Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Jenny Helin.

Jenny Helin forskar om dialog i möten. Foto: Privat

NYHET

Jenny Helin ny krönikör i Curie

Hon skriver om akademiska texter och forskningskommunikation. Jenny Helin forskar om dialog i möten och har alltid varit intresserad av samtalets möjligheter. Hon är postdoktor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och lärare vid Högskolan på Gotland.

Vad forskar du om?
Jag forskar om dialog i möten. Min avhandling skrev jag om familjemöten i familjeföretag. Det vill säga möten där ägarfamiljen jobbar med frågor som vem som ska ta över företaget i nästa generation och hur man vill verka som ägare. Nu håller jag precis på och startar ett nytt forskningsprojekt som handlar om dialog i styrelsemöten. Jag har en samskapande forskningsansats och jobbar nära dem jag forskar med.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag forskar om sådant som jag tror att jag egentligen ”alltid” har varit intresserad av, såsom samtalets möjligheter, lyssnande och hur vi skapar mening tillsammans. Tack vare mitt arbete har jag dock fått möjlighet att artikulera och utveckla dessa intressen på ett annat sätt och även jobba med frågeställningarna i arbetet. Det är oerhört spännande.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag bor väldigt vackert på Gotland med Anders och våra två tjejer som heter Emilia och Amanda. När jag är ledig vill jag helst vara med dem, förmodligen tar vi en tur på stranden.

Vad läste du senast?
Just nu läser jag bland annat en bok av Laurel Richardson som är sociolog och verksam i USA. Hennes bok, Fields of Play: Constructing an Academic Life, ger en intressant beskrivning av hur den postmoderna, feministiska sociologin formades och utvecklades under 1980-talet och framåt.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om sådant som jag håller på med i vardagen på jobbet, till exempel akademiska texter, samskapande forskningsprojekt och forskningskommunikation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det blir en ny upplevelse. Jag skulle gärna vilja att det leder till nya bekantskaper – vi får se!

Läs krönikor av Jenny Helin i Curie.

Du kanske också vill läsa

Krönika 15 maj 2024

Det är inte lätt att vara en nybörjare i akademin. Jonatan Nästesjö delar med sig av sina bästa tips för att ge doktorander bättre självförtroende.

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...