Lyssna
Du vet väl att du också kan lyssna på Curie? Hör vår samtalsserie Curie Talks om forskningens villkor i Curiepodden som även innehåller många andra samtal och berättelser om forskares vardag. Här kan du också lyssna på krönikor som Curies krönikörer läst in.
Senaste artiklarna
Nyhet
20 februari 2025
Curie Talks: Livet som doktorand – drömtillvaro eller mardröm?
Natalie von der Lehr
Prestation och konkurrens eller lärande och lagarbete? Hur ser tillvaron ut för dagens doktorander? Möt Moa Lindqvist, Topias Tolonen-Weckström och Ylva Söderfeldt i ett samtal i Curiepodden om doktorandernas villkor.
Krönika
13 januari 2025
Anahita Amirpour: Risken med att se sitt yrke som ett kall
Sjuksköterskor och forskare har en sak gemensam. Anahita Amirpour skriver om viljan att göra skillnad och risken med att se sitt yrke som ett kall.
Nyhet
25 november 2024
Curie Talks: Vad hindrar dig att forska?
Natalie von der Lehr
Hot och angrepp, dubbla yrkesroller och akademiskt hushållsarbete som inte ger några meriter. Lyssna på David Brax, Göteborgs universitet, Maria Saline, Chalmers, och Erik Smedler, Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett samtal i Curiepodden om hindren i forskares vardag.
Krönika
11 november 2024
Helena Edberg: Låt forskning få vara en äng med oväntade blommor
Vetenskapens äng med plats för det oväntade riskerar att förvandlas till en produktionens havreåker. Helena Edberg skriver om projektifieringen av forskning.
Nyhet
10 oktober 2024
Curie Talks: När ska forskare ta ställning?
Natalie von der Lehr
Får en forskare vara aktivist och var går gränsen mellan att leverera fakta och att ta politisk ställning? Och vad händer om forskare inte gör sina röster hörda? Möt forskarna Mårten Schulz, Fanny Forsberg Lundell och David Marlevi i ett samtal i Curiepodden om forskares roll i samhällsdebatten.
Krönika
28 maj 2024
Bengt Johansson: Hur i hela friden ändrar vi samhällets inställning till EU-val?
I EU-valet kan forskare jämföra valrörelser i 27 länder och få mer generell kunskap än vid nationella val. Ändå är intresset för EU-val svalt i forskarvärlden, skriver Bengt Johansson.
Krönika
18 december 2023
Bengt Johansson: Krocken mellan media och forskarvärlden
När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.
Krönika
6 december 2023
Natalie von der Lehr: Forskning borde vara mer som ett maraton
Tänk om forskning kunde vara mer som ett maratonlopp. Det borde gå att bryta och komma igen, och även misslyckanden borde kunna få ett erkännande, skriver Natalie von der Lehr.
Krönika
21 november 2023
David Larsson Heidenblad: Luftig kalender föder nya tankar och idéer
Lägg in blanka dagar i kalendern då du prioriterar sådant som ger dig långsiktig näring. David Larsson Heidenblad skriver om vad som är nyckeln till framgångsrik forskning.
Krönika
18 september 2023
Bengt Johansson: Vi forskare borde berätta om misstagen också
Forskarens vardag är inte bara en framgångssaga. Kanske kunde vi då och då också dela med oss av när det inte går så bra, skriver Bengt Johansson.