Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Monica Persson sitter på en trapp och ler

Monica Persson är forskningsansvarig på Reumatikerförbundet.

NYHET

Monica Persson ny krönikör i Curie

Hon skriver om forskningspartners och hur de kan bidra till bättre forskning. Monica Persson arbetar som forskningsansvarig på Reumatikerförbundet. På sin fritid syr hon kläder, idrottar och tar långa promenader.

Vad arbetar du med?
– Jag är forskningsansvarig på Reumatikerförbundet där jag arbetar med forskningsfrågor, ansvarar för utdelning av forskningsanslag, samarbetar med internationella organisationer som EULAR (The European Alliance of Associations for Rheumatology) och arbetar med våra forskningspartners.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag disputerade inom artros i University of Nottingham, England, och forskade sen som postdoktor inom autoimmuna sjukdomar i dermatologi. Jag gjorde det tillsammans med våra forskningspartners – de var en del av forskningsteamet. Jag lärde mig mycket av dem och kände att vårt samarbete gjorde forskningen bättre och mer relevant. När jag sen började som postdoktor på Karolinska institutet så saknade jag arbetet med forskningspartners. Då bestämde jag mig för att arbeta för att öka deras roll inom svensk forskning

Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag syr kläder eller är fysiskt aktiv – tar långa promenader, klättrar eller idrottar (ultimate frisbee, softball och har nyligen börjat spela padel).

Vad läste du senast?
– Superior: The return of race science, av Angela Saini

Vad tänker du skriva om?
– Jag tänker skriva om forskningspartners – vad en forskningspartner är, hur de kan bidra till bättre forskning, vad forskningsteamet behöver ta hänsyn till när de arbetar med en forskningspartner och varför de behövs.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Jag vill öka medvetenheten om forskningspartners och varför samarbetet mellan forskare och forskningspartner är så viktigt. Jag vill påbörja en diskussion om hur de kan spela en större roll inom forskningen så att fler forskare arbetar med forskningspartners och fler patienter har möjligheten att bidra till forskningen som forskningspartners.

Läs krönikor av Monica Persson i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 5 februari 2024

Charlie Olofsson

Allt mer forskning som berör samer görs i samverkan med samiska organisationer, men det är ingen självklarhet. I länder som Australien, Nya Zeeland och Kanada är samverkan däremot ...

Nyhet 6 november 2023

Carina Järvenhag

Nu ska patientmedverkan i forskningsstudier få en starkare ställning. Den europeiska patientakademin, EUPATI, lanserar en utbildning i Sverige som ska öka patienternas kunskaper. E...

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...