Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Magnus P. Ängsal står i ett ökenlandskap.

Sydafrika och Namibia ligger Magnus Pettersson Ängsal varmt om hjärtat. Bilden är tagen i en namibisk öken. Foto: Privat

NYHET

Magnus P. Ängsal ny krönikör i Curie

Han skriver om humanioras roll i forskningspolitiken och hur hans tidigare jobb som nyhetsreporter skiljer sig från forskaryrket. Magnus P. Ängsal forskar om språkkritik och är universitetslektor vid Göteborgs universitet. Han är medlem i tankesmedjan Humtank och skriver gärna limerickar på sin lediga tid.

Vad forskar du om?
Jag forskar framför allt om språkkritik – alltså värderande reflektion över språk och språkbruk – i diskurser om tysk vänsterterrorism och om språk och genus i svenskan och tyskan.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har ett stort samtidshistoriskt och politiskt intresse. Att få kombinera nyfikenheten på de häftiga, ibland uppslitande debatter som varit om terrorism och om genus och jämställdhet, med språklig analys är därför oändligt attraktivt för en lingvist med intresse för språkets sociala och kulturella inbäddning. Det är ett privilegium att få ägna sig åt forskning.

Vad gör du helst när du är ledig?
Ledig? Just nu är jag föräldraledig. Jag har två små barn hemma och är inte längre säker på vad det ordet betyder… Men om det blir tid över ägnar jag mig åt att läsa, lyssna på radio, umgås med min fru, skriva limerickar och andas frisk luft.

Vad läste du senast?
Per Landins Kan du inte säga något snällt istället. Enastående romandebut av en av Sveriges yppersta essäister.

Vad tänker du skriva om?
Eftersom jag är med i tankesmedjan Humtank är jag intensivt sysselsatt med frågor om humanioras villkor och roll i utbildnings- och forskningspolitiken. Kanske blir det också något om forskningskommunikation, säkert också något om skillnaderna mellan att arbeta akademiskt och journalistiskt eftersom jag arbetade som nyhetsreporter förr om åren.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas förstås att det kan bli ett sätt att utbyta tankar och idéer med andra, att det blir interaktion, kanske att en eller annan får något att fundera vidare på. Jag ser det ocksåsom ett tankelaboratorium, man kan testa en tanke och se om den bär, ge litet stadga åt ett infall eller en idé, kanske våga sig på en koppling eller syntes som inte har täckning i en strikt vetenskaplig publikation.

Läs krönikor av Magnus P. Ängsals i Curie.

Du kanske också vill läsa

Debatt 22 maj 2024

Emil Görnerup, Svenskt Näringsliv

Ökade krav på akademin innebär inte en demokratisk nedmontering. Det behövs nya tekniska lösningar inom AI, energi och klimatomställning – liksom satsningar på spetsforskning inom ...

Krönika 15 maj 2024

Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.

Debatt 24 april 2024

Pär Ågerfalk, Uppsala universitet

Debatten om kompetensbrist och relevant utbildning för framtiden väcker en central fråga: Hur kan vi effektivt integrera STEM och samhällsvetenskap för att möta framtidens utmaning...