Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Jonna Bornemark sitter på häst.

På sin fritid rider Jonna Bornemark gärna med sina barn.

NYHET

Jonna Bornemark ny krönikör i Curie

För Jonna Bornemark är filosofi friheten att få tänka på de allra största och mest grundläggande frågorna. Hon har disputerat i teoretisk filosof och är föreståndare för Centrum för praktisk kunskap. I Curie kommer hon framför allt att skriva om högskolepolitik.

Vad forskar du om?
Jag är disputerad i teoretisk filosofi. Mina forskningsintressen är religionsfilosofi, fenomenologi, bildningsfrågor, human-animal studies och den praktiska kunskapens teori. Jag har forskningsprojekt i olika stadier på alla dessa områden.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Filosofi är friheten att få tänka på de allra största och mest grundläggande frågorna och de har alltid funnits där. Jag frågade och frågade min pappa om hur världen hängde samman, en dag kunde han inte svara längre och jag insåg att alla frågor inte hade samma sorts svar. Att inte ens min pappa hade alla svar gav mig så småningom en stark frihetskänsla, då finns det utrymme att tänka världen på nytt!

Vad gör du helst när du är ledig?
Rider tillsammans med mina barn. Vi har en nordsvensk som vi brukar leka kull och Följa John med.

Vad läste du senast?
Kanzi´s Primal Language: The Cultural Initiation of Primates into Language av bland annat Uppsalafilosofen Pär Segerdahl.

Vad tänker du skriva om?
Framförallt om högskolepolitik. Högskolan är en paradoxal plats. Det är en statlig myndighet i tider av instrumentalisering och ekonomisering med en inte alltid helt effektiv byråkrati samtidigt som den befolkas av högtflygande andar som bara vill lyda det ämne de undersöker — en inte helt enkel ekvation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva hos Curie?
När man har tagit på sig att skriva om något så börjar man genast att tänka på det temat, lära sig mer och hitta sin position. Jag ser därför fram emot att få tänka på och formulera mig kring forskningens villkor.

Läs krönikor av Jonna Bornemark i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 6 december 2023

Tänk om forskning kunde vara mer som ett maratonlopp. Det borde gå att bryta och komma igen, och även misslyckanden borde kunna få ett erkännande, skriver Natalie von der Lehr.

Nyhet 25 oktober 2023

Johan Frisk

Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade...

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...