Djurfria metoder
Att minska användningen av försöksdjur är ett av målen för EU-direktivet för djurförsök. Än så länge är djurförsök en förutsättning vid till exempel läkemedelsutveckling, men alternativa metoder som artificiell intelligens, datormodeller och cellbaserade metoder blir allt bättre. Läs i Curie om djurfria metoder.
Senaste artiklarna
Nyhet
30 april 2024
Standardisering nyckeln till ökad användning av djurfria metoder
Karin Nordin
Utvecklingen av alternativa metoder till djurförsök har varit snabb de senaste åren. Men för att få större spridning och användas av fler behöver de vara välfungerande, validerade – och standardiserade. Det menar forskare som Curie har pratat med.
Nyhet
30 april 2024
”Vi behöver hela paletten av metoder för att få ett fullständigt svar”
Karin Nordin
Använd den metod som har störst chans att leda till vetenskapliga genombrott. Det menar representanter för Vetenskapsrådet och läkemedelsindustrin. De alternativa djurfria metoderna kan ibland vara bäst – men vid utveckling av nya läkemedel behövs fortfarande djurförsök för att förstå hur de påverkar en hel fysiologi.
Debatt
6 oktober 2021
Slutreplik: Låt oss samtala om hur djurförsök ska ersättas
Urban Fagerholm, Sven Hellberg, Lise-Lott Alsenius, Louise Cederlöf
Att tillämpa djurskyddslagen och EU-direktiv är det snabbaste sättet att ställa om från djurförsök till säkrare kliniska studier. Det skriver fyra företrädare för alternativa metoder i sin slutreplik till Jordbruksverket och Läkemedelsverket.
Debatt
20 september 2021
Replik: Att fasa ut djurförsök är en internationell fråga
Läkemedelsverket
Läkemedelsverket arbetar aktivt för att reducera, ersätta, och förfina djurförsök inom läkemedelsområdet, framförallt internationellt. Läkemedelsutveckling sker mot en global marknad. Därför bör utvecklare av alternativa metoder ta till vara europeiska läkemedelsmyndighetens, EMA:s, möjligheter till dialog och rådgivning. Det skriver Läkemedelsverket i en replik på Urban Fagerholms, Sven Hellbergs, Lise-Lott Alsenius och Louise Cederlöfs debattinlägg.
Debatt
8 september 2021
Replik: Sverige driver på för att fasa ut djurförsök
Jordbruksverket
Sverige driver på både nationellt och inom EU för att djurförsök ska fasas ut på sikt. Vi delar inte bilden att brist på riktlinjer hindrar alternativa metoder att slå igenom och att Sverige är långt ifrån ledande i att driva omställningen bort från djurförsök. Det skriver Jordbruksverket i en replik på Urban Fagerholms, Sven Hellbergs, Lise-Lott Alsenius och Louise Cederlöfs debattinlägg.
Debatt
31 augusti 2021
Brist på riktlinjer hindrar alternativa metoder att slå igenom
Urban Fagerholm, Sven Hellberg, Lise-Lott Alsenius, Louise Cederlöf
Nya datormodeller överträffar djurförsök i träffsäkerhet. Nu är det hög tid att ansvariga myndigheter sätter upp tydliga kvalitetskriterier och tillämpar djurskyddslagen – för försökspersoners, patienters och djurs bästa. Det skriver fyra företrädare för alternativa metoder.
Nyhet
9 juni 2021
Satsa mer på att utveckla alternativa metoder
Carina Järvenhag
Alternativa metoder kan vara mer effektiva, mer ekonomiska och mer exakta jämfört med att använda försöksdjur som ska efterlikna människan. Det menar forskarna Gunnar Cedersund och Lena Palmberg som båda anser att hur forskning finansieras fördröjer utvecklingen av nya modeller.
Nyhet
19 maj 2021
Alternativa metoder kan visa vägen för svensk forskning
Karin Nordin
Alternativ till djurförsök hanteras oftast som en djurskyddsfråga. Men om forskare klev fram och berättade mer om nyttan av nya alternativa metoder skulle frågan kunna bli strategiskt viktig för svensk forskning och innovation. Det visar en ny rapport.
Nyhet
15 juni 2012
Öka kunskapen om alternativ till djurförsök
Peter Tillhammar
Bilda ett nationellt kompetenscentrum för att öka kunskapen om alternativa metoder till djurförsök. Och gör tätare utvärderingar av forskning som ska minska användningen av djurförsök. Det är några av förslagen i en utredning som nu lämnats till regeringen.