Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

En sak i taget för bättre forskning

Ni vet, tusen saker att göra. En salig blandning av uppgifter: forskning, administration, mejl, telefonsamtal, projektplanering, ansökningar, reviewer, skriva artiklar… Att-göra-listan växer snabbare än man betar av saker. Min vardag, och många forskares vardag, skriver Anna Pernestål Brenden.

Jag ska nu dela med mig av ett verktyg som har hjälpt mig att få mer gjort, och faktiskt (det här låter som en kliché, jag vet) gjort mig mindre stressad. Verktyget heter Pomodorotekniken, och jag har använt det i fem år nu. Det är så enkelt men fungerar så bra att jag vill dela med mig.

Den här tekniken handlar om att använda den tid du har på ett smart sätt. I sin allra enklaste form: sätt en tajmer på 25 minuter, välj en uppgift att jobba med, starta tajmern och jobba fokuserat med uppgiften tills det ringer. Efter 25 minuter är det dags för fem minuters paus. Då kan du göra vad du vill. Sedan väljer du en ny (eller samma) uppgift och startar tajmern igen. Hela tricket är att jobba 25 minuter fokuserat. Lämna alla andra tankar utanför, svara inte när telefonen ringer (om mindre än 25 minuter kan du ringa tillbaka), kolla inte mejl eller twitter eller hämta kaffe.

Hemligheten är att fokusera och att göra en sak i taget. En sak som slagit mig är hur svårt det kan vara att bara göra en enda sak i 25 minuter. Hur ofta jag blir störd, både av mina egna tankar och utifrån. Men också hur mycket man hinner på 25 minuter om man jobbar fokuserat. Numera kör jag pomodorotekniken när jag läser, skriver, gör budgetar, ja för allt som behöver fokuserat arbete.

Fotnot: Namnet på tekniken kommer av det italienska ordet för tomat (pomodoro) eftersom det sägs att den som tillämpade tekniken första gången var en italiensk student som använde en tomatformad äggklocka.

Mer om skribenten

  • Porträttbild Anna Pernestål Brenden.

    Forskare

    Hon skriver om gränslandet mellan forskning och samhället och om hållbara transportsystem. Anna Pernestål Brenden forskar om självkörande fordon och mobilitetstjänster.

Relaterat innehåll

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...

Krönika 27 mars 2023

När ska den framgångsrika forskaren avslöjas som en bluff? Bengt Johansson skriver om impostersyndromet och tvivlet på den egna förmågan.