Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

En sak i taget för bättre forskning

Ni vet, tusen saker att göra. En salig blandning av uppgifter: forskning, administration, mejl, telefonsamtal, projektplanering, ansökningar, reviewer, skriva artiklar… Att-göra-listan växer snabbare än man betar av saker. Min vardag, och många forskares vardag, skriver Anna Pernestål Brenden.

Jag ska nu dela med mig av ett verktyg som har hjälpt mig att få mer gjort, och faktiskt (det här låter som en kliché, jag vet) gjort mig mindre stressad. Verktyget heter Pomodorotekniken, och jag har använt det i fem år nu. Det är så enkelt men fungerar så bra att jag vill dela med mig.

Den här tekniken handlar om att använda den tid du har på ett smart sätt. I sin allra enklaste form: sätt en tajmer på 25 minuter, välj en uppgift att jobba med, starta tajmern och jobba fokuserat med uppgiften tills det ringer. Efter 25 minuter är det dags för fem minuters paus. Då kan du göra vad du vill. Sedan väljer du en ny (eller samma) uppgift och startar tajmern igen. Hela tricket är att jobba 25 minuter fokuserat. Lämna alla andra tankar utanför, svara inte när telefonen ringer (om mindre än 25 minuter kan du ringa tillbaka), kolla inte mejl eller twitter eller hämta kaffe.

Hemligheten är att fokusera och att göra en sak i taget. En sak som slagit mig är hur svårt det kan vara att bara göra en enda sak i 25 minuter. Hur ofta jag blir störd, både av mina egna tankar och utifrån. Men också hur mycket man hinner på 25 minuter om man jobbar fokuserat. Numera kör jag pomodorotekniken när jag läser, skriver, gör budgetar, ja för allt som behöver fokuserat arbete.

Fotnot: Namnet på tekniken kommer av det italienska ordet för tomat (pomodoro) eftersom det sägs att den som tillämpade tekniken första gången var en italiensk student som använde en tomatformad äggklocka.

Mer om skribenten

  • Porträttbild Anna Pernestål Brenden.

    Forskare

    Hon skriver om gränslandet mellan forskning och samhället och om hållbara transportsystem. Anna Pernestål Brenden forskar om självkörande fordon och mobilitetstjänster.

Du kanske också vill läsa

Debatt 2 september 2024

Rachel Irwin, Lunds universitet

Trots att riskerna med fältarbete är välkända diskuteras de sällan i forskarutbildningen. Frågor kring risk och säkerhet bör behandlas i doktorandkurser om metoder eller etik och u...

Krönika 19 augusti 2024

Att få jobba oavbrutet och bli klar. Att riktigt känna upptäckarglädjen, njuta av att utforska något okänt. Åsa Mackenzie berättar om hur hon under några magiska sommarveckor hade ...

Krönika 14 augusti 2024

Forskare är småföretagare som skriver offerter och måste leverera för att kunna fortsätta med sin verksamhet. Marie Flinkfeldt skriver om fördelarna med att tänka som en företagare...