Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Fredrik Lundell.

Fredrik Lundell forskar om strömningsfysik på KTH. Foto: Christer Gummeson

NYHET

Fredrik Lundell ny krönikör i Curie

Han skriver om möten och varför de är så viktiga för kreativa processer. Fredrik Lundell, lektor på KTH, forskar om strömningsfysik och studerar tvärvetenskapligt hur biobaserade material kan skapas av till exempel nanocellulosa från träd. Sin fritid ägnar han gärna åt segling, klättring och att bygga linbanor.

Vad forskar du om?
Jag jobbar i tvärvetenskapliga team som kombinerar strömningsmekanik med kemi och bioteknik för att producera biobaserade material. Ett exempel är starka fibrer av så kallad nanocellulosa från träd (läs mer här Länk till annan webbplats.). Just nu tittar vi vidare på hur dessa fibrer (som ofta kallas filament) kan användas i kläder och som förstärkningsfiber i tekniska konstruktioner. Mitt vetenskapsområde är strömningsfysik, speciellt hur blandningar av partiklar och vätskor eller gas strömmar, det vill säga hur partiklarna påverkas av strömningen och strömningen av partiklarna.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har funderat över vinden i seglen och vågorna på havet sedan jag började segla jolle som tioåring. Denna fascination ledde till att jag specialiserade mig mot strömningsmekanik. De senaste tio åren har jag haft förmånen att få kombinera strömningsfysiken med annan fysik, materialteknik och kemi vilket är väldigt stimulerande.

Vad gör du helst när du är ledig?
Helst tillbringar jag fritiden med familjen, gärna genom klättring, segling, friluftsliv eller linbanebyggande!

Vad läste du senast?
Ru av Kim Thuy. En liten bok om ett stort ämne, hemmahörande och flykt, som rekommenderas varmt.

Vad tänker du skriva om?
I mina inlägg kommer jag att skriva om möten och varför de är så viktiga för de kreativa processerna som leder till nya forskningsuppslag och bättre utbildning. Jag kommer också att skriva om allt det hårda arbete som behövs mellan de spännande mötena för att det ska bli något av idéerna.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas intressera läsaren för vår forskning om nya biobaserade material och vår utveckling mot mer interaktiv pedagogik. Om det leder till nya kontakter och idéer vore det naturligtvis roligt!

Fredrik Lundells webbsida på KTH Länk till annan webbplats.
Ny Teknik: Genombrottet - en superstark cellulosatråd Länk till annan webbplats.

Läs krönikor av Fredrik Lundell i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 15 februari 2022

Siv Engelmark

Hundratals forskare vid Lunds universitet har någon gång sökt till det tvärvetenskapliga Pufendorfinstitutet med en idé som de själva har valt. Frågeställningen ska vara nyskapande...

Krönika 14 mars 2017

Var kommer egentligen idéer ifrån? Visst händer det att man blir eld och lågor över en idé i en dröm klockan tre på natten, efter två timmars löpning i skogen, eller när fokus för ...

Krönika 14 januari 2015

Linné FLOW Centre, eller bara FLOW, är en forskningsmiljö inom strömningsmekanik vid KTH och bland det första som händer under mitt yrkesår 2015 är FLOW:s årsmöte, skriver Fredrik ...