Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Profilbild på Angela Taddei

Angela Taddéi samarbetar med både fysiker och matematiker i sin forskning om hur cellens arvsmassa veckar sig inne i cellkärnan. Hon tycker att det är lätt att samarbeta och att atmosfären på institutet är helt i Marie Curies anda. Foto: Institut Curie.

NYHET

Forskning i Marie Curies anda

En kombination av forskning, undervisning och behandling av cancerpatienter – grundpelarna är desamma idag som 1914 när Marie Curie grundade Institut Curie i Paris.

Marie Curie ville hitta en klinisk tillämpning för radium – det radioaktiva grundämne som hon upptäckt några år tidigare. Det var så Institut Curie kom till.

– Marie Curie började samarbeta med läkaren och biologen Claudius Regaud. Hon insåg också vikten av undervisning, för att lära upp nästa generation forskare, säger Renaud Huynh, direktör för museum Curie.

Museet finns i paviljongen där Institut Curie startade. Mittemot, tvärsöver trädgården, ligger det som en gång var Pasteurlaboratoriet och som grundades av just Claudius Regaud, som lade grunden för behandling av cancer med hjälp av radioterapi. Efter första världskriget slogs de två enheterna ihop för att bilda Institut Curie.

Lätt att samarbeta

I Pasteur-paviljongen forskar Angela Taddéi om hur genomet, cellens samlade genetiska arvsmassa, veckar sig i tre dimensioner inne i cellkärnan.

– Det är en viktig aspekt av cellfunktionen, jag vill veta mer om när och var gener uttrycks (slås på), berättar hon.

Hon återvände till Institut Curie efter att ha tillbringat fem år som postdoktor i Schweiz. Både forskningsmiljön och villkoren stämde överens med det hon sökte.

– I min forskning behöver jag samarbeta med både fysiker och matematiker, här har jag en fysisk närhet till dessa discipliner. Det är lätt att samarbeta och atmosfären är helt i Marie Curies anda, förklarar Angela Taddéi.

Med det menar hon att det finns en respekt för grundforskning, som är basen för tillämpad forskning.

– Marie Curie gjorde inte de upptäckter hon gjorde för att hon ville bota cancer. Hon var nyfiken och utforskade ett nytt element, tillämpningen skedde senare. Translationell forskning, att forska med utgångspunkt från vårdproblem, fungerar inte utan grundforskning, betonar Angela Taddéi.

Hon är lite skeptisk till alla stora studier som genererar mycket data och överdrivna påståenden.

– Jag tycker att det är viktigt att vara noggrann i både forskningen och analysen. Det kan låta tråkigt men för mig betyder det att kunna upptäcka hur vacker och spännande vetenskap är. Det är det jag försöker lära ut till mina adepter.

Profilbild på Graca Raposo

Lära och lära ut

Vid Institut Curie är 60 olika nationaliteter representerade bland studenter, doktorander och postdoktorer. Graça Raposo, ansvarig för utbildningen, tror att det delvis beror på att arbetsspråket är engelska, men mest på det som institutet har att erbjuda.

– Vi kan erbjuda allt från grundforskning till translationell forskning, samt moderna faciliteter. Det är möjligt att knyta många kontakter här, både med framstående forskare och med industrin utanför akademin, säger hon.

Hon är själv prisbelönt forskare inom hudpigmentering och cancer och vet av egen erfarenhet hur viktigt det är att lära ut kunskap.

– När jag var student lärde jag mig allt om elektronmikroskopi. Tekniken var på nedgång, många trodde helt enkelt att elektronmikroskopet hade spelat ut sin roll. Nu har vi åter igen förstått att vi behöver just den tekniken och kunskapen för att kunna studera vissa processer, säger hon.

Institut Curie jobbar aktivt med ett karriärprogram för doktorander och postdoktorer för att visa vilka olika möjligheter som finns utanför den akademiska världen.

– Många forskargrupper har redan ett samarbete med industrin, det är också möjligt att göra praktik vid olika företag. Institutet erbjuder bland annat kurser i patent och intellektuell egendom samt i vetenskapskommunikation. Vi jobbar också åt andra hållet, genom att uppmärksamma olika företag och industrin på vad en doktor eller postdoktor från Institut Curie kan tillföra till just deras verksamhet.

En examen och ett löfte

Institut Curie är inte ett universitet och kan därför inte utfärda egna doktorsexamina. Just nu sker detta i samarbete med något av de andra universiteten i Paris, men Graça Raposo och hennes kolleger vid enheten för utbildning arbetar på en överenskommelse med Paris Sciences Lettres University (PSL).

Institut Curie är en partner för initiativet för excellens (Idex) och kommer snart att kunna utfärda doktorsexamen ifrån ”Institut Curie – PSL University”.

– Vårt mål är att omstrukturera både masters- och doktorandutbildningen för att kunna utfärda egna examina. En utbildning från Institut Curie är värdefull och då ska det helst stå på examensbeviset också, säger hon.

Just nu förbereder hon och hennes team årets promovering. Studenterna och doktoranderna får inte bara sina examen, de avger även ett löfte att genomföra vetenskaplig forskning på ett noggrant och hederligt sätt.

– Forskning är ett ansvar och våra adepter ska vara beredda att ta detta ansvar för att tjäna vetenskapen. De ska kunna utföra medvetna handlingar med opartisk objektivitet.

Ifall det låter tungt tröstar Graça Raposo omedelbart med ett citat från Marie Curie:

Nothing has to be feared, everything has to be understood. Ingenting ska fruktas, allting ska bli förstått.

Institut Curie kombinerar forskning, undervisning och behandling i kampen mot cancer.

En del av institutet ligger i centrala Paris, den andra delen i Paris-Orsay. Enheten i Paris-Orsay grundades av Marie Curies dotter Irene Curie 1958.

Forskning:

  • Mer än 80 forskningsgrupper som delas in i 14 forskningsenheter
  • Forskningsgrupperna består av biologer, kemister, fysiker, bioinformatiker och läkare.
  • De olika disciplinerna samarbetar för att förstå cellernas komplexa funktion och därmed kunna förutsäga, diagnosticera och behandla cancer.
  • Institutet tillhandahåller avancerad teknik och plattformar för visualisering, bioinformatik, genomik och proteomik.

Undervisning:

  • Utbildning på olika nivåer – Masters, PhD och postdoktor
  • Erbjuder både basala och nischade kurser.
  • Erbjuder kontakt och praktik utanför akademin.
  • Internationellt nätverk med andra universitet.

Behandling:

  • De flesta typer av cancer med specialisering på bröstcancer, ögontumörer och cancer hos barn.
  • Sjukhusen arbetar med en helhetssyn för att kunna erbjuda varje patient det bästa i varje fas av behandlingen.
  • Läkare jobbar tillsammans över disciplinerna för att öka effektiviteten av behandlingen och för att höja patienternas livskvalité.

Läs mer om Institut Curie Länk till annan webbplats.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.