Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild på Christian Munthe.

Christian Munthe forskar om etik och värdefrågor vid Göteborgs universitet.

NYHET

Christian Munthe ny krönikör i Curie

Han skriver om forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet. Christian Munthe är professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet och forskar om etik och värdefrågor. På sin fritid läser han gärna skönlitteratur, spelar musik och simmar i havet.

Vad forskar du om?
– Etik och värdefrågor i skärningspunkten hälsa, teknik och vetenskap, miljö och samhälle. Just nu med fokus på antibiotikaresistens, personcentrerad vård och rättspsykiatri.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag skrev min avhandling om abortetik, och sedan har jag helt enkelt bara fortsatt att utvidga mig. I bakgrunden finns ett allmänt intresse för kultur, politik och samhälle som jag har med mig hemifrån.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Förutom att vara nära mina nära: att läsa skönlitteratur, spela musik och simma i havet.

Vad läste du senast?
– Det har jag glömt. Det senaste som gjorde intryck var Patrick Melrose-romanerna (av Edward St Aubyn) samt My Year of Rest and Relaxation av Ottessa Moshfegh.

Vad tänker du skriva om?
– Forskningens förutsättningar och villkor, med fokus på humaniora och kvalitet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
–Att jag når ut till många inom den svenska forskarvärlden med lite filosofiskt jämnmod och skarpa observationer i viktiga, övergripande frågor.

Läs krönikor av Christian Munthe i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 november 2021

Carina Järvenhag

Pandemin fick oss att ställa om till distansarbete och bli digitala på allvar, men på vilka sätt kommer forskare att arbeta och samarbeta i framtiden? Hybrid, flexkontor och cowork...

Nyhet 1 februari 2022

Lisa Kirsebom

Swedish Collegium for Advanced Study grundades för nästan 40 år sedan. Idag kommer forskare från hela världen till Uppsala för en tid av eget fokus och livlig gemensam diskussion.

Nyhet 8 mars 2022

Natalie von der Lehr

Under mer än 70 år har Nordiskt Sommaruniversitet erbjudit ett forum för vetenskapliga samtal för alla som är intresserade. – NSU har lyckats bevara det kollegiala styret och har ...