Medborgarforskning
Vid medborgarforskning är allmänheten delaktig i forskningen. Det kan handla om att hjälpa forskarna att samla in eller granska stora mängder data, gemensamt formulera forskningsfrågor, prova ut metoder eller att sprida resultaten. Läs mer i Curie om medborgare i vetenskapens tjänst.
Senaste artiklarna
Nyhet
23 maj 2023
Här tar forskarna hjälp av allmänheten
Johan Frisk
Det finns frågor som forskare kan ställa men inte besvara. Helt enkelt för att det inte finns tid för att samla in den data som behövs. Allt fler ser vitsen med så kallad medborgarforskning, enligt en ny rapport.
Krönika
25 oktober 2022
Cecilia Åsberg: Kommunikation om klimatet måste ge framtidshopp
Forskningskommunikation kring klimat och hållbarhet måste också förmedla kunskapen och känslan av att framtiden går att påverka. Det skriver Cecilia Åsberg som lett ett tvärvetenskapligt projekt som vänt sig till gymnasieungdomar. Nu ska erfarenheterna från projektet omsättas i undervisningen.
Krönika
28 mars 2022
Per Sandin: Var går gränsen mellan forskare och försöksperson?
GPS, smarta telefoner och sociala medier har skapat helt nya möjligheter för medborgarforskning. Men den snabba teknikutvecklingen väcker också frågor. Var går gränsen mellan forskare och försöksperson och vem ska ta åt sig äran för resultaten, undrar Per Sandin.
Krönika
21 februari 2022
Christopher Kullenberg: Hur kan man lita på osäker vetenskap?
Ibland ställs samhället inför en exceptionell händelse, kanske vad man betecknar som en kris, katastrof eller på mera modern policysvenska; en utmaning. Vid vissa av dessa kriser spelar vetenskap och teknik en avgörande roll, skriver Christopher Kullenberg.
Nyhet
4 februari 2020
Kunskapskiosker flyttar ut forskningen i samhället
Carina Järvenhag
Med kunskapskiosker tar forskningen steget ut i samhället. Det handlar om att forska med medborgarna, inte om dem. – Det ska vara frågor med ett vidare samhällsintresse, säger Anna Kingston, ansvarig för science shops vid universitetet i Cork på Irland.
Nyhet
14 mars 2018
Här ska all svensk medborgarforskning samlas
Carina Järvenhag
Den tekniska utvecklingen gör att medborgarforskning har ökat lavinartat under det senaste decenniet. Nu ska en nationell portal hjälpa både forskare och allmänhet att hitta rätt bland appar och etik så att framtidens projekt håller en hög kvalitet. Vinnova stöder projektet med tio miljoner kronor under en treårsperiod.
Nyhet
22 november 2016
Dataspelare hjälper forskare göra cellatlas
Siv Engelmark
Spel är en växande trend inom det som kallas medborgarforskning. Svenska forskare har tagit hjälp av dataspelare för att göra en cellatlas. I december presenterar de kartan som visar var i cellerna proteinerna finns.
Nyhet
19 november 2015
Allt fler deltar i forskningen
Medborgarforskning är mer inne än någonsin. Allt fler forskare involverar allmänheten för att samla data eller klassificera objekt. Och grupper av medborgare driver egna projekt för att exempelvis bilda opinion i miljöfrågor. Men vem är då forskare och hur påverkar det forskningen?
Nyhet
26 maj 2015
Medborgare i vetenskapens tjänst
Helena Östlund
Medborgarforskning involverar allt fler. Det har blivit en gyllene möjlighet för forskare att få hjälp med sådant som de inte hinner med – ens under en livskarriär. Det hela började med projektet Galaxy Zoo där hundratusentals deltagare har bidragit med observationer om rymdens galaxer.
Nyhet
21 augusti 2014
BBC satsar på medborgarforskning
Carina Järvenhag
Lab UK är BBC:s storsatsning på medborgarforskning. Sedan starten 2009 har 2,5 miljoner människor frivilligt deltagit i olika vetenskapliga undersökningar. Nu är tanken att all data som har samlats in ska finnas i ett öppet arkiv som en resurs för forskare både i och utanför Storbritannien.