Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild på Christian Munthe.

Christian Munthe forskar om etik och värdefrågor vid Göteborgs universitet.

NYHET

Christian Munthe ny krönikör i Curie

Han skriver om forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet. Christian Munthe är professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskar om etik och värdefrågor. På sin fritid läser han gärna skönlitteratur, spelar musik och simmar i havet.

Vad forskar du om?
– Etik och värdefrågor i skärningspunkten hälsa, teknik och vetenskap, miljö och samhälle. Just nu med fokus på antibiotikaresistens, personcentrerad vård och rättspsykiatri.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag skrev min avhandling om abortetik, och sedan har jag helt enkelt bara fortsatt att utvidga mig. I bakgrunden finns ett allmänt intresse för kultur, politik och samhälle som jag har med mig hemifrån.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Förutom att vara nära mina nära: att läsa skönlitteratur, spela musik och simma i havet.

Vad läste du senast?
– Det har jag glömt. Det senaste som gjorde intryck var Patrick Melrose-romanerna (av Edward St Aubyn) samt My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh.

Vad tänker du skriva om?
– Forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
–Att jag når ut till många inom den svenska forskarvärlden med lite filosofiskt jämnmod och skarpa observationer i viktiga, övergripande frågor.

Läs krönikor av Christian Munthe i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...

Krönika 6 december 2023

Tänk om forskning kunde vara mer som ett maratonlopp. Det borde gå att bryta och komma igen, och även misslyckanden borde kunna få ett erkännande, skriver Natalie von der Lehr.

Nyhet 25 oktober 2023

Johan Frisk

Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade...