Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Anna Sjöström Douagi har kort ljust hår och är klädd i svart och står i ett rum med lysrör i taket och ler mot kameran.

Anna Sjöström Douagi utvecklar verksamhet för och med Nobelpristagare och har ambitionen att arrangera events som gör skillnad på riktigt. Foto: Clément Morin

NYHET

”Forskning är ett fredsprojekt – man bombar inte sin samarbetspartner”

Anna Sjöström Douagi älskar forskningsmiljön, men lusten att skapa internationella samarbeten är ännu större. Nu arbetar hon med strategiska initiativ vid Nobelstiftelsen och är bosatt i Washington DC.

När Anna Sjöström Douagi dyker upp på skärmen för vår distansintervju är det en varm och solig morgon i Washington DC. Senare under dagen ska hon bege sig till svenska ambassaden för att delta i en årlig tradition.

– Svenska ambassaden bjuder varje år in USA-baserade Nobelpristagare för ett seminarium. Pristagarna får besöka Vita huset och blir bjudna på middag på ambassaden, säger Anna Sjöström Doaugi som är vicepresident för strategiska initiativ vid Nobelstiftelsen.

En av hennes arbetsuppgifter är att utveckla verksamhet för och med Nobelpristagare.

– Pristagarna och deras arbete är i fokus, men Nobelprisens breda sammansättning – naturvetenskap, litteratur, fredsarbete och ekonomi – gör att stora tvärvetenskapliga frågor kan adresseras.

Personer som får ett Nobelpris blir efterfrågade i alla möjliga sammanhang. För en del kan uppmärksamheten bli överväldigande.

– Nobelpristagare hamnar på världsscenen med en enorm megafon i handen. De träffar beslutsfattare och andra som vill ha deras hjälp att driva en agenda. Vi kan fungera som en trygg hamn. Vi bedriver en verksamhet som enbart vill främja de idéer som Nobelpriset står för – respekt för kunskap och en tro på människans förmåga att åstadkomma förändring.

Har utvecklat Nobel Prize Summit

Anna Sjöström Doaugi anställdes vid Nobelstiftelsen 2016 för att skapa nya verksamheter och mötesplatser. Framför allt skulle hon utveckla innehållet på det nya Nobelcentret som skulle invigas på Blasieholmen i Stockholm fyra år senare.

När projektet sedan avstannade – Nobelcentret ska istället stå klart vid Slussen 2031 – började hon ägna sig mer åt Nobelstiftelsens internationella arbete.

Vi kan sammanföra många olika grupper och ge förutsättningar för nya idéer, skapa ringar på vattnet

Hon flyttade till Washington DC 2019 för att utveckla ett nytt format – Nobel Prize Summit – tillsammans med bland annat The US National Academy of Science som är baserat där. Tanken var att dra nytta av att Nobelprisets förmåga att samla människor från olika sektorer och så frön till nya samarbeten.

– Folk kommer gärna när vi bjuder in. Vi kan sammanföra många olika grupper och ge förutsättningar för nya idéer, skapa ringar på vattnet, säger Anna Sjöström Douagi.

Det första toppmötet Our Planet, Our Future skulle bli ett fysiskt toppmöte i Washington DC, eftersom många ambassader och internationella organisationer finns representerade där. På grund av pandemin fick dock hela toppmötet ske digitalt. Det pågick i tre dagar och hade runt 35 000 deltagare från 175 länder.

– Vi genomförde bland annat rundabordssamtal med experter och sammanträden om lösningar med olika organisationer. Medarrangörer var Potsdam Institute for Climate Impact Research, Beijerinstitutet på KVA och Stockholm Resilience Center. Vi hade därför fantastiska experter på plats tillsammans med nästan 40 Nobelpristagare inom de olika prisområdena.

Toppmöte om vilseledande information

Den andra upplagan av Nobel Prize Summit arrangerades i år och den här gången blev det både ett fysiskt möte på The US National Academy of Sciences i Washington DC och ett digitalt möte. Truth, Trust and Hope handlade om vilseledande och felaktig information, och att tron på vetenskapen håller på att holkas ur och måste stärkas – ett ämne som påverkar pristagare från alla priskategorier.

Jag vill arrangera events som inte bara inspirerar för stunden, utan på riktigt gör skillnad.

Initiativ och lärdomar från mötet diskuterades sedan under ett sidoevent i samband med FN:s generalförsamlingsmöte i New York.

– Jag vill arrangera events som inte bara inspirerar för stunden, utan på riktigt gör skillnad. Vetenskap, kunskap och utbildning behövs för att våra barn ska kunna lösa de problem vi står inför.

Hon hoppas att det framtida Nobelcentret i Sverige blir en global mötesplats för vår tids stora frågor.

– Nobel Prize Summits kommer förhoppningsvis äga rum både i Stockholm och på olika håll runt om i världen.

Deltog i forskarmiddagar som barn

Anna Sjöström Douagi har alltid trivts i internationella miljöer. Hon växte upp i Helsingborg med en mamma som var läkare och en pappa som var professor i biokemi.

– Pappa bjöd hem sina samarbetspartners till oss på middag och vi barn fick alltid sitta med vid middagsbordet. Det var väldigt roliga möten och diskussioner. Jag förstod tidigt att forskning öppnar dörren till världen.

Om du gillar samma lilla receptor så har du direkt något att prata om.

Hon övervägde att bli musiker och spela flöjt, men valde att satsa på sitt andra intresse – vit biologi – som hon trodde skulle skapa fler jobbmöjligheter. Grundutbildningen i molekylär biologi läste hon vid Köpenhamns och Stockholms universitet.

– En underbar professor vid Karolinska Institutet som heter Klas Kärre kom och höll en gästföreläsning vid Stockholms universitet. Han behövde någon som skulle göra ett examensarbete inom immunologi.

Hon gjorde examensarbetet, trivdes utmärkt och 2002 doktorerade hon i immunologi.

– Jag älskar verkligen forskningsmiljön, hade fantastiska år på Karolinska institutet och träffade folk från hela världen. Vetenskapen är en global plattform där alla kan mötas. Om du gillar samma lilla receptor så har du direkt något att prata om.

Blev inspirerad på Unesco i Paris

Under doktorandtiden tillbringade Anna Sjöström Doaugi ett år på Pasteurinstitutet i Paris. Genom en kollega fick hon möjlighet att besöka Unesos huvudkontor som också ligger där.

– Jag var med på en vernissage med kultur, forskning och vetenskap. Fick upp ögonen för att man kunde jobba med forskning på ett annat sätt, med internationella frågor om vetenskap. Det attraherade mig väldigt mycket.

När hon kom hem från Paris sökte Vetenskapsrådet en forskningssekreterare i internationella frågor med Unesco-inriktning.

– Jag är så tacksam för att jag fick det jobbet. Jag lärde mig otroligt mycket som jag senare fått användning för.

Hon började på Vetenskapsrådet 2003 och fick bland annat arbeta med andra europeiska länders forskningsråd och med att skapa Europeiska forskningsrådet, ERC. Resorna inom Europa blev många.

– Jag trodde hela tiden att jag skulle komma tillbaka till min forskning och göra en post dok, men jobbet var för roligt. Det var jättekul att få arbeta med forskningssamarbeten, få bygga broar och se hur forskningen skapar mervärden. Jag upplever att forskning bland annat fungerar som ett fredsprojekt. Man bombar inte sina samarbetspartners.

Startade Sveriges unga akademi

I arbetet på Vetenskapsrådet lärde hon känna Gunnar Öquist som då var ständig sekreterare vid Kungl. Vetenskapsakademien. Han ville skapa ett forum för unga forskare, för att de skulle kunna stärka varandra och sin plats i forskningssystemet.

– Jag fick uppdraget att starta den nya akademin, fick tjänstledigt från Vetenskapsrådet och började på Vetenskapsakademien 2010. Det var ett utmanade uppdrag, men arbetet gick som tåget. Redan efter ett år hade vi 22 ledamöter och kunde inviga Sveriges unga akademi. År 2013 blev akademin en egen stiftelse med egen finansiering.

Anna Sjöström Douagi tyckte att unga forskare och Nobelpristagare hörde ihop.

Då fanns endast några länder i världen som hade något liknande. Anna Sjöström Doaugi såg till att skapa ett internationellt nätverk för dessa. Hon blev inbjuden till många länder för att berätta om Sveriges unga akademi och inspirerade några av dem att starta egna.

– Ett av mina sista år där bjöd vi in alla världens unga akademier för att prata om hur unga forskare kan vara med och realisera FN:s globala mål för hållbar utveckling. Bland andra deltog Hans Rosling, ett fantastiskt minne.

Tog kontakt med Nobelstiftelsen

Ett annat mål var att försöka få Sveriges unga akademi representerad under Nobelveckan. Anna Sjöström Douagi tyckte att unga forskare och Nobelpristagare hörde ihop. Till exempel hade Nobelpristagaren Torsten Wiesel utsetts till Sveriges unga akademis vetenskapliga beskyddare på hennes initiativ. När planerna på ett nytt Nobelcenter på Blasieholmen blev kända fick hon en idé.

– Jag tyckte att det skulle vara strålande om vi hade vårt kontor i Nobelcentrets hus. Sveriges unga akademis ledamöter skulle kunna fylla huset med många spännande verksamheter mitt i stan, tillgängligt för alla.

Hon tog kontakt med Nobelstiftelsens dåvarande vd Lars Heikensten och presenterade sina idéer. Så småningom erbjöd Lars Heikensten henne ett jobb på Nobelstiftelsen.

– Han ville att jag skulle utveckla nytt innehåll för Nobelcenterprojektet och det lät intressant. Processerna i Sveriges unga akademi hade landat och det kändes bra att få att lämna plats för någon med nya idéer.

Vill lyfta oktoberveckan för Nobelpriset

Väl anställd på Nobelstiftelsen riktade hon in sig på oktoberveckan i Sverige, veckan när alla pris tillkännages.

Tillkännagivandena är ju en världshändelse, men det märktes inte alls i Sverige. Här var vi fokuserade på prisutdelningen och festen i december.

– Utomlands är oktoberveckan den stora Nobelveckan. Det är då man pratar om excellens, forskning, utbildning, kunskap. Jag ville sprida den stoltheten, glädjen och inspirationen här hemma. Tillkännagivandena är ju en världshändelse, men det märktes inte alls i Sverige. Här var vi fokuserade på prisutdelningen och festen i december.

Arbetet resulterade i det som nu kallas Nobel Calling. De prisutdelande institutionernas arbete lyfts fram och de ges möjlighet att förklara varför de valt pristagarna. Lärare över hela världen får tillgång till ett färdigt lektionsmaterial om priserna inom 24 timmar efter att de tillkännagivits.

– Det materialet kan alla ha glädje av utan att ha doktorerat i kvantfysik. Nobelprismuseet gör ett fint arbete med att ta fram detta, helt fritt för vem som helst att använda.

Anna Sjöström Douagi skulle gärna se att svenska universitet lyfte fram sina Nobelpristagare mer.

– När man kommer in på ett amerikanskt universitet möts man direkt av bilder på deras Nobelpristagare. De är en tillgång som sprider mycket inspiration och stolthet, speciellt till studenter och unga forskare.

Effektiv och van vid forskarjargongen

Förutom arbetet för Nobelstiftelsen har Anna Sjöström Douagi flera andra engagemang. Hon är bland annat ordförande för Vetenskapsfestivalens huvudmannaråd, ledamot i styrelsen för Centret Voksenåsen för norsk-svenskt samarbete, och engagerad i kommittén för Natur och Kulturs populärvetenskapliga priser och stipendier.

Hur hinner du allting?

– Jag är effektiv och tycker om att få saker att hända. Någon sa att jag ser snäll ut, fast jag är en bulldozer. Jag kan nog vara ganska jobbig när jag driver på.

Doktorandutbildningen lärde henne att analysera, planera och samarbeta, men också att bli självständig. Bara en liten del av labbandet resulterade i något användbart, så det gällde att utveckla sitt eget driv.

Någon sa att jag ser snäll ut, fast jag är en bulldozer. Jag kan nog vara ganska jobbig när jag driver på.

– Utan doktorandutbildningen hade jag inte kunnat göra det jag gör idag. Jag jobbar ofta med andra som har disputerat och har glädje av att förstå det akademiska samtalet. Bara för att några kommer med motargument betyder det inte att de skjuter idéen i sank, säger Anna Sjöström Douagi och fortsätter:

– Varje jobb jag haft har också varit nödvändigt för nästa steg. Det känns som jag ständigt lär mig och utvecklas.

Är på väg hem till Sverige

Det var från början inte tänkt att hon skulle bli kvar i Washington DC så länge, men när pandemin slog till öppnade sig nya möjligheter att jobba på distans. Sedan visade sig Washington DC vara en bra utgångspunkt för att arbeta med Nobelpristagare, eftersom många av dem är bosatta i USA. Hon har också kunnat arbeta upp många internationella kontakter och samarbeten för framtiden.

Nu börjar det dock bli dags att flytta hem till Sverige igen. Det äldsta av de tre barnen har redan flyttat hem för att plugga. Anna Sjöström Douagi är dock inte främmande för nya internationella utmaningar någon gång i framtiden.

– Jag tycker om FN, Unesco, Obama Foundation, Gates Foundation… Att jobba i internationella miljöer ger mig otroligt mycket energi och framtidstro.

Artikelserie: Doktor – och sen då?

Hur väcktes deras nyfikenhet för forskning? Vad fick dem att lämna akademin? Vilken glädje har de haft av sin forskarutbildning?
Möt människorna som disputerat och sedan gjort karriär utanför akademin.

Läs alla artiklar i Curies artikelserie Doktor – och sen då?

Du kanske också vill läsa

Krönika 8 oktober 2024

Forskares prat om tur går stick i stäv med synen att framgång är ett resultat av prestation. Jonatan Nästesjö skriver om vilken roll turen spelar i akademin.

Nyhet 7 oktober 2024

Natalie von der Lehr

Varje år i början av oktober är det dags. Då får några få utvalda forskare det magiska telefonsamtalet från Stockholm att de har belönats med Nobelpriset. Göran K Hansson har ringt...

Nyhet 2 oktober 2024

Johan Frisk

När KI-forskaren Sanghita Banerjee blev mamma var familjen tvungen att åka hem till Indien för att söka upphållstillstånd för barnet. Processen tog tid – och forskningen sattes på ...