Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild på David Larsson Heidenblad.

David Larsson Heidenblad är docent i historia. I Curie skriver han om akademiskt arbete och skrivande.

NYHET

David Larsson Heidenblad ny krönikör i Curie

Han skriver om akademiskt arbete och skrivande. David Larsson Heidenblad är docent i historia vid Lunds universitet och forskar om miljöfrågornas genombrott i Sverige och hur aktiesparande populariserats på senare år. På sin fritid umgås han med sin familj, läser eller spelar strategikortspelet Magic.

Vad forskar du om?
– För närvarande håller jag på med två olika samtidshistoriska projekt. Det ena handlar om miljöfrågornas genombrott i Sverige under sent 1960-tal och det andra om hur aktiesparande har populariserats från sent 1970-tal till idag. Båda projekten kretsar kring frågor om hur det egentligen går till när många människor börjar engagera sig i något som tidigare endast angått mindre grupper.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Då och då slås jag av hur någonting – som jag tidigare inte lagt märke till – plötsligt poppar upp överallt. Exempelvis när klimatfrågan slog igenom på allvar 2006–2007 eller när media i mitten på 2010-talet började berätta om människor som blivit ekonomiskt oberoende genom att upprätthålla en hög sparkvot och investera i aktier. Förändringen väcker historisk nyfikenhet hos mig. Hur länge har det varit så här? Varför har jag inte lagt märke till det tidigare? Därefter börjar jag gräva bakåt!

Vad gör du helst när du är ledig?
– Då umgås jag helst med min fru och mina tre barn, läser en god bok eller spelar strategikortspelet Magic.

Vad läste du senast?
– Varje sommar brukar jag läsa om Greg McKeowns bok Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less. Den tål hur många omläsningar som helst! Utöver det fångades jag, som så många andra, av Lydia Sandgrens Samlade verk. En (stor) pärla!

Vad tänker du skriva om?
– Jag kommer skriva om akademiskt skrivande och arbete. Ambitionen är att inläggen ska ge några insikter i hur man som forskare kan göra för att kunna ägna mer tid och energi åt det som man tycker är viktigast.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– De senaste två åren har jag drivit bloggen Ett år av akademiskt skrivande som blev en liten hit inom historikersverige. Genom att skriva i Curie hoppas jag kunna sätta igång större samtal och lära känna nya forskare.

Läs krönikor av David Larsson Heidenblad i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 13 mars 2024

Alltför många ord och bisatser, tappade trådar och en självbelåten attityd. Det kännetecknar det stofila skrivandet som i värsta fall fungerar som en propp mot spridandet av nya ta...

Nyhet 5 mars 2024

Anders Nilsson

Hur lyckas man med sin Marie Curie-ansökan? Det vet Gabriele Greco och Konstantin Nestmann som båda fick 100 av 100 poäng och nu är anställda som postdoktorer i Sverige.

Nyhet 28 februari 2024

Keiko Snarberg

Att söka medel för forskning tar tid och kräver planering. Curie har bett tre erfarna forskare om tips på hur man skriver sin första ansökan för att öka chanserna att få den bevilj...