Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild på Christian Munthe.

Christian Munthe forskar om etik och värdefrågor vid Göteborgs universitet.

NYHET

Christian Munthe ny krönikör i Curie

Han skriver om forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet. Christian Munthe är professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskar om etik och värdefrågor. På sin fritid läser han gärna skönlitteratur, spelar musik och simmar i havet.

Vad forskar du om?
– Etik och värdefrågor i skärningspunkten hälsa, teknik och vetenskap, miljö och samhälle. Just nu med fokus på antibiotikaresistens, personcentrerad vård och rättspsykiatri.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag skrev min avhandling om abortetik, och sedan har jag helt enkelt bara fortsatt att utvidga mig. I bakgrunden finns ett allmänt intresse för kultur, politik och samhälle som jag har med mig hemifrån.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Förutom att vara nära mina nära: att läsa skönlitteratur, spela musik och simma i havet.

Vad läste du senast?
– Det har jag glömt. Det senaste som gjorde intryck var Patrick Melrose-romanerna (av Edward St Aubyn) samt My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh.

Vad tänker du skriva om?
– Forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
–Att jag når ut till många inom den svenska forskarvärlden med lite filosofiskt jämnmod och skarpa observationer i viktiga, övergripande frågor.

Läs krönikor av Christian Munthe i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 17 juni 2024

Natalie von der Lehr

Den första boken de läste tillsammans var PC Jersilds Barnens ö. Sen dess har de avverkat många böcker i bokklubben som Jonas F Ludvigsson startade för tio år sedan på den egna ins...

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...