Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Linnea Suomenniemi sitter och tittar ut över landskap i Alperna.

Linnea Suomenniemi är civilingenjör och skriver om ungas intresse för forskning. På sin fritid arbetar hon med organisationen Unga Forskare och vandrar i Alperna.

NYHET

Linnea Suomenniemi ny krönikör i Curie

Hon skriver om ungas intresse för forskning och sina egna erfarenheter av forskarvärlden. Linnea Suomenniemi är civilingenjör i teknisk nanovetenskap och har arbetat som forskarassistent vid Technische Universität München. På sin fritid arbetar hon för organisationen Unga Forskare, vandrar i Alperna och kombinerar klassisk musik med death metal.

Vad arbetar du med?
Jag är civilingenjör i teknisk nanovetenskap med en specialisering inom nanofysik. 2018 flyttade jag till München och påbörjade mitt examensarbete på Technische Universität München (TUM). Efter examen övergick arbetet till ett jobb som forskarassistent.

Mitt projekt handlade om att ta fram en ny typ av högeffektiva solceller där man nyttjar kvantmekaniska effekter för att generera fler elektroner per inkommande foton och på så vis kunna öka effektiviteten markant. Min del i projektet var att förbereda prover och undersöka nanotrådarna med hjälp av elektronmikroskop och fotoluminescence.

Jag avslutade nyligen min tjänst på TUM och står för närvarande i valet och kvalet mellan att stanna kvar i akademin eller att ge mig ut i industrin.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har alltid varit intresserad av att förstå världen bättre. Redan som barn hade jag många och långa diskussioner med min pappa om varför himlen är blå, hur en dator fungerar och även om kärnfysik. Jag tror att det var mitt drivkraft att förstå det komplexa och svårbegripliga och mitt intresse för ny teknik som gjorde att jag till slut upptäckte min stora passion för nanofysik. Att försöka förstå den besynnerliga värld och de regler som elektroner agerar efter inom kvantmekaniken och att faktiskt kunna använda detta till verkliga applikationer är något jag tycker är otroligt spännande!

Vad gör du helst när du är ledig?
En väldigt stor del av min fritid ägnar jag åt att jobba ideellt för Unga Forskare. Det är en organisation som verkar för att öka intresset för naturvetenskap, teknik och matematik bland unga i Sverige. Att träna och vandra i Alperna hör också till mina fritidsintressen. Musik utgör en stor del av mitt liv och jag kombinerar att spela klassisk fiol och piano med att gå på festivaler och konserter med huvudsakligen death metal. En kombination som brukar överraska de flesta!

Vad läste du senast?
The Growth Delusion: The wealth and well-being of nations av David Pilling.

Vad tänker du skriva om?
Med min bakgrund i Unga Forskare kommer mycket av mitt fokus att ligga just på unga och de förutsättningar och utmaningar som rör ungdomars forskningsintresse. Jag tänker även dela med mig av mina erfarenheter av att vara en vetenskapsintresserad tjej, den erfarenhet jag fått inom forskning och de för- och nackdelar som jag ser kring en framtida karriär inom akademin.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Att få ut många av de tankar och resonemang som jag har om unga och forskning. Eftersom jag aldrig tidigare bloggat ser jag fram emot utmaningen att kunna formulera mina funderingar och förhoppningsvis skapa inlägg som väcker tankar och intresserar läsare av Tidningen Curie.

Läs krönikor av Linnea Suomenniemi i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 7 mars 2023

Charlie Olofsson

Vad händer med karriären när forskare och uppfinnare får barn? I ett stort nordiskt projekt undersöks om antalet publiceringar och patent sjunker under småbarnsåren, och hur det i ...

Nyhet 28 februari 2023

Ulla Karlsson-Ottosson

Morfar väckte hans intresse för miljöproblem. Viljan att förstå mekanismerna bakom ledde in på kemi och till akademin. Idag arbetar Fabian Taube som medicinsk forskningsrådgivare i...

Nyhet 22 februari 2023

Siv Engelmark

Mellan 2013 och 2019 växte forskningens andel av industrins FoU från 14 till 25 procent. Allra mest ökar satsningarna på grundforskning. Det visar en ny rapport från Vetenskapsrådet.