Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Helena Åkerberg i fjällen med sin hund.

Helena Åkerberg ger forskare vid Örebro universitet råd om forskningsfinansiering.

NYHET

Helena Åkerberg ny krönikör i Curie

Hon skriver om sina iaktagelser från gränslandet mellan forskare och finansiär. Helena Åkerberg arbetar som forskningsrådgivare vid Örebro universitet och forskade tidigare om hur vår aptit regleras. På sin lediga tid är hon helst ute i naturen, oavsett väder.

Vad arbetar du med?
Jag jobbar med att ge forskare vid Örebro universitet stöd i frågor som gäller extern forskningsfinansiering. Tidigare forskade jag om hur vår aptit regleras av olika signalsubstanser i hjärnan och i magen.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Under min forskarutbildning blev jag intresserad av projektledning och kvalitetsutveckling ur forsknings- och universitetsperspektiv. I mitt jobb som forskningsrådgivare får jag kombinera det intresset med mitt dagliga behov av forskning och vetenskap.

Vad gör du helst när du är ledig?
Är ute i naturen, oavsett väder.

Vad läste du senast?
Nybyggarna av Vilhelm Moberg.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill gärna dela med mig av mina iakttagelser från gränslandet mellan forskare och finansiär, mellan forskare och universitetsadministration. Funderingar kring forskning som företeelse, om vad som driver den, hur den finansieras och om vad vi tror att den är.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas få tillfälle att formulera och allra helst föra en dialog angående de företeelser runt forskning, universitet och forskningsfinansiering som väcker min uppmärksamhet och nyfikenhet.

Läs krönikor av Helena Åkerberg i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 26 november 2024

Lucas Pettersson

Beviljandegraden för ekonomiämnena är generellt inte lägre än genomsnittet inom humaniora och samhällsvetenskap. Och att jämföra betyg mellan olika beredningsgrupper är vanskligt: ...

Debatt 20 november 2024

Ulrika Wallén, Svenskt Näringsliv

Dagens system för att finansiera högre utbildning har mer än 30 år på nacken. Nu ska resurstilldelningen reformeras och Svenskt Näringsliv har fem förslag till regeringen på hur de...

Debatt 12 november 2024

Olle Hammar och Erik Mohlin

Ekonomiämnena har en lägre beviljandegrad än både statsvetenskap och sociologi och missgynnas när Vetenskapsrådet bedömer ansökningar. Det menar Olle Hammar och Erik Mohlin, efter ...