Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Tänk om rubriken löd WWW istället för GMO

I mitt första inlägg beskrev jag en del av turerna kring potatisen Amflora som är den enda inhemska gröda som lyckats ta sig igenom det regelverk som omgärdar odling av gentekniskt förädlade grödor i Europa och vars godkännande nu dragits tillbaka efter en dom i EU-tribunalen, skriver Jens Sundström.

Inför ett beslut om godkännande av en majssort som är resistent mot majsmott går nu diskussionens vågor återigen höga bland våra EU-politiker Länk till annan webbplats.. En del hävdar att vi inte vet tillräckligt om riskerna, medan den brittiska jordbruksministern har sagt att Europas jordbruk är på väg att bli musealt eftersom vi frivilligt avstår från den snabba teknikutveckling som pågår i resten av världen.

Jag kan inte låta bli att dra parallellen till en annan teknisk innovation som (även den) utvecklades under första halvan av 1990-talet; Internet. Tänk om Europa, ensidigt, hade sagt att det där med World-Wide-Web måste vi utreda ordentligt innan vi börjar använda. Det finns ju forskning (visserligen inte seriös, men det spelar ingen roll) om hjärnskador från mobiltelefoner och kor som blir vimsiga i kraftledningsgator, så varför skulle inte en anslutning till www kunna vara riskabel. Här måste det riskforskas!

Och när det sedan – tio år senare – har satsats 3 miljarder kronor på riskforskning och inga effekter har kunnat påvisas, då skulle det ändå hävdas att: Vi kan inte var helt säkra, det är nog bäst ändå om Europa avstår. Och från forskarhåll skulle vi lite försynt påpeka att man aldrig kan vara helt säker på att det inte finns några effekter. Det är så att säga den empiriska forskningens filosofiska akilleshäl. Men igen skulle lyssna, för vid det här laget hade www blivit ett kodord för allt ont som den multinationella elektronikindustrin kan ställa till med. Patent på information! Avlyssning! Storebror ser dig! Nej, aldrig – vi satsar på flaskpost istället!

Med tanke på att den tekniska utvecklingen som skett inom den moderna biologin är jämförbar med utvecklingen inom informationsteknologin, är detta tankeexperiment en realitet inom jordbrukssektorn.

EFSA issues opinions on Genetically Modified 1507 Maize | EFSA (europa.eu) (Engelska) Länk till annan webbplats.

Ledamöter emot ny genmodifierad majs: ”Vi saknar bevis för hur säker den är” | Nyheter | Europaparlamentet Länk till annan webbplats.

Mer om skribenten

  • Jens Sundström

    Samverkanslektor

    Han skriver om betydelsen av ett vetenskapligt synsätt i debatten om genteknik. Jens Sundström forskar om de genetiska mekanismer som bestämmer när barrträd ska sätta kottar.

Relaterat innehåll

Nyhet 23 januari 2023

Siv Engelmark

Dataspel är en svensk paradgren – men forskningen inom området är splittrad. Ett nybildat spelforskarråd ska nu samla den svenska spelforskningen. Ett mål är att få mer finansierin...

Nyhet 20 juni 2022

Natalie von der Lehr

Lina Strömstedt gillade att forska, men upptäckte att hon tycker ännu mer om att få forskningsresultat att bli till nytta. Sedan ett år jobbar hon som affärsrådgivare på SLU Holdin...

Debatt 20 juni 2022

Tuula Teeri, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA

Sverige behöver bli ännu bättre på att ta tillvara den forskning som bedrivs på universitet och högskolor. Det finns ett stort behov av en nationell strategi för att nyttiggöra for...