Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

– Hej, det är från Säpo

Det är med forskning som med texten i sången Anthem i musikalen Chess: ”I cross over borders…”. Forskningen och dess resultat är en gränslös verksamhet, och vi har alla att vinna på att samarbeta med folk i andra länder, och att pröva vingarna i nya miljöer, skriver Jonas Ludvigsson.

Under våren var jag själv i USA och forskade, och på det följde ett antal inbjudningar till amerikanska ambassaden i Stockholm när jag kommit tillbaka till Sverige. Helt naturligt, eftersom det var USA som finansierat min resa till Mayo-kliniken. Problemet vara bara att inbjudningarna alltid kom när det antingen var min hämtdag på fritids, eller jag gick jour på akuten i Örebro….

Till sist kände jag att jag inte kunde tacka nej till fler inbjudningar, bättre då att bjuda igen!? Sagt och gjort, jag skrev till amerikanska ambassadören och frågade om inte han kunde komma till vår forskningsenhet på KI.

– Vad sägs om ett gemensamt seminarium?

Yes! Ambassadör Mark Brzezinski nappade!

Kanonkul! Så skulle jag vilja sammanfatta seminariet. Informellt och med möjlighet till diskussion mellan oss svenska forskare, amerikanska forskare på KI, och så ambassadören. Säpo gav klartecken för mötet efter att först ha kollat av att jag visste precis vilka som skulle komma. Jag erkänner att deras första kontakt när de ringde mig på mobilen överraskade mig en smula. Det är ju inte varje dag man lyfter på luren och någon säger: -Hej. det är från Säpo!

Säpos närvaro var för övrigt riktigt uppskattad på forskningsenheten! Jag förstod att delar av enhetspersonalen hängde ute vid postfacken bara för att kunna spana in Säpo-killarna litet… Vem har inte sett en James Bond-rulle och undrat hur det är att vara agent på riktigt?

Ambassadören talade om Sverige som möjligheternas land, och om hur viktigt det är med samarbete mellan Sverige och USA. Vi talade om behovet att USA förenklar den administrativa processen för oss som vill fara till USA och forska. Men det var när en av de amerikanska forskarna på KI, David L, steg upp på podiet och under fem minuter berättade om sina erfarenheter av att komma till Sverige som jag fick en riktig aha-upplevelse. Det är inte alltid så lätt för utländska (inte ens amerikanska…) forskare som vill komma till ett svenskt universitet.

Fortsättning följer…

Mer om skribenten

  • Jonas Ludvigsson

    Forskare

    Jonas Ludvigsson skriver om vad forskare gör och tänker och gav nyligen ut bloggsamlingen Vykort från Amerika. Han delar sin tid mellan forskning om glutenintolerans arbetet som barnläkare på Örebro universitetssjukhus.

Relaterat innehåll

Krönika 6 december 2023

Tänk om forskning kunde vara mer som ett maratonlopp. Det borde gå att bryta och komma igen, och även misslyckanden borde kunna få ett erkännande, skriver Natalie von der Lehr.

Nyhet 25 oktober 2023

Johan Frisk

Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade...

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...