.

Läs krönikor av Matilda Dahl i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 1 juni 2012

Anders Nilsson

I januari 2013 ser de fyraåriga meriteringstjänsterna ut att komma tillbaka. För Umeå universitet och KTH har den långa väntan och ovissheten varit mycket problematisk. Blekinge te...

Nyhet 24 maj 2012

Anders Nilsson

Öronmärkta resurser för unga forskare är bra men otillräckligt. Det menar Sveriges unga akademi, som efterlyser tydligare karriärvägar och större självständighet för unga forskare.

Nyhet 9 juni 2015

Helena Östlund

Ett tydligt karriärsystem för att slippa en otrygg arbetssituation. Och tid att utveckla egna forskaridéer. Det kräver unga forskare som nu organiserat sig i National Junior Facult...