Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Drömmen om Amerika

Efter en lång dag är det dags att lyssna på konferensens första amerikan. Vi har tagit oss igenom en rad med paper på engelska med tysk, fransk och slovensk brytning och kan nu vila ut i amerikanens självklara hemhörighet i sitt eget språk, skriver Jonna Bornemark.

När han talat färdigt ställer jag en fråga och irriteras av hur orörlig jag är. Tänk att vara amerikan och åka världen runt på internationella konferenser på sitt eget modesmål, vilken ouppfyllbar önskedröm.

Och det är inte bara språket vi avvundas amerikanen. Vi vill så gärna få vara där han är. Tänk att få bli inbjuden till USA, att få publicera en artikel i ”American journal of…” eller till och med få publicera en monografi på ett amerikanskt universitetsförlag. Blotta tanken får oss att skälva. Vi minns att ingen filosof blir stor förrän amerikanerna har erkänt dem. Är du stor i USA, då finns du på kartan.

Humanistens fantasi bekräftas också av mätandet av akademisk succé. Det är i hög utsträckning amerikanska tidskrifter man ska publicera sig i för att få högsta poäng. För att få mer pengar till mitt universitet är det amerikanerna som måste se att jag finns och erkänna mitt arbete. Så är det också i USA saker och ting är på riktigt. Vi lever i skuggan med suddiga konturer, ja kanske finns vi knappt. Vi tittar på dem där på TV:n. Visst är det en fantasi, men en fantasi som säger hur det är på riktigt, egentligen. Makt betyder verklighet.

På middagen andas jag om min upplevelse för amerikanen som säger: ”Varför bryr ni er så mycket om oss?? Varför ser ni oss som världens centrum? Filosoferna är inte bättre hos oss, ni har ett fantastiskt lärarlag på Södertörn! Ni behöver inte oss för att finnas, ni behöver inte vårt erkännande.” Jag tänker att han säkert har rätt, men också så väldigt fel. Jag tror faktiskt inte att filosofin är så väldigt mycket bättre någon annanstans. Men maktstrukturerna ser fortfarande ut som de gör, dem kan jag inte ändra. Eller? Kanske är det dags att vi påminner oss om att det är vi som ger dem makt, och att de inte har den oberoende av oss. Kanske är det dags att sluta räkna vetenskaplig kvalitet i amerikanskt erkännande.

Mer om skribenten

  • Jonna Bornemark

    Föreståndare för Centrum för praktisk kunskap

    Hon skriver om högskolepoltik. Jonna Bornemark är disputerad i teoretisk filosofi och för henne är filosofi friheten att få tänka på de allra största och mest grundläggande frågorna.

Relaterat innehåll

Nyhet 25 oktober 2023

Johan Frisk

Operationsköerna var långa och det var svårt att rekrytera personal. När Roger Olofsson Bagge blev ny chef för Sahlgrenska universitetssjukhusets bröstcancer- och melanomenhet hade...

Krönika 4 maj 2023

Boka lokaler, administrera resor, tömma papperskorgen, sköta studentärenden och direktupphandlingar, vara sin egen tekniker och dividera med jurister om kontrakt och avtal. Anna Sa...

Nyhet 25 april 2023

Johan Frisk

Hos polisen ska det ofta gå snabbt, medan forskarvärlden rör sig i en makligare takt. Mia-Maria Magnusson står med ett ben i varje värld när hon tar sig an en av Sveriges största u...