Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Kvinna sitter på stol i vardagsrum.

Julia Aspernäs är intresserad av vad som får en individ att stödja eller avfärda olika politiska idéer. Foto: Privat

NYHET

Julia Aspernäs ny krönikör i Curie

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings universitet. På sin fritid ägnar hon sig helst åt att läsa och tänka och försöker lära sig att laga en god pho.

Vad forskar du om?
Mitt doktorandprojekt handlar om hur kunskapsresistens är kopplat till människors övertygelser. Vi undersöker både politiska övertygelser och mer grundläggande antaganden om saker som människans och kunskapens natur. Hittills har vi hunnit studera förmågan att upptäcka logiska felslut i politiskt laddade argument samt hur sanningsrelativism hänger samman med tron på konspirationsteorier och så kallad bullshit.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har så länge jag kan minnas varit intresserad av vad som får en individ att stödja eller avfärda olika politiska idéer och interventioner; varför hon blir "höger", eller "vänster". Innan jag blev psykolog läste jag sociologi, juridik och nationalekonomi, men saknade närstudiet av människans inre. Målet med psykologprogrammet var sedan att bli psykoterapeut men väl där märkte jag att intresset för samhällsfrågor var svårt att skaka av mig. I mitt avhandlingsämne får jag kombinera mina favoritämnen: psykologi, politik och filosofi.

Vad gör du helst när du är ledig?
Läser och tänker. Försöker lära mig laga en god phở (det går sådär). Umgås med min pojkvän.

Vad läste du senast?
En själsdödande tråkig artikel om dataanalys. Näst på att läsa-listan står Isabella Nilssons En bok för Ingen.

Vad tänker du skriva om?
Det får bli en överraskning både för läsarna och för mig, men det blir troligtvis något om mitt avhandlingsämne och vad det kan lära oss om några av mina andra hjärtefrågor: folkbildning och forskningskommunikation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att det ska bli kul att få ägna mig mer åt skrivande och tredje uppgiften. Och att få sprida kunskap som kanske annars inte hade nått utanför mitt skrå. Har jag tur så lyckas jag förmedla att modern seriös forskning om (politisk) psykologi har mer att erbjuda än bara kognitiva bias.

Läs krönikor av Julia Aspernäs i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 7 juni 2023

Sara Hammarkrantz

Det går nästan inte en dag utan att du möter honom i media. Oscar Jonsson är doktor i krigsvetenskap och har blivit en av de viktigaste experterna på Rysslands krig mot Ukraina. –...

Krönika 31 maj 2023

Att forska om medier och politik och dessutom närma sig frågor om opartiskhet och objektivitet är att be om att bli ifrågasatt. Bengt Johansson skriver om sin väntan på Twitterstor...

Krönika 22 maj 2023

Den offentliga debatten präglas ofta av att motståndaren framställs som mindre begåvad. Men vi har mycket att vinna på att se våra politiska motståndare som jämlikar, menar Julia A...