Texter av journalisten Teresia Borgman
Nyhet
19 september 2023
Forskningsetik blev röd tråd i karriären
Teresia Borgman
Briljanta forskare är inte alltid briljanta chefer. Nina Gennebäck har erfarenhet av både bra och dåliga arbetsmiljöer. En lärdom är vikten av arbete tvärs över avdelningsgränser. Idag arbetar hon som forskningskoordinator vid Linköpings universitet och som handläggare på Nämnden för prövning av oredlighet i forskning.
Nyhet
1 februari 2023
Sömn i fokus när Frida startade eget företag
Teresia Borgman
Sömn var ämnet för Frida Rångtells forskning - ett ämne som nu även står i fokus för det egna företaget Slumra där hon arbetar som expert och konsult. Att starta något eget, att vara kreativ och att ha frihet var viktiga drivkrafter när hon startade företaget.
Nyhet
24 november 2021
Ny infrastruktur samlar data om biologisk mångfald
Teresia Borgman
Sverige har en lång och unik tradition av att samla in data om biologisk mångfald, men hittills har det varit svårt att hitta och analysera all information. Det ska en ny forskningsinfrastruktur ändra på.
Nyhet
10 november 2021
”Vi vill utveckla en klassisk akademisk debatt”
Teresia Borgman
Flera svenska lärosäten arrangerar debattforum. Ett nystartat inititativ är KTH Debatt som riktar sig till beslutsfattare och näringsliv i frågor som rör forskning och utbildning. Ett annat är Debatt i Lund som vill utveckla en klassisk akademisk debatt. – Debatter har tyvärr kommit i vanrykte trots att det är akademins kärna att försvara teser och argument, säger initiativtagaren Ann-Katrin Bäcklund.
Nyhet
27 september 2021
Eldsjälar driver fältstation på Öland i privat regi
Teresia Borgman
Ett märkligt samspel mellan en stekel och en orkidé var upptakten till det som idag kallas Station Linné på Öland. Curie berättar historien om forskningsstationen som idag drivs helt i privat regi och lockar såväl forskare och studenter som allmänhet.
Nyhet
7 september 2021
”Jag bidrar till god forskning utan att själv stå på labbet”
Teresia Borgman
Ett mikroskop, en försöksladugård eller en databas. Det är exempel på infrastrukturer som kan behövas för att bedriva forskning och som Sofia Wretblad ägnar sig åt som forskningssekreterare vid Sveriges lantbruksuniversitet.
Nyhet
5 maj 2021
För Beatriz går musiken och forskningen hand i hand
Teresia Borgman
Beatriz Villarroel förenar forskning i astrofysik med att spela kammarmusik på sin fritid. Hon ser konst och vetenskap som två sätt att beskriva världen som båda kräver hantverkskunnande och kreativ inspiration. – Under mina bästa perioder brukar jag både spela mycket musik och göra goda framsteg i min forskning.
Nyhet
23 mars 2021
Forskare med känsla för snö
Teresia Borgman
Snabbare skidor och bättre tester av däck och fordon. Det är målet för Snöakademin, ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet och industrin som handlar om forskning kring den förnybara råvaran snö.
Nyhet
3 mars 2021
För henne blev bakningen ett forskningsprojekt
Teresia Borgman
Caroline Lindös bakgrund som forskare hjälpte henne starta eget om bakningens vetenskap. Nu är hon tillbaka i forskarvärlden. – Var inte rädd för att prova något som sticker ut lite. Det jag har gjort utöver forskningen har setts som meriterande, säger hon.
Nyhet
17 februari 2021
Det finns så mycket mer att göra efter forskarutbildningen
Teresia Borgman
Naturvetenskap, människor och kommunikation. Det är tre intressen som forskarutbildade Sara Rosenquist fått möjlighet att kombinera som studievägledare och utbildningsledare på fakulteten för naturvetenskap och teknik vid Uppsala universitet.