Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

– Hej, det är från Säpo

Det är med forskning som med texten i sången Anthem i musikalen Chess: ”I cross over borders…”. Forskningen och dess resultat är en gränslös verksamhet, och vi har alla att vinna på att samarbeta med folk i andra länder, och att pröva vingarna i nya miljöer, skriver Jonas Ludvigsson.

Under våren var jag själv i USA och forskade, och på det följde ett antal inbjudningar till amerikanska ambassaden i Stockholm när jag kommit tillbaka till Sverige. Helt naturligt, eftersom det var USA som finansierat min resa till Mayo-kliniken. Problemet vara bara att inbjudningarna alltid kom när det antingen var min hämtdag på fritids, eller jag gick jour på akuten i Örebro….

Till sist kände jag att jag inte kunde tacka nej till fler inbjudningar, bättre då att bjuda igen!? Sagt och gjort, jag skrev till amerikanska ambassadören och frågade om inte han kunde komma till vår forskningsenhet på KI.

– Vad sägs om ett gemensamt seminarium?

Yes! Ambassadör Mark Brzezinski nappade!

Kanonkul! Så skulle jag vilja sammanfatta seminariet. Informellt och med möjlighet till diskussion mellan oss svenska forskare, amerikanska forskare på KI, och så ambassadören. Säpo gav klartecken för mötet efter att först ha kollat av att jag visste precis vilka som skulle komma. Jag erkänner att deras första kontakt när de ringde mig på mobilen överraskade mig en smula. Det är ju inte varje dag man lyfter på luren och någon säger: -Hej. det är från Säpo!

Säpos närvaro var för övrigt riktigt uppskattad på forskningsenheten! Jag förstod att delar av enhetspersonalen hängde ute vid postfacken bara för att kunna spana in Säpo-killarna litet… Vem har inte sett en James Bond-rulle och undrat hur det är att vara agent på riktigt?

Ambassadören talade om Sverige som möjligheternas land, och om hur viktigt det är med samarbete mellan Sverige och USA. Vi talade om behovet att USA förenklar den administrativa processen för oss som vill fara till USA och forska. Men det var när en av de amerikanska forskarna på KI, David L, steg upp på podiet och under fem minuter berättade om sina erfarenheter av att komma till Sverige som jag fick en riktig aha-upplevelse. Det är inte alltid så lätt för utländska (inte ens amerikanska…) forskare som vill komma till ett svenskt universitet.

Fortsättning följer…

Mer om skribenten

  • Jonas Ludvigsson

    Forskare

    Jonas Ludvigsson skriver om vad forskare gör och tänker och gav nyligen ut bloggsamlingen Vykort från Amerika. Han delar sin tid mellan forskning om glutenintolerans arbetet som barnläkare på Örebro universitetssjukhus.

Du kanske också vill läsa

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...

Debatt 26 februari 2024

Johan Elf, Uppsala universitet

När det administrativa stödet centraliseras får forskare och universitetslärare mindre tid till forskning och utbildning. Universitetsverksamhet som inte utgår från kärnverksamhete...