Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Kvinna sitter på stol i vardagsrum.

Julia Aspernäs är intresserad av vad som får en individ att stödja eller avfärda olika politiska idéer. Foto: Privat

NYHET

Julia Aspernäs ny krönikör i Curie

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings universitet. På sin fritid ägnar hon sig helst åt att läsa och tänka och försöker lära sig att laga en god pho.

Vad forskar du om?
Mitt doktorandprojekt handlar om hur kunskapsresistens är kopplat till människors övertygelser. Vi undersöker både politiska övertygelser och mer grundläggande antaganden om saker som människans och kunskapens natur. Hittills har vi hunnit studera förmågan att upptäcka logiska felslut i politiskt laddade argument samt hur sanningsrelativism hänger samman med tron på konspirationsteorier och så kallad bullshit.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av vad som får en individ att stödja eller avfärda olika politiska idéer och interventioner; varför hon blir "höger", eller "vänster". Innan jag blev psykolog läste jag sociologi, juridik och nationalekonomi, men saknade närstudiet av människans inre. Målet med psykologprogrammet var sedan att bli psykoterapeut men väl där märkte jag att intresset för samhällsfrågor var svårt att skaka av mig. I mitt avhandlingsämne får jag kombinera mina favoritämnen: psykologi, politik och filosofi.

Vad gör du helst när du är ledig?
Läser och tänker. Försöker lära mig laga en god phở (det går sådär). Umgås med min pojkvän.

Vad läste du senast?
En själsdödande tråkig artikel om dataanalys. Näst på att läsa-listan står Isabella Nilssons En bok för Ingen.

Vad tänker du skriva om?
Det får bli en överraskning både för läsarna och för mig, men det blir troligtvis något om mitt avhandlingsämne och vad det kan lära oss om några av mina andra hjärtefrågor: folkbildning och forskningskommunikation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att det ska bli kul att få ägna mig mer åt skrivande och tredje uppgiften. Och att få sprida kunskap som kanske annars inte hade nått utanför mitt skrå. Har jag tur så lyckas jag förmedla att modern seriös forskning om (politisk) psykologi har mer att erbjuda än bara kognitiva bias.

Läs krönikor av Julia Aspernäs i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 13 november 2023

Är det ens möjligt att eliminera vissa åsikter, och kan provocerande idéer hänga samman med värdefulla egenskaper? Julia Aspernäs skriver om politisk psykologi.

Nyhet 8 november 2023

Redaktionen

Han skriver i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap och hur dessa ämnen kan befrukta varandra. Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska institutet och speci...

Krönika 8 november 2023

Det räcker inte att leta statistiska samband framför datorn. Medicinsk forskning bygger på ett växelspel mellan hypoteser och experiment och att vara öppen för det oväntade, skrive...