Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Jonna Bornemark sitter på häst.

På sin fritid rider Jonna Bornemark gärna med sina barn.

NYHET

Jonna Bornemark ny krönikör i Curie

För Jonna Bornemark är filosofi friheten att få tänka på de allra största och mest grundläggande frågorna. Hon har disputerat i teoretisk filosof och är föreståndare för Centrum för praktisk kunskap. I Curie kommer hon framför allt att skriva om högskolepolitik.

Vad forskar du om?
Jag är disputerad i teoretisk filosofi. Mina forskningsintressen är religionsfilosofi, fenomenologi, bildningsfrågor, human-animal studies och den praktiska kunskapens teori. Jag har forskningsprojekt i olika stadier på alla dessa områden.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Filosofi är friheten att få tänka på de allra största och mest grundläggande frågorna och de har alltid funnits där. Jag frågade och frågade min pappa om hur världen hängde samman, en dag kunde han inte svara längre och jag insåg att alla frågor inte hade samma sorts svar. Att inte ens min pappa hade alla svar gav mig så småningom en stark frihetskänsla, då finns det utrymme att tänka världen på nytt!

Vad gör du helst när du är ledig?
Rider tillsammans med mina barn. Vi har en nordsvensk som vi brukar leka kull och Följa John med.

Vad läste du senast?
Kanzi´s Primal Language: The Cultural Initiation of Primates into Language av bland annat Uppsalafilosofen Pär Segerdahl.

Vad tänker du skriva om?
Framförallt om högskolepolitik. Högskolan är en paradoxal plats. Det är en statlig myndighet i tider av instrumentalisering och ekonomisering med en inte alltid helt effektiv byråkrati samtidigt som den befolkas av högtflygande andar som bara vill lyda det ämne de undersöker — en inte helt enkel ekvation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva hos Curie?
När man har tagit på sig att skriva om något så börjar man genast att tänka på det temat, lära sig mer och hitta sin position. Jag ser därför fram emot att få tänka på och formulera mig kring forskningens villkor.

Läs krönikor av Jonna Bornemark i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 17 juni 2024

Natalie von der Lehr

Den första boken de läste tillsammans var PC Jersilds Barnens ö. Sen dess har de avverkat många böcker i bokklubben som Jonas F Ludvigsson startade för tio år sedan på den egna ins...

Krönika 22 april 2024

Forskarutbildningen är inte ett enmansprojekt. De flesta forskare hjälper gärna andra och detta är en god grund för långvariga relationer inom akademin, skriver Jonatan Nästesjö.

Nyhet 11 mars 2024

Natalie von der Lehr

Hur handleder man doktorander och hur påverkar deras studieplan det fria kunskapssökandet? Curie har pratat med några forskare som fördjupat sig i handledarrollen och de utmaningar...