Frida Rångtells arbetsdagar inleds alltid med en obligatorisk morgonpromenad – för att få rörelse och ljus och på så vis förbättra sömnen. Foto: Mark Harris
NYHET
Sömn i fokus när Frida startade eget företag
Sömn var ämnet för Frida Rångtells forskning - ett ämne som nu även står i fokus för det egna företaget Slumra där hon arbetar som expert och konsult. Att starta något eget, att vara kreativ och att ha frihet var viktiga drivkrafter när hon startade företaget.
Frida Rångtells intresse för forskning väcktes tidigt genom samtal med hennes pappa. Han var inte själv forskare men hade ett stort forskningsintresse. Under uppväxten pratade de ofta om världen, rymden och nya upptäckter.
Forskaryrket verkade intressant och hon valde att studera biomedicin vid Uppsala universitet. På en föreläsning om sömn hittade hon sitt ämnesområde.
– Det var viktigt att hitta något som jag kände mig passionerad inför och det kändes direkt att sömn var min grej.
...det kändes direkt att sömn var min grej.
Intresset för sömn väcktes redan som liten av att hon hade mycket mardrömmar och starka drömmar.
– Redan som barn kunde jag klardrömma, så när mardrömmarna var för läskiga försökte jag väcka mig själv eller simma bort, upp i luften, från det läskiga. Sömn var för mig både förknippat med något läskigt, men också fascinerande och fick mig att fundera mycket över hjärnan och vad som händer när vi sover.
Frida Rångtell gjorde sitt examensarbete i Boston, vilket ledde fram till att hon fick arbeta i ett forskningsprojekt kring sömn, minne och drömmar. När hon kom tillbaka till Sverige doktorerade hon kring sömn, minne och kognition på institutionen för neurovetenskap vid Uppsala universitet.
Hon undersökte hur sömnen påverkas av olika faktorer som skärmanvändning på kvällen, hur sömn och motorisk inlärning hänger ihop och hur arbetsminne påverkas om vi är vakna på natten.
Startade eget företag
Arbetet i akademin var intressant, men även kantat av arbetsmiljöproblem och institutionen lades senare ned till följd av det. Arbetsmiljöproblemen blev också en viktig orsak till att Frida Rångtell valde att lämna forskningen efter disputationen 2019.
– Forskningen blev kopplad till för mycket ångest, snarare än att det kändes positivt och kreativt. Jag behövde en paus från den miljön för att hitta nya vägar.
Forskningen blev kopplad till för mycket ångest, snarare än att det kändes positivt och kreativt.
Hon hade föreläst en del och funderade på att skapa ett eget företag där hon kunde berätta om sina kunskaper för andra människor. Det skulle ge henne möjlighet att vara kreativ, styra över sin tid och få den frihet hon vant sig vid inom akademin.
Råd, stöd och inspiration från andra
Frida Rångtell fick stöd av en coach från Trygghetsstiftelsen för att starta eget företag och dessutom starta eget-bidrag från Arbetsförmedlingen.
– Det har varit en lång inlärningsresa och så många aspekter man behöver sätta sig in i, som att lära sig bokföring, skapa en hemsida och kommunicera via sociala medier.
Hon tillbringade mycket tid på LinkedIn och kontaktade erfarna personer som hon såg upp till på olika sätt, såväl framgångsrika forskare som inspirerande föreläsare.
– Jag frågade om vi kunde ses över en kopp kaffe och fick på så vis goda råd, nya kontakter och ett utökat nätverk.
Hon har även sökt stöd av släktingar, bekanta och konsulter.
– Även om man är själv om att driva företaget, så behöver man inte vara själv, konstaterar hon.
Det svåraste tycker hon är förhandlingar, avtal och att prissätta sitt eget arbete tillräckligt högt. Förutom att ta stöd av andra som är bra på det samarbetar hon också med plattformar eller företag för att nå ut till kunder.
– Det finns en styrka i att samarbeta med andra så att våra olika kompetenser får komma till sin fulla rätt och vi tillsammans kan skapa något större.
Morgonpromenaden är helig
Kunderna är allt från företag till föreningar, till exempel idrotts- eller pensionärsföreningar. Uppdragen kan handla om att föreläsa om sömn eller arbeta som konsult för företag som vill ta in en sömnexpert som skriver texter, vetenskapligt granskar en text eller producerar en webbkurs. Nyligen arrangerade Frida Rångtell en sömnkonsert, med syftet att publiken skulle sova bättre på natten.
– Kören Canzonetta stod för sången och jag komponerade texten. Det är roligt att hitta nya sätt för att nå ut med kunskap.
Arbetsdagarna skiljer sig åt, men inleds alltid med den obligatoriska morgonpromenaden.
– Min morgonpromenad är helig för mig, att få rörelse och ljus för att förbättra sömnen.
Min morgonpromenad är helig för mig, att få rörelse och ljus för att förbättra sömnen.
I övrigt planerar hon ofta dagarna efter olika teman som att skriva, skapa innehåll till sociala medier, möten, administration, resor och planering.
– Vissa dagar skriver jag eller skapar en video och är inne i den bubblan. Jag försöker också samla möten till vissa dagar och ha andra dagar som är helt mötesfria. På mötesdagar bokar jag in rejält med utrymme för att hinna bearbeta mellan mötena. Kvällarna försöker jag ha fria från arbete, även om jag ibland jobbar en stund efter att min dotter somnat.
Bryter ner svåra uppgifter i mindre delar
Jämfört med när hon var doktorand så upplever hon att hon nu vet mer om sig själv och hur hon fungerar.
– Jag vet att vissa aktiviteter känns jobbigare än andra och ser till att bryta ner dem i mindre delar.
Hon arbetar också med verktyg för struktur och planering, både olika digitala verktyg och en fysisk kalender där hon skriver ner och bockar av.
– Sådana verktyg önskar jag att jag använt mer när jag var doktorand.
Idag har hon inte längre starta eget-bidrag och kan ta ut lön från företaget.
– Mina intäkter beror mer på vad jag själv gör nu än tidigare i mitt arbetsliv, men hittills har det rullat på. Men det är viktigt att vara sparsam, se framåt och ha en buffert.
Sömn och återhämtning viktigt för att nå sin fulla potential
Frida Rångtell känner fortfarande ett stort engagemang för arbete med forskning och för akademin.
– Friheten att utforska det som är nytt tycker jag är väldigt spännande, fascinerande och kreativt. Jag upplever att det finns många begåvade människor inom akademin som inte alltid får komma till sin rätt på grund av strukturella problem och en arbetskultur med stort fokus på hög prestation.
Hon har därför varit med och grundat initiativet Dear Academia som arrangerar workshop-serier och webbinarier och arbetar för en bättre och mer hållbar arbetskultur i akademin, både i Sverige och internationellt. Frida föreläser om vikten av sömn och återhämtning för att forskare ska nå sin fulla potential.
– Vi träffar många forskare som upplever liknande saker. Det finns en otydlighet kring vad som förväntas och man får för lite möjlighet till återhämtning.
Forskarutbildningen gav trovärdighet
Hon upplever att forskarutbildningen varit ovärderlig i rollen som egenföretagare. Den har gett trovärdighet, djup ämneskunskap och ett kontaktnät inom sömnområdet. Att hitta information och förklara för andra är andra lärdomar hon tagit med sig från forskarutbildningen i sin nya roll.
Till andra forskare som funderar på att starta ett eget företag ger hon rådet att testa.
– Våga släng dig ut. Det kommer inte vara perfekt från början men det kommer att bli bättre med tiden.
Läs mer om initiativet Dear Academia Länk till annan webbplats.
Artikelserie: Doktor – och sen då?
Hur väcktes deras nyfikenhet för forskning? Vad fick dem att lämna akademin? Vilken glädje har de haft av sin forskarutbildning?
Möt människorna som disputerat och sedan gjort karriär utanför akademin.
Läs alla artiklar i Curies artikelserie Doktor – och sen då?
Du kanske också vill läsa
Nyhet 5 november 2024
Hur mår egentligen dagens doktorander? Och vilka är de största fallgroparna på vägen mot en doktorsexamen? Curie har pratat med tre forskarstuderande om doktorandlivets utmaningar ...
Nyhet 21 oktober 2024
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i...