Excellens
Excellens är ett honnörsord inom forskningen. Men hur mäter man vetenskaplig kvalitet, och vilka faktorer gynnar excellens i forskningen? Vad innebär kvalitetsmått som impaktfaktorer och antalet citeringar av artiklar? Läs i Curie om excellens.
Senaste artiklarna
Debatt
31 mars 2025
Forskarflykt från USA unik chans för svensk grundforskning
Oskar MacGregor och Maurice Lamb
När forskare flyr Trumps USA får Europa inte missa chansen att ta emot dem. Nu finns en unik möjlighet för Sverige att bygga ut grundforskningen i en historiskt snabb expansion och rekrytera hundratals amerikanska forskare. Det skriver Oskar MacGregor och Maurice Lamb vid Högskolan i Skövde.
Nyhet
12 februari 2025
Johan Pehrson: Så ska svensk forskning bli excellent
Charlie Olofsson
Sverige ska inte vara något ”landet lagom” när det gäller forskningen. Vi ska nischa oss, vara excellenta och bryta ny mark – framför allt inom teknikutvecklingen. Det är huvudbudskapet när utbildningsminister Johan Pehrson (L) svarar på Curies frågor om den nya forskningspropositionen.
Nyhet
21 maj 2024
Hur bra är egentligen Sverige som forskningsnation?
Sara Nilsson
Sverige hör till de länder som lägger mest på forskning och utveckling i relation till landets bruttonationalprodukt. Men när det gäller utfallet av satsningarna tillhör landet inte toppnationerna. Borde Sverige kunna bättre?
Debatt
6 mars 2024
Replik: Pengar till forskning ska fördelas utifrån kvalitet
Katarina Bjelke, Vetenskapsrådet
Vi vill att regeringen låter utreda om, och i så fall hur, fördelning av basanslaget kan öka forskningens kvalitet. Det skriver Vetenskapsrådets generaldirektör Katarina Bjelke i en replik på Jonas Franssons debattinlägg.
Krönika
14 februari 2024
Åsa Mackenzie: Friskvårdstimmen släpper loss kreativiteten i forskningen
Med kroppen i rörelse kan vår hjärna i lugn och ro ägna sig åt något den – än så länge – är världsbäst på. Att tänka fritt. Åsa Mackenzie skriver om friskvårdtimmens betydelse för kreativiteten.
Nyhet
14 februari 2024
Åsa Mackenzie ny krönikör i Curie
Redaktionen
Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fysiologi vid Uppsala universitet. Sin fritid tillbringar hon gärna på längdskidor eller i trädgården.
Nyhet
16 januari 2024
Borde fler doktorander underkännas?
Natalie von der Lehr
När doktoranden disputerar står en doktorstitel på spel. Det händer dock ytterst sällan att en avhandling underkänns. Varför är det så och borde regelverket kring disputationer förändras? Curie har pratat med två forskare som suttit i många betygsnämnder.
Krönika
21 november 2023
David Larsson Heidenblad: Luftig kalender föder nya tankar och idéer
Lägg in blanka dagar i kalendern då du prioriterar sådant som ger dig långsiktig näring. David Larsson Heidenblad skriver om vad som är nyckeln till framgångsrik forskning.
Debatt
23 oktober 2023
Färre finansiärer gör inte forskningen bättre
Datainstitutet Ymner
En omorganisation från fem till tre myndigheter för forskningsfinansiering förbättrar inte kvaliteten på svensk forskning och innovation. Det oberoende datainstitutet Ymner vill hellre se ett samordningsorgan som utgår från all tillgänglig finansieringsdata.
Krönika
12 april 2023
Lisa Hellman: Kan forskarens behov vara en merit?
Vilket är bästa sättet att bedöma sökandes kompetens och idéer? Lisa Hellman skriver om olika sätt att värdera ansökningar.