Joanna Applequist bytte forskaryrket mot att arbeta som patentombud. Hon har glädje av sin forskningsbakgrund när hon ska läsa in stora mängder text, förstå teknik och uttrycka sig väl i tal och skrift. Foto: Karolina Wiktorson
NYHET
Forskaren som blev patentexpert
Halvvägs in i forskarutbildningen väcktes Joanna Applequists intresse för patenthantverket. Hon bestämde sig för att satsa på en karriär som patentombud – ett yrke som kombinerar språkkunskap, juridik och teknik.
Idag arbetar Joanna Applequist som europeiskt patentombud på företaget Valea. Hon började dock sin karriär som forskare vid Karolinska institutet (KI) med fokus på utvecklingen av det centrala nervsystemet hos embryon.
– Jag tyckte att det var jätteroligt att forska, men det kändes inte som att det passade mig fullt ut.
Det var när hon träffade sin blivande make, som också var forskare, som hon fick upp ögonen för patentfrågor. Han lämnade då in sin första patentansökan.
– Jag tyckte att det verkade spännande och ville lära mig mer, säger Joanna Applequist.
Började förkovra sig på fritiden
Hon fortsatte ändå med forskarutbildningen följt av en postdoktorstjänst vid Karolinska institutet. Men på fritiden började hon gå kvällskurser inom entreprenörskap och deltog i mentorskapsprogrammet Mentor4Research vid Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin (IVA), där hon fick en mentor från affärslivet.
– Tillsammans tog vi reda på om det här var rätt väg för mig att gå, vad jag behövde arbeta vidare på och kartlade mina styrkor och svagheter. Det var till hjälp för mig.
När hon landat i beslutet var hon också öppen mot handledare och kolleger med att hon inte tänkte sig en framtid inom akademin.
– Jag förklarade att det inte var det jag drömde om att göra. Jag har haft tur att jag haft ett jättebra stöd från både kolleger och handledare. Nu har jag också haft nöjet att arbeta med min före detta doktorandhandledare i min roll som patentombud.
Lär sig yrket på jobbet
Efter sin postdoktortjänst sökte och fick hon år 2011 en traineetjänst på patentbyrån Awa där hon arbetade i ett antal år. Företaget anordnar kontinuerligt ett trainee-program som utbildar tekniker till patentombud.
– Det gav mig en välorganiserad start i karriären. Därefter blev jag auktoriserat europeiskt patentombud, vilket innebar att jag studerade juridik och patenthantverk och blev examinerad för Europeiska patentverket så att jag nu kan representera kunder inför dem.
Yrket som patentombud lär man sig oftast genom praktisk erfarenhet. Kravet är att ha en teknisk bakgrund och många är civilingenjörer. Man arbetar på en patentbyrå eller ute i industrin. En annan karriärväg inom patentområdet är att arbeta som granskare på ett patentverk som Patent- och registreringsverket (PRV).
– Den tekniska grunden är väldigt viktig. Vi jobbar egentligen med teknik fast vi lägger ett juridiskt lager på det.
Från teknisk till juridisk expert
Att byta yrke innebar en stor förändring.
– En stor skillnad var att jag inte längre var den tekniska experten. I början ville jag förstå saker på samma djupa nivå som jag gjorde när jag forskade.
Idag är Joanna Applequist expert på den juridiska delen medan hennes kund är den tekniska experten.
– Jag träder in i en annan roll där jag ska förstå tekniken för att ge strategisk immaterialrättslig rådgivning och hjälpa min kund att få det bästa möjliga skyddet för sin uppfinning.
En annan skillnad var att hon plötsligt var under handledning igen.
– Under slutet av min forskartid var jag självgående, men nu var det som att sätta sig i skolbänken igen. Det var väldigt mycket att lära sig om både juridik och konsultrollen.
Större textmassor och annat studiesätt
Hon upplevde också att den juridiska litteraturen innebar betydligt större textmassor och ett annat studiesätt jämfört med naturvetenskapen.
– Det var en utmaning att anpassa sig till ett helt annat ämnesområde.
Men hon upplever också att hon kan dra fördel av sin forskningsbakgrund, till exempel när det gäller att kunna läsa in stora mängder text, förstå teknik och kunna uttrycka sig väl i tal och skrift.
– Mycket av underlaget jag arbetar med ser ut som akademiska artiklar, så det har underlättat att jag är van att läsa vetenskaplig litteratur.
Uppskattar kombinationen
Idag arbetar Joanna Applequist som konsult inom patent- och immaterialrätt på ett företag som heter Valea i Stockholm. Hon inriktar sig främst mot områdena molekylärbiologi, bioteknik och kemi och har i första hand små och mellanstora företag som kunder.
Det hon uppskattar mest med yrket är kombinationen av patenthantverk och strategisk immaterialrättslig rådgivning, som innebär att hon får kombinera sin kompetens inom teknik med juridik, språk och affärsmässigt tänk.
En typisk arbetsdag lägger hon en stor del av tiden på att läsa, tänka och skriva. Hon träffar kunder och diskuterar, både enskilda patentärenden och hela affärsstrategier.
– Det är det som är så roligt. Det finns ingen given mall. Varje ärende har sina förutsättningar och man måste tänka till varje gång för att hitta vägar fram.
Vill fortsätta utvecklas i yrket
Karriären som patentombud innebär ofta att först arbeta under handledning med tekniska aspekter av patentärenden och sedan gå över allt mer till strategisk affärsrådgivning.
– Det som är spännande är att man aldrig blir fullärd. Det kommer nya tekniska uppfinningar, juridiken förändras och det kommer nya domslut som man måste förstå. Det är en ständig utveckling att hålla sig à jour med.
I framtiden vill Joanna Applequist fortsätta utvecklas som patentombud.
– Jag ser fram emot en karriär där jag inte blir fullärd och med nya utmaningar framför mig.
Hon berättar hur hennes make skämtsamt brukade beskriva sin forskning som att det kändes som att han fick betalt för att leka.
– För mig var forskningen ingen lek utan ett jobb. Men sedan jag började arbeta med patent känns det plötsligt som att jag får betalt för att leka. Jag har hittat det som är rätt för mig. Det är väldigt roligt att känna så och ha ett jobb som man verkligen brinner så mycket för.
Artikelserie: Doktor – och sen då?
Hur väcktes deras nyfikenhet för forskning? Vad fick dem att lämna akademin? Vilken glädje har de haft av sin forskarutbildning?
Möt människorna som disputerat och sedan gjort karriär utanför akademin.
Läs alla artiklar i Curies artikelserie Doktor – och sen då?
Du kanske också vill läsa
Nyhet 5 november 2024
Hur mår egentligen dagens doktorander? Och vilka är de största fallgroparna på vägen mot en doktorsexamen? Curie har pratat med tre forskarstuderande om doktorandlivets utmaningar ...
Nyhet 21 oktober 2024
Han är doktor i molekylär medicin, uppfinnare och entreprenör. Simon Fredriksson gillar att forskningsidéerna blir till nytta. De produkter och tekniker han utvecklat har använts i...