Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Fredrik Ahlgren står på brygga iförd dykardräkt.

Fredrik Ahlgren arbetade som sjöofficer och dykare innan han började som doktorand vid Linnéuniversitetet. Foto: Privat

NYHET

Fredrik Ahlgren ny krönikör i Curie

Han skriver om sin resa från sjöofficer till akademiker och om sjöfartens koppling till det globala klimathotet. Fredrik Ahlgren är doktorand inom sjöfartsvetenskap vid Linnéuniversitetet och forskar om energieffektivisering av fartyg. Fritiden ägnar han gärna åt löpning och böcker.

Vad forskar du om?
Energieffektivisering av fartyg, det vill säga att undersöka tekniska lösningar som gör att fartyg drar mindre bränsle. Hittills har jag haft stort fokus på återvinning av spillvärme och analys av energiflöden inom fartyget.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har alltid haft ett brinnande teknikintresse och hade en yrkeskarriär som sjöofficer. Jag fick en möjlighet att börja undervisa i maskinteknik på Sjöfartshögskolan på Linnéuniversitetet och ville redan från början studera vidare till doktor. De gemensamma nämnarna är teknik och vetenskap, att det råkade bli på fartyg är nog mer av en tillfällighet.

Vad gör du helst när du är ledig?
Jag är amatörlöpare som precis börjat upptäcka ultradistanser (längre än marathon). Jag läser gärna böcker, förutom när vi ungefär två gånger i veckan tittar på ett nytt avsnitt av The Walking Dead eller Homeland. I övrigt tillhör jag dem som aldrig tittar på tv. Jag är också aktiv i Humanisterna, vilket innebär såväl möten som föreläsningar och debattartiklar. Jag har fru och två barn som är två och fyra år. De går förstås alltid före allt annat (även om det hamnade sist här…)

Vad läste du senast?
De senaste böckerna jag läst är God: The Failed Hypothesis av Victor J. Stenger och Eating Animals av Jonathan Safran Foer. Just nu håller jag på med Naomi Kleins bok This Changes Everything.

Vad tänker du skriva om?
Jag har tänkt att skriva om min vardag och reflektera kring vad jag håller på med. Några teman som jag ska försöka täcka in är min resa från yrkesprofession till akademiker samt sjöfarten och dess miljöpåverkan kopplat till vårt globala klimathot. Dessutom något om den så kallade energieffektiviseringsparadoxen som visar att en effektivitetsökning leder till högre resursanvändning.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Det ska bli otroligt spännande att få lämna mina spridda tankar till en större, och dessutom något mer skolad, publik. Min förhoppning är att jag kan få läsaren att tänka på sjöfarten som ett transportslag som ändå ligger oss ganska nära – även om den sällan syns påverkas vi mer av sjöfarten än vad vi kanske tror. Transportvolymerna är enorma och nära länkade till den globala ekonomin. Jag hoppas också att jag kan väcka lite frågor om vad vi egentligen håller på med, vad min egen forskning egentligen betyder i ett större sammanhang – kanske mindre än vad man vågar hoppas.

Läs krönikor av Fredrik Ahlgren i Curie.

Relaterat innehåll

Debatt 4 mars 2024

Johan Kuylenstierna, Formas

Omställningen till ett fossilfritt samhälle är i full gång. Samtidigt behöver den civila beredskapen stärkas, till exempel genom säkrad livsmedelsförsörjning och robust infrastrukt...

Krönika 27 februari 2024

Finns det ett annat sätt att använda våra digitala hjälpmedel som skulle föra människor närmare varandra? Annie Lindmark skriver om metaverse – framtidens internet.

Nyhet 14 februari 2024

Redaktionen

Hon skriver om forskares möjligheter att ta fram och förmedla ny kunskap, och om lärosätenas existensberättigande i en föränderlig värld. Åsa Mackenzie är professor i molekylär fys...