Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Resor till yttersta gränsen

Mitt mål för 2013: En balanserad blandning av resor till yttersta gränser och tid att vila, tänka och lyssna, skriver Ilona Riipinen.

Jag brukar inte ge nyårslöften, men julsemestern är ju ett bra tillfälle att tänka på i vilken riktning man ska gå vidare med sitt liv det kommande året.

Jag måste erkänna att känslan av utveckling är en av de saker jag gillar mest i livet. Det känns så bra att märka att jag har lärt mig nya saker, eller iaktta hur svårigheterna har ändrat mitt sätt att tänka om livet och människorna.

Utveckling förutsätter att man lämnar sin trygghetszon. Detta gäller lika mycket för fysisk, mental som för emotionell utveckling. För att bygga muskler krävs svettiga timmar på gymmet, för att lära sig lösa matematiska problem krävs räkneövningar, och för att kunna ändra sina värderingar krävs nya situationer som visar världen på ett nytt sätt.

För att lära sig något nytt måste man prova nya saker – och ni vet alla att den första gången alltid är mer eller mindre svår. Att skriva det här inlägget är faktiskt ett hopp utanför min trygghetszon: att väcka min gymnasiesvenska till liv igen efter tio år har visat sig vara knepigare än jag hade föreställt mig.

Även om utveckling kräver lite obekvämlighet, behövs också tid för att vila och bearbeta det som man har lärt sig. Utveckling kan inte nås om man alltid står utanför sin trygghetzon. Att alltid vara nära ens yttersta gränser dödar kreativiteten, då går all ens uppmärksamhet åt till att bara klara sig.

Dessutom glömmer man ofta att läsa de små tecken och meddelanden omgivningen sänder. Ju äldre jag blir desto bättre förstår jag att förmågan att återhämta sig efter svåra situationer är åtminstone lika viktig som själva prestationsförmågan.

Jag önskar dig ett framgångsrikt år 2013 med entusiasm och nya idéer, men också tillräckligt med lugn för att kunna tänka, vila och lyssna på dig själv och din omgivning!

Mer om skribenten

  • porträttbild Ilona Riipinen 

    Docent

    Hon skriver om sin forskarvardag, älskar fysik och vill göra något nyttigt för samhället. Ilona Riipinen forskar om hur partiklar i atmosfären påverkar klimatet och har ett bidrag för unga toppforskare från Europeiska forskningsrådet.

Relaterat innehåll

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...

Krönika 27 mars 2023

När ska den framgångsrika forskaren avslöjas som en bluff? Bengt Johansson skriver om impostersyndromet och tvivlet på den egna förmågan.