Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild på Christian Munthe.

Christian Munthe forskar om etik och värdefrågor vid Göteborgs universitet.

NYHET

Christian Munthe ny krönikör i Curie

Han skriver om forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet. Christian Munthe är professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskar om etik och värdefrågor. På sin fritid läser han gärna skönlitteratur, spelar musik och simmar i havet.

Vad forskar du om?
– Etik och värdefrågor i skärningspunkten hälsa, teknik och vetenskap, miljö och samhälle. Just nu med fokus på antibiotikaresistens, personcentrerad vård och rättspsykiatri.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag skrev min avhandling om abortetik, och sedan har jag helt enkelt bara fortsatt att utvidga mig. I bakgrunden finns ett allmänt intresse för kultur, politik och samhälle som jag har med mig hemifrån.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Förutom att vara nära mina nära: att läsa skönlitteratur, spela musik och simma i havet.

Vad läste du senast?
– Det har jag glömt. Det senaste som gjorde intryck var Patrick Melrose-romanerna (av Edward St Aubyn) samt My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh.

Vad tänker du skriva om?
– Forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
–Att jag når ut till många inom den svenska forskarvärlden med lite filosofiskt jämnmod och skarpa observationer i viktiga, övergripande frågor.

Läs krönikor av Christian Munthe i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 1 november 2016

Natalie von der Lehr

Familjekänsla i forskargruppen och långsiktig planering av ansökningar. Det är några förklaringar till framgångarna för Carl-Fredrik Westin och hans grupp. Sedan 20 år forskar han ...

Nyhet 28 november 2017

Teresia Borgman

Det är ovanligt att forskare sitter i öppna kontorslandskap, men trenden verkar gå i den riktningen när svenska lärosäten bygger nytt. Sänkta lokalkostnader och ökad kreativitet är...

Nyhet 22 januari 2019

Eva Annell

Det finns ett stort behov av mer forskning om vad som ger utveckling i låginkomstländer. Farmakologen Eleni Aklillu och fredsforskaren Stein Tönnesson ägnar sig åt utvecklingsforsk...