Foto: Privat
NYHET
Alastair Creelman ny krönikör i Curie
Han skriver om hur forskning och högre utbildning påverkas av digitalisering. Alastair Creelman är specialist på e-lärande och arbetar med omvärldsbevakning vid Linnéuniversitetet i Kalmar. På sin lediga tid reser och läser han mycket och ägnar sig gärna åt fågelskådning.
Vad arbetar du med?
– Jag arbetar med frågor kring e-lärande och distansutbildning vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Jag omvärldsbevakar inom området genom mina bloggar (reflektioner på engelska Corridor of uncertainty Länk till annan webbplats. samt min svenska nyhetsblogg Flexspan Länk till annan webbplats.), artiklar och sociala medier som Twitter (@alacre). Under de senaste åren har jag medverkat i flera nationella och internationella projekt och nätverk inom området och har byggt upp ett omfattande internationellt kontaktnät.
Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag började jobba med distansutbildning 2004 och blev direkt intresserad av möjligheten att erbjuda högre utbildning till nya studentgrupper och främst dem som annars inte kunde studera på campus på grund av ekonomi, familj eller arbete. Genom digitala medier och plattformar kan vi göra högre utbildning mer tillgänglig och inkluderande.
Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag inser att mitt jobb har också blivit en hobby och jag skriver mina bloggar (inklusive denna) på min fritid. Mitt största intresse är att resa, gärna till länder och platser som inte lockar stora turistflockar. Jag är nyfiken på ställen som man inte läser så mycket om. Jag läser också väldigt mycket, lyssnar på musik (mest klassisk nuförtiden), tittar på en hel del sport och gillar fågelskådning.
Vad läste du senast?
– Jag läser mycket historia men just nu går jag genom en del klassiska romaner som Charles Dickens’ David Copperfield. Jag läser mest på engelska, men böcker och tidskrifter på både svenska och finska ligger ganska ofta på sängbordet.
Vad tänker du skriva om?
– Säkert en hel del om hur forskning och högre utbildning i allmänhet påverkas av digitalisering. Men jag har inga fasta planer, vi får se vilka nya trender och nyheter som jag hittar under resans gång.
Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Eftersom jag inte är en aktiv forskare känns det lite utmanande att skriva här men jag hoppas att mina erfarenheter och reflektioner kan ge andra perspektiv och kan vara till nytta för läsarna.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 18 september 2024
Nu lanserar Curie en ny seminarieserie om forskares vardag. Curie Talks arrangeras i samarbete med Sveriges unga akademi och landets lärosäten. Fokus ligger på aktuella frågor om f...
Nyhet 14 augusti 2024
Hon skriver om hur akademin fungerar och relationen till det omgivande samhället. Marie Flinkfeldt forskar vid Uppsala universitet om samtal och kommunikation inom välfärdsstaten. ...
Nyhet 17 juni 2024
Ett enkelt föremål kan berätta en stark historia. Nobelprismuseets nya utställning innehåller över 280 saker från Nobelpristagare, ting som vittnar om märkvärdiga upptäckter och li...