Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Lena Abrahamsson i fjällvärlden.

Lena Abrahamsson forskar om förändringar av organisation och teknik på arbetsplatser. På fritiden är hon ofta ute i naturen.

NYHET

Lena Abrahamsson ny krönikör i Curie

Hon skriver om genus- och arbetslivsforskning, finansiering och forskarvärldens samverkan med industrin. Lena Abrahamsson är professor i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet och forskar om förändringar av organisation och teknik på arbetsplatser. På sin lediga tid är hon ofta ute i naturen och ägnar sig gärna åt olika byggprojekt.

Vad forskar du om?
Min forskning handlar om förändringar av organisation och teknik på arbetsplatser och om möjligheter att skapa bra arbeten och arbetsmiljöer för både kvinnor och män. Jag har de senaste åren jobbat mycket med gruvindustrin och intresserat mig för hur ny teknik som digitalisering och automation förändrar arbetsinnehåll, kompetenskrav och arbetsorganisation och hur det i sin tur påverkar och utmanar arbetsplatslärande, yrkesidentiteter, arbetarkollektiv och genus.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Efter min examen från civilingenjörsutbildningen industriell arbetsmiljö vid Luleå tekniska universitet började jag arbeta på ett konsultföretag som inriktade sig på produktionsutveckling. Vi arbetade framför allt med industriföretag – massa, papper, stål och verkstad. Uppdragen var blandade, allt från mätning av den fysiska arbetsmiljön och utformning av produktionsenheter och arbetsplatser till analyser av kompetens och organisation och stöd till företagens förändringsarbeten. Projekten handlade om hurvida förändring av produktionsorganisationer innebar utmaningar för oss. De väckte också mitt intresse att få lära mig mer.

Det var uppenbart att industriföretagen hade svårigheter att genomföra sina organisationsförändringsprojekt. Det verkade som att ”kön” och ”ojämställda könsmönster” spelade en viss roll i företagens svårigheter. Jag såg också att kvinnor och män pratades om och hanterades på olika sätt i företagens förändringsprocesser. Vad hände egentligen med kvinnans plats i industriarbetet under och efter företagens organisationsförändringar? Såg det olika ut i olika typer av arbetsorganisationer? Hur kan företagen bli bättre på detta? Sådana här frågor kräver lite djupare och mer teoretiska analyser än vad som är möjligt att göra i rollen som konsult och därför sökte jag mig tillbaka till universitetet och påbörjade min forskarutbildning. Några år senare disputerade jag med avhandlingen Att återställa ordningen, 2000.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag tycker om att vara ute i skog och natur. Vintertid blir det på skidor och sommartid vandringar, kanotpaddling eller orientering. Men det blir också många roliga och intressanta resor, både långa och korta. Här hemma dyker det ständigt upp nya trevliga byggprojekt kring mina och Jans gamla hus, ett i stan här i Luleå och ett på landet i Råneå älvdal. Jag roar mig också med att fotografera och läsa deckare.

Vad läste du senast?
Sapiens. En kort historik över mänskligheten av Yuval Noah Harari parallellt med Det som göms i snö av Jerk Schuitema och en Chalmers-avhandling där jag nyss var ledamot i betygsnämnden.

Vad tänker du skriva om?
Jag tänker skriva om sådant som jag upplever och funderar på i min forskarvardag. Som professor i arbetsvetenskap och som prodekanus vid tekniska fakulteten på Luleå tekniska universitet, men också som styrelseledamot i Forte och som ledamot i Arbetsmiljöverkets insynsråd. Några teman kommer att vara arbetslivsforskning, jämställdhets- och genusforskning, forskningsfinansiering och forskningens samverkan med industrin och andra delar av samhället.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att blogga ger mig möjlighet att skriva i en form som det sällan finns tid och plats för annars och att få fånga upp frågor som känns viktiga.

Läs krönikor av Lena Abrahamsson i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 6 mars 2024

Det är hög tid att fler lärosäten lever som de lär och lyfter dem som bryter gamla beteenden och mönster. Att stå upp för jämlikhet och mångfald är också ett sätt att inte bara loc...

Krönika 16 oktober 2023

AI kan vara ett hinder i jämställdhetsarbetet. Men AI-lösningar kan också bidra till ökad jämställdhet och jämlikhet i vårt samhälle, skriver Annie Lindmark.

Krönika 4 oktober 2023

Först 1873 fick kvinnor tillträde till de svenska lärosätena. De kvinnliga pionjärerna påminner oss om villkoren som dagens studenter behöver för att vilja bli kritiskt tänkande oc...