Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Anna Ilar.står på en scen och visar upp en stor kub som det står Quality Education på.

Anna Ilar är doktorand och vice ordförande för fackförbundet Sulf.

NYHET

Anna Ilar ny krönikör i Curie

Hon skriver om forsknings- och utbildningspolitiska frågor som ligger henne varmt om hjärtat. Anna Ilar är doktorand vid Karolinska institutet och vice ordförande för fackförbundet Sulf. På sin lediga tid gillar hon att träna, resa och besöka kattcaféer runt om i världen.

Vad forskar du om?
– Jag forskar om huruvida luftburna ämnen som man andas in under arbetslivet kan öka risken för att utveckla ledgångsreumatism. Vi vet sedan tidigare att rökning ökar risken för ledgångsreumatism. Därför finns det ett behov av att undersöka om olika farliga luftburna ämnen som man andas in, också kan öka risken. Jag disputerar om några veckor!

Hur blev du intresserad av ämnet?
– När jag skrev min masteruppsats undersökte jag om personer inom vissa yrken löpte en större risk att få ledgångsreumatism. Jag blev fascinerad över hur det kom sig att exempelvis elektriker hade en ökad risk för den här sjukdomen. Nu doktorerar jag i samma forskningsgrupp som jag skrev min uppsats i.

Vad gör du helst när du är ledig?
– En stor del av min fritid engagerar jag mig i utbildnings- och forskningspolitiska frågor. Jag är exempelvis vice ordförande för fackförbundet Sulf, och är doktorandrepresentant i Karolinska institutets Kommitté för forskarutbildning.

Andra fritidsintressen är god mat, resor och träning. Till de mer udda intressena hör att besöka kattcaféer runtom i världen och att försöka leva ett så minimalistiskt liv som möjligt.

Vad läste du senast?
– Eftersom jag snart ska disputera så var det faktiskt min avhandling! Annars var det nog Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup av journalisten John Carreyrou.

Vad tänker du skriva om?
– Jag kommer huvudsakligen att blogga om forsknings- och utbildningspolitiska frågor som ligger mig varmt om hjärtat. Eftersom jag är epidemiolog, och kanske just därför, är jag rätt förtjust i statistik. Så läsaren kan nog förvänta sig en hel del siffror också.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag hoppas att jag kan ge läsarna ett doktorandperspektiv i vissa forsknings- och utbildningspolitiska frågor, och jag kommer nog att lyfta en del ämnen som kan väcka debatt.

Läs krönikor av Anna Ilar i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 20 april 2017

Redaktionen

Hon skriver om sin tillvaro som doktorand och sina tankar om forskning som yrke. Margarita Bartish forskar på Karolinska institutet om hur normala celler rekryteras av tumören för ...

Nyhet 2 juni 2020

Natalie von der Lehr

Sedan coronapandemin satte stopp för resor och stora folksamlingar har många doktorander fått försvara sin doktorsavhandling framför en skärm. Men det digitala formatet har också s...

Nyhet 26 januari 2022

Redaktionen

Hon skriver regelbundet om beteendeekonomi, livet som doktorand eller om det som faller henne in. Kajsa Hansson är doktorand i nationalekonomi vid Linköpings universitet och studer...