Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Helena Åkerberg i fjällen med sin hund.

Helena Åkerberg ger forskare vid Örebro universitet råd om forskningsfinansiering.

NYHET

Helena Åkerberg ny krönikör i Curie

Hon skriver om sina iaktagelser från gränslandet mellan forskare och finansiär. Helena Åkerberg arbetar som forskningsrådgivare vid Örebro universitet och forskade tidigare om hur vår aptit regleras. På sin lediga tid är hon helst ute i naturen, oavsett väder.

Vad arbetar du med?
Jag jobbar med att ge forskare vid Örebro universitet stöd i frågor som gäller extern forskningsfinansiering. Tidigare forskade jag om hur vår aptit regleras av olika signalsubstanser i hjärnan och i magen.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Under min forskarutbildning blev jag intresserad av projektledning och kvalitetsutveckling ur forsknings- och universitetsperspektiv. I mitt jobb som forskningsrådgivare får jag kombinera det intresset med mitt dagliga behov av forskning och vetenskap.

Vad gör du helst när du är ledig?
Är ute i naturen, oavsett väder.

Vad läste du senast?
Nybyggarna av Vilhelm Moberg.

Vad tänker du skriva om?
Jag vill gärna dela med mig av mina iakttagelser från gränslandet mellan forskare och finansiär, mellan forskare och universitetsadministration. Funderingar kring forskning som företeelse, om vad som driver den, hur den finansieras och om vad vi tror att den är.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas få tillfälle att formulera och allra helst föra en dialog angående de företeelser runt forskning, universitet och forskningsfinansiering som väcker min uppmärksamhet och nyfikenhet.

Läs krönikor av Helena Åkerberg i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 18 juni 2012

Alla forskare lägger ner otroligt mycket tid på att skriva projektansökningar. Vi vet att det är ett risktagande. Ofta är det mindre än var tionde som får några pengar, skriver Pet...

Nyhet 6 oktober 2016

Yvonne Busk

Forskning kräver lokaler, IT-system och andra stödfunktioner. Men hur ska kostnaderna för detta räknas in i externa finansiärers forskningsbidrag? Full kostnadstäckning är den prin...

Nyhet 5 april 2016

Natalie von der Lehr

Satsa på en bra idé och lägg mycket tid på den första skriftliga ansökan. De råden kommer ifrån Anna Rosling, Uppsala universitet, som förra året var en av tio svenska forskare som...