Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Man i keps och solglasögon står på strand med havet i bakgrunden.

Foto: Privat

NYHET

Johan Frostegård ny krönikör i Curie

Han skriver i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap och hur dessa ämnen kan befrukta varandra. Johan Frostegård är professor i medicin vid Karolinska institutet och specialist i reumatologi och internmedicin. På sin fritid reser han gärna och läser böcker samt skriver essäer och skönlitteratur.

Vad forskar du om?
Nya immunologiska mekanismer vid ateroskleros, hjärtkärlsjukdom och andra kroniska inflammatoriska sjukdomar.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag började forska inom immunologi redan som medicinstudent, efter fem terminer på läkarutbildningen, och fick sedan möjlighet att göra forskar-AT parallellt med doktorandstudier inom inflammation, immunologi och ateroskleros. När jag sedan hade disputerat blev jag ST-läkare i reumatologi och då kombinerade jag autoimmuna och reumatologiska aspekter med aterosklerosforskningen och blev även specialist i internmedicin.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag tycker om att resa och att vara med familjen. Jag läser också mycket böcker, skriver skönlitteratur samt essäer inom olika ämnen. Just nu är jag aktuell med diktsamlingen Gryllos metamorfoser och essäsamlingen Den Druckna apan och andra essäer.

Vad läste du senast?
Superstition and Science av Derek Wilson.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill gärna skriva i gränslandet mellan humaniora och naturvetenskap/medicin och hur dessa ämnen kan befrukta varandra. Jag är också intresserad av hur innovation kan bli starkare inom medicinsk vetenskap.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag skulle vilja citera Bob Dylan, som på en fråga om sitt låtskrivande sade något i stil med att han ville inspirera människor, vad skulle vara viktigare än detta?

Läs krönikor i Curie av Johan Frostegård.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

I den svenska sjukvården samlas mängder av data in som kan bli en enorm tillgång för forskare. Men otydliga lagar och tekniska utmaningar bromsar användandet. Nu växer arbetssätt o...

Nyhet 16 april 2024

Lisa Kirsebom

Hälsodata har blivit en allt viktigare tillgång för forskningen. De kan hjälpa oss att få svar på frågor om alltifrån samhällsreformer till medicinska behandlingar. Men enkel tillg...

Krönika 27 februari 2024

Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.