Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Anna Birgerdotter i ett konferensrum

Anna Birgersdotter arbetar som projektsamordnare vid Karolinska institutet och utvecklar nya utbildningar inom hälsa och innovation.

NYHET

Anna Birgersdotter ny krönikör i Curie

Hon skriver om forskningskommunikation och kommande förändringar inom hälsa och sjukvård. Anna Birgersdotter arbetar som projektsamordnare på enheten för bioentreprenörskap vid Karolinska institutet. På sin fritid tränar hon yoga, pratar med vänner och kollar på scifi-serier.

Vad arbetar du med?
– Jag utvecklar nya utbildningar inom hälsa och innovation, är programdirektör för tre kommunikationskurser och skapar mötesplatser för dialog. Just nu är jag extra intresserad av att jobba med empati och påverkansarbete samt att sudda ut gränser mellan samverkan och utbildning.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– När det gäller empati och kommunikation inom life science så hade jag konstant atypisk migrän i åtta år och bemöttes väldigt dåligt av (nästan) hela läkarkåren. Dessutom tror jag att praktisk empati är nyckeln till att hjälpa individer att bli projektledare för sin egen hälsa, en tydlig utveckling inom medicin idag.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag tränar Bikramyoga. Numera under covid-19 går jag långa promenader, pratar med vänner i telefon och lyssnar på poddar. Bingekollar scifi-serier.

Vad läste du senast?
– Läste precis ut Millers Circe, läser Reinventing the saced av Stuart Kaufman, Matter av Ian Banks samt en bok om keltisk ritualism.

Vad tänker du skriva om?
– Öppenhet och konversationsdynamik i olika kontext, kommande förändringar inom hälsa sjukvård och hur vi kan navigera kring dessa. Vrida och vända på konceptet forskningskommunikation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Testa nya sätt att utforska ämnen, kanske som de säger på engelska ”unpack” tillsammans med andra. Att testa ideer som vi praktiserar på enheten jag jobbar på (enheten för bioentreprenörskap).

Läs krönikor av Anna Birgersdotter i Curie

Du kanske också vill läsa

Nyhet 14 januari 2020

Carina Järvenhag

När Nobel Prize Museum arrangerade Forskarhjälpen för nionde året i rad var temat fullkorn. Som vanligt hjälpte högstadieelever över hela landet till med forskningen. – Idén känns...

Nyhet 16 september 2019

Natalie von der Lehr

Wellcome Trust är en av världens största privata forskningsfinansiärer och har en lång tradition av samverkan med samhället. Det handlar inte bara om att informera och engagera uta...

Nyhet 11 juni 2019

Natalie von der Lehr

Universiteten har ett public service-ansvar och borde skapa egna plattformar för redaktionellt innehåll om forskning. Det menar Magnus Bremmer som nyligen startade det digitala bil...