Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Förväntan inför det nya

Det var minusgrader i luften, och nyårshelgens sista nattjour var avklarad. Våren och äventyret låg framför mig. Jag hade just landat på Newarks flygplats efter en fantastisk inflygning längs med Manhattan. Klarblå himmel. Vi såg Empire State Building från flygplanet, och litet längre söderut frihetsgudinnan, skriver Jonas Ludvigsson.

Medan 1800-talets svenska utvandrare valde Bremen-linjen för att ta sig över Atlanten, så valde jag SAS. Men vi hade alla det gemensamt att siktet var inställt på Amerika. De för att undvika svälten och den religiösa förföljelsen; jag för att jag fått ett Fulbright Research Scholarship och en inbjudan att forska på Mayo-kliniken i Minnesota.

Att åka utomlands för att forska handlar inte bara om att testa nya hypoteser, att starta nya samarbeten, och att lära sig nya tekniker. Det handlar lika mycket om att lära känna ett annat land. Som tidskriften GOOD frågar retoriskt i ett av sina nummer: ”Why learn a second language, why not learn a second culture?”

Här i USA frustrerades jag över den konservativa världsbilden som förmedlades av Fox News, fascinerades av att så många professorer bar fluga på jobbet (jag skaffade själv tre flugor under min tid på Mayo-kliniken) och förbannade den bristande tillgången på sjukvård för de riktigt fattiga. Här lärde jag mig äntligen de mest basala reglerna i amerikansk fotboll, fick dricka kaffe med tusen smaker på Starbucks och mumsa på enorma blåbärsmuffins efter maten.

Kanske hade jag tur, men jag kände mig alltid välkommen i USA. Jag mötte en stor gästfrihet, och blev vid ett par tre tillfällen till och med insläppt i överläkarnas eget fikarum på Mayo (mitt magnet-id-kort funkade annars bara till den övriga personalens fikarum). När jag på helgerna brukade ta en promenad ut ur Rochester passerade jag förbi ett par stora ekar. Då tänkte jag på Karl Oskar och Kristina i Mobergs utvandrarserie. Mycket har förändrats sedan de första svenskarna slog ned sina bopålar i Minnesota, men mycket är sig också likt. Spänningen och förväntan inför det nya och okända.

Läs också min understreckare i SvD Kaffemissbruk och facklig glöd i svenskbygder Länk till annan webbplats.

Mer om skribenten

  • Jonas Ludvigsson

    Forskare

    Jonas Ludvigsson skriver om vad forskare gör och tänker och gav nyligen ut bloggsamlingen Vykort från Amerika. Han delar sin tid mellan forskning om glutenintolerans arbetet som barnläkare på Örebro universitetssjukhus.

Du kanske också vill läsa

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och att detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...