Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Närbild på Lena Lid Falkman med mörk bakgrund.

Lena Lid Falkman forskar om ledarskap, organisation och kommunikation.

NYHET

Lena Lid Falkman ny krönikör i Curie

Hon skriver om forskarens digitala och fysiska liv och förutsättningar. Lena Lid Falkman forskar om ledarskap, organisation och kommunikation vid Handelshögskolan i Stockholm och har ett lektorat i arbetslivsvetenskap vid Karlstads universitet. På sin fritid konsumerar hon populärkultur tillsammans med familjen.

Vad forskar du om?
Jag forskar om ledarskap, organisation och kommunikation. Är affilierad vid Handelshögskolan i Stockholm och har ett lektorat i arbetslivsvetenskap vid Karlstad Universitet. De senaste tio åren har jag forskat särskilt om hur digitaliseringen förändrar hur vi lever, leder, kommunicerar, arbetar och samarbetar. Jag undervisar i ledarskap, organisation, retorik och personalarbete. Nu gör jag lika mycket chefsutbildningar och företagsutbildningar som att undervisa studenter. Jag har en kurs i forskningskommunikation för doktorander i vår, och det är bland det roligaste jag gjort!

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag stötte på retorik och kommunikation när jag läste på college i USA efter gymnasiet. När jag sen började läsa företagsekonomi på Uppsala universitet, så blev det kombinationen av ledarskap, organisation och kommunikation som blev så spännande. Jag gick igång redan på A-kursen när vi skrev PM! Jag är uppvuxen i en familj och i ett sammanhang med stort ansvarstagande i det civila samhället, så frågor om ansvarstagande och organisering har alltid funnits där.

Vad gör du helst när du är ledig?
Reser, fast det har ju varit dåligt med det ett tag. Som tur är så är jag beroende av populärkultur, så det har varit räddningen under pandemin. Helst av allt gör jag dessa saker, reser och konsumerar populärkultur, med familjen. Sen driver jag Tidspodden med effektivitetsexpert Petra Brask, där vi pratar om arbete, livet och tiden med gäster.

Vad läste du senast?
Halvan och skogsmaskinerna. Jag har ju barn och (åter)upptäcker nu barnkulturen. Lyssnar hellre på ljudböcker än läser eftersom det är mycket läsande på arbetstid.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill skriva om forskarens skrivande, pratande, undervisande, digitala och fysiska liv och förutsättningar.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det är skönt att få publicera något som kommer ut snabbt! Mitt tålamod är inte gjort för peer review-systemet.

Läs krönikor av Lena Lid Falkman i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 24 april 2024

Pär Ågerfalk, Uppsala universitet

Debatten om kompetensbrist och relevant utbildning för framtiden väcker en central fråga: Hur kan vi effektivt integrera STEM och samhällsvetenskap för att möta framtidens utmaning...

Krönika 9 april 2024

Hoppa över powerpoint och youtube – använd krita istället! Och förse gärna eleverna med papper och penna. Åsa Mackenzie skriver om att undervisa studenter så att kunskapen går in.

Debatt 2 april 2024

Mia Bernhardsen, Svenskt Näringsliv

Dålig matchning mellan utbildning och arbetsmarknad hindrar idag tillväxt, konkurrenskraft och välstånd. För att komma till rätta med den kompetensbrist som råder krävs inte bara i...