Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Jenny Helin.

Jenny Helin forskar om dialog i möten. Foto: Privat

NYHET

Jenny Helin ny krönikör i Curie

Hon skriver om akademiska texter och forskningskommunikation. Jenny Helin forskar om dialog i möten och har alltid varit intresserad av samtalets möjligheter. Hon är postdoktor vid Internationella handelshögskolan i Jönköping och lärare vid Högskolan på Gotland.

Vad forskar du om?
Jag forskar om dialog i möten. Min avhandling skrev jag om familjemöten i familjeföretag. Det vill säga möten där ägarfamiljen jobbar med frågor som vem som ska ta över företaget i nästa generation och hur man vill verka som ägare. Nu håller jag precis på och startar ett nytt forskningsprojekt som handlar om dialog i styrelsemöten. Jag har en samskapande forskningsansats och jobbar nära dem jag forskar med.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag forskar om sådant som jag tror att jag egentligen ”alltid” har varit intresserad av, såsom samtalets möjligheter, lyssnande och hur vi skapar mening tillsammans. Tack vare mitt arbete har jag dock fått möjlighet att artikulera och utveckla dessa intressen på ett annat sätt och även jobba med frågeställningarna i arbetet. Det är oerhört spännande.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag bor väldigt vackert på Gotland med Anders och våra två tjejer som heter Emilia och Amanda. När jag är ledig vill jag helst vara med dem, förmodligen tar vi en tur på stranden.

Vad läste du senast?
Just nu läser jag bland annat en bok av Laurel Richardson som är sociolog och verksam i USA. Hennes bok, Fields of Play: Constructing an Academic Life, ger en intressant beskrivning av hur den postmoderna, feministiska sociologin formades och utvecklades under 1980-talet och framåt.

Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att skriva om sådant som jag håller på med i vardagen på jobbet, till exempel akademiska texter, samskapande forskningsprojekt och forskningskommunikation.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det blir en ny upplevelse. Jag skulle gärna vilja att det leder till nya bekantskaper – vi får se!

Läs krönikor av Jenny Helin i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...

Nyhet 4 oktober 2023

Eva Annell

De som forskar på kunglighet och monarki blir ofta kontaktade av journalister, men får sällan tala om sitt expertområde. För att nå ut med sin forskning har några av dem skapat en ...

Krönika 18 september 2023

Forskarens vardag är inte bara en framgångssaga. Kanske kunde vi då och då också dela med oss av när det inte går så bra, skriver Bengt Johansson.