Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Tidigare i år utsågs cancerforskaren Sara Mangsbo till årets entreprenör och en av Sveriges unga supertalanger. Det har övat henne i att berätta om svåra saker på ett enkelt sätt och gett en plattform för att tala om forskning och innovation. Foto: Mikael Wallerstedt.

NYHET

Fotbollsskada väckte hennes intresse för forskning

Som ung ville hon bli polis eller fotbollsproffs. Ett avslitet korsband ändrade planerna. Idag forskar Sara Mangsbo på antikroppsläkemedel mot cancer, har utsetts till årets entreprenör och korats till en av Sveriges supertalanger.

En feldiagnosticerad fotbollsskada. Det sådde fröet till en framtida forskar- och entreprenörskarriär. Sara Mangsbo gick i högstadiet när korsbandet slets sönder under en match. Men diagnosen och behandlingen dröjde.

– Jag upptäckte att metoden att ställa diagnos var otillräcklig och att det inte var självklart att en operation skulle lösa problemet. En del som opererades fick artificiella implantat och starka immunreaktioner. Det väckte mitt intresse för medicinsk forskning, säger Sara Mangsbo, docent och biträdande lektor i antikroppsläkemedel vid Uppsala universitet.

Hett område inom cancerforskning

Vi träffas på ett konferenshotell i Stockholms skärgård. Sara Mangsbo är på möte med den 140 personer stora institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet.

Själv leder hon en forskargrupp på tio personer inom immunonkologi, ett område där antikroppar används för att få kroppens eget immunförsvar att attackera tumörceller. Området är ett av de hetaste inom cancerforskningen och Nobelprisades så sent som förra året.

Sara Mangsbo vill utveckla en teknik som gör att de idag dyra, men extremt framgångsrika, preparaten kan tillverkas mycket billigare än idag. Då skulle fler patienter kunna få en behandling som är individuell.

– Vi vill att cellerna som attackerar cancern ska kunna skapas inuti patientens egen kropp istället för att odlas fram i labb.

Stor grej att starta bolag

Projektet befinner sig fortfarande på forskningsstadiet, men tankarna på att skaffa finansiering för att bilda bolag runt tekniken har redan börjat gro. Sara Mangsbo har gått igenom processen förut.

År 2014 grundade hon sitt första bolag, Immuneed, runt två innovationer: ett vaccin för behandling av prostatacancer samt en metod att testa hur immunförsvaret reagerar på kandidater till nya biologiska läkemedel .

– Det var en stor grej att starta bolag och lite läskigt. Men när jag väl hade tagit klivet kände jag ”det här går ju”.

Att bolagsstarten skedde när hon var höggravid med sitt andra barn gjorde utmaningen extra tuff. Då kom hennes nyfikenhet, tävlingsinstinkt och viljan att aldrig ge upp väl till pass. Egenskaper som hon haft sedan uppväxten i Vintrosa utanför Örebro. Hennes föräldrar är lärare och har alltid uppmuntrat nyfikenhet och viljan att lära.

– Den här lusten att aldrig ge sig tror jag är något slags blandning av nyfikenhet och en typ av tävlingsinstinkt – att man vill veta.

Ta reda på saker själv

Att ingen vet allt, inte ens föräldrar, blev tydligt med korsbandsskadan.

– Den lärde mig att man måste vara envis och ta reda på saker själv.

Efter gymnasiet jobbade hon ett år i Paris som au-pair och lärde sig franska. Väl tillbaka väntade studier i biomedicin vid Uppsala universitet.

– Jag hade tänkt läsa till läkare men så upptäckte jag att biomedicinare var en fusion mellan läkare och apotekare. Man får extremt många verktyg för att ställa sig viktiga frågor inom forskning.

Nyfikenheten på industrin fanns tidigt under studietiden, liksom viljan att forska. Därför valde hon att bygga på utbildningen med en ettårig masterutbildning i biomedicinsk forskning. I den ingick praktik på bioteknikföretaget Affibody liksom hos läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Blev hennes förebild

Affibody lärde Sara Mangsbo känna Fredrik Frejd, forskningschef på företaget och adjungerad professor vid Uppsala universitet.

– Han blev min förebild och har hjälpt mig vidare när jag har burit på idéer.

Under tiden på Astra Zeneca blev det tydligt att hon behövde disputera. Annars skulle det bli svårt att få forska på det hon ville, oavsett om hon valde akademin eller industrin.

Doktorsstudier i immunologisk onkologi, följdes av en postdoktorvistelse vid det medicinska universitetet i Leiden, Nederländerna. Kees Melief, Europas ledande forskare inom immunterapi, ville ha henne med i ett läkemedelsprojekt.

Tiden i Leiden la grunden för det som senare skulle bli hennes första bolag. Men det visste hon inte då. Däremot visste hon att hon ville fortsätta forska, och det i Sverige. Hon och sambon ville bilda familj.

Vaska fram idéer

År 2012 gick Sara Mangsbo IVA:s mentorsprogram för forskare. Där fick hon hjälp att vaska fram forskningsidéer som skulle kunna leda till innovationer. Hennes mentor Jörgen Lönngren delade med sig av sitt nätverk och gav henne i uppdrag att boka möten med personerna.

– Det var förlösande. Jag fick höra om deras företagsresa och ta del av både positiva och negativ erfarenheter.

Idén att utveckla ett vaccin som får immunförsvaret att angripa prostatacancer fick hon efter tiden vid universitetet i Leiden. Där fanns också patentet på tekniken som kunde göra det möjligt. Finansiering gick att få från Vinnova, under förutsättning att innovationen fanns i ett svenskt bolag.

– Min bolagsresa startade med ganska tuffa förhandlingar om patentet som vi till slut erhöll licens till. Det var en helt ny värld för mig.

Resan mot framgång var inte rak. När pengarna i akademin tröt år 2015 fick hon jobb på Astra Zeneca som marknadschef inom immunologi. Det gav inblick i vad som krävs i den senare delen av läkemedelsutveckling och hur svårt steget in på marknaden kan vara även för ett godkänt läkemedel.

Återvände till akademin

Men längtan tillbaka till akademin växte och Sara Mangsbo återvände dit 2016. Då fick hon forskningsmedel till sitt nuvarande projekt av Svenska Sällskapet för Medicinsk forskning.

– Lyckas vi öppnas möjligheten att ge fler cancerpatienter en behandling som är designad för att attackera just deras cancerceller.

Förra året sålde Immuneed ett dotterbolag med plattformstekniken som utgör grunden för prostatavaccinet. Köpare var det norska företaget Ultimovacs. Bolaget driver nu arbetet med vaccinet vidare samt utvecklar nya vacciner med hjälp av tekniken.

Sara Mangsbo är kvar som utvecklingschef. Testverksamheten ligger kvar i Immuneed där hon sitter i styrelsen.

Affären med Ultimovacs ledde till att Veckans Affärer tidigare i år utnämnde Sara Mangsbo till Årets Entreprenör 2019 och en av Sveriges unga supertalanger.

Sedan dess blir hon ofta inbjuden som talare i olika forum och intervjuad i media för att berätta om det hon brinner för.

– Det har gett mig övning i att berätta svåra saker på ett enkelt sätt. Dessutom har jag har fått en plattform för att prata om det som är viktigt för att forskning ska kunna leda till innovationer.

Bra nätverk ett måste

Att vara ett team, ha tillgång till ett bra nätverk och möjlighet att bolla med kompetenta personer är ett måste. Dessutom behövs en nisch där innovationen kan implementeras.

– Det är i mötena med människor du hittar var du kan göra skillnad. Du kan inte sitta på din kammare utan måste ta reda på vad patienten eller bolaget vill ha.

Själv lärde hon sig mycket under året på Astra Zenecas marknadsavdelning.

– Så här i efterhand inser jag att den tiden var väldigt viktig för min nuvarande entreprenörsresa.

Både skillnader och likheter

Skillnaderna mellan akademin och industrin är flera, men även likheterna. I akademin tilldelas forskare pengar innan de presterat, i industrin kommer pengarna efteråt. Det styr sättet som arbetet läggs upp på. I akademin är det också lättare att ta sig an en innovation i ett tidigare stadium jämfört med i industrin.

– Industrin är däremot mycket starkare på chef- och mentorskap. Där är de också lite mer generösa med sina nätverk kan jag tycka.

Både det stora bolaget och universitet har en viss tröghet där många instanser ska säga sitt innan beslut, medan det lilla bolaget och forskargruppen är mer snabbfotade.

– Att få se de olika världarna är extremt värdefullt. Det borde vara lättare att gå emellan dem än vad det är idag.

Värdefullt är också att ha ett andningshål utanför akademin. För Sara Mangsbo är det familjen. Fritiden tillbringas med make och barn, oftast i rörelse utomhus. Stugan i Grängesberg är en oas. De två barnen bryr sig inte om att mamma utsetts till en superentreprenör.

– Frågar du min sjuåriga dotter vad jag är bra på svarar hon: Att baka bröd.

Sara Mangsbos tips för entreprenörer

Till dig som funderar på att bilda bolag:

  • Hitta innovationen och nischen där den kan implementeras.
  • Våga ta klivet.

När du väl gjort det är du en erfarenhet rikare. Den erfarenheten bygger nästa steg.

  • En person kan inte göra allt. Du måste jobba med andra. Om det står och faller med dig går det inte. Ett bra nätverk är guld värt.
  • Skapa ett andningshål. Det kan kännas ensamt ibland. Skaffa familj, en hobby eller någon annan aktivitet där du träffar andra. Du måste hålla över tid.
  • Var uthållig. Vägen framåt är sällan rak.

Sara Mangsbos webbsida på Uppsala universitet Länk till annan webbplats.

Artikelserie: Vägen till akademin

Varför blev de forskare? Hur såg vägen dit ut? Vilka forskningsfrågor brinner de för?
Möt forskare från olika delar av forskarvärlden och läs om deras erfarenheter av akademin, i serien Vägen till akademin.

Läs alla artiklar i Curies serie Vägen till akademin

Du kanske också vill läsa

Krönika 4 september 2024

Hur lär sig unga forskare vad som är kvalitet i vetenskaplig publicering eller vad som lönar sig i den akademiska karriären? Jonatan Nästesjö skriver om hur forskare socialiseras i...

Nyhet 27 augusti 2024

Eva Annell

Forskaren och barnpsykologen Martin Forster utvecklar interventioner som hjälper föräldrar att förbättra relationen till sina barn. Att just det skulle bli hans livsuppgift var mes...

Debatt 21 augusti 2024

Magnus Frodigh, Ericsson Research

Sverige har i grunden bra förutsättningar för forskning och innovation inom teknik och digitalisering, men har på senare år hamnat på efterkälken. Den kommande forskning- och innov...