Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Det vardagliga

Det finns så mycket i akademin som hela tiden betyder, som fäster vid oss, som vi kanske till och med pratar om, men sällan tänker på. Som betydande, som formande. Det vardagliga, skriver Hanna Hallgren.

Rumsutsikten mot en grå innegård med en porlande springbrunn. Taklamporna i korridorerna som tänds medan en smyger nerför trapporna sent om kvällen. Lukten av grus, jord och gräs vid parkeringen. Det tunna kaffet som rinner ur automaten. Mitt eget ansikte i spegeln på toaletten, lite trött, en tidig morgon. Tvål och desinficeringsmedel över händerna. Låsa upp dörren, svänga höger-höger. Det hörs musik inifrån en kollegas rum. En annan har skrivit ”Jobbar i Kalmar” på dörren.

På min dörr hänger en affisch från Bang. Det är rum 3034. Här finns böcker, dator, telefon och odiskade koppar. Några fotografier. Min spretiga handstil över myllrande färgglada post-it-lappar. Jag har uppenbarligen tänkt – på saker som ska göras: skriv cv, skriv ansökan, för in betyg, ordna med symposium, skriv kursplan för doktorandkurs, boka resa, kontakta konferensservice, fixa litteratur, dekanunderskrift, lägg upp information på kurswebben …

Det tycks aldrig ta slut. Bara växa och växa. Ett mycel av lappar som kastar sina trådar in i den lovande framtiden – lysande i gult, rosa, grönt. Personalen i rum 3034 verkar ha göromål en masse på sitt bord. Ja. Om en inte visste att det bara var jag, skulle en nästan få intrycket att arbetskraften i 3034:an var så pass viktig för verksamheten – vid Linnéuniversitetet, i Sverige och kanske även internationellt – att den helt skulle avstanna om personen i fråga försvann.

Men det är väl inte möjligt att det skulle vara så? Nej. Det är det inte. Och detta är faktiskt en skön insikt, att jorden snurrar sitt varv ändå, både med och utan 3034:an. Med och utan fosforescerande lappar. Med och utan alla strålande idéer som söker sitt förverkligande. Med och utan 3034:ans kapacitet till ledning, undervisning och administration. Kort sagt: 3034:an är inte oumbärlig.

Vid denna punkt, själva insiktsnoden, öppnar sig världen ånyo. Det är inte en känsla av utbytbarhet. Av att inte spela roll. Snarare av gemensamhet och sårbarhet. Av att höra ihop. Med kollegorna som skrattar vid lunchbordet. Med kvällsljuset som förvandlar campus till en magisk stad av eld. Med trägolven och stengolven. Kaffeautomatens ångpuffar. Den hackande kopiatorn. Elementet som inte fungerar. Människorna. Bussen. Falafelvagnen. Fåglarnas pilar och streck. Himlen, dess oåtkomlighet. Den är inte en post-it-lapp. Den är himmel.

Mer om skribenten

  • porträttbild Hanna Hallgren

    Lektor i genusvetenskap

    Hon skriver om sin forskarvardag. Hanna Hallgren är poet, genusvetare och verksam inom konstnärlig forskning.

Relaterat innehåll

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...

Krönika 27 mars 2023

När ska den framgångsrika forskaren avslöjas som en bluff? Bengt Johansson skriver om impostersyndromet och tvivlet på den egna förmågan.