Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Vad är förtroendekapitalet värt om ingen orkar lyssna?

Forskarens två huvuduppgifter är att forska och undervisa, men vi har också en tredje uppgift – att förmedla kunskaper till allmänheten. Personligen tycker jag att den tredje uppgiften är rolig och givande, vilket har resulterat i att jag bloggar och twittrar om forskning, skriver Emma Frans.

När man får lära sig om att kommunicera vetenskap ligger mycket fokus på hur viktigt det är att inte använda sig av krångliga facktermer. När jag gick doktorandkurs i vetenskapskommunikation fick jag bland annat lära mig att man inte får säga receptor, man ska säga mottagarmolekyl. Låter rimligt, även om jag gissar att de flesta som pallar med att läsa om nya forskningsrön kan gissa sig till att ordet ”receptor” betyder någon typ av mottagare.

Att kommunicera på ett sätt som gör att allmänheten förstår är naturligtvis viktigt när man försöker förmedla vetenskap. Men om man verkligen vill nå ut till en bredare publik måste man i dagens mediala brus kunna erbjuda mer än bara en lättförståelig text. Man måste väcka ett intresse. Detta kan man såklart göra på olika sätt. För min del har det varit min tramsighet som banat väg.

När jag började blogga hade jag svårt att nå ut till en bredare publik tills jag började skriva mer personligt och bjuda på mig själv. Jag skaffade ett twitterkonto och började varva den vetenskapliga kommunikationen med humortweets. Till sammanhanget hör att jag knappast har en sofistikerad humor utan är extremt tramsig och skojar gärna om snoppstorlekar, porr, mäns orimliga förtjusning i bacon och spolarvätska, och så vidare.

Jag inser naturligtvis att det finns de som anser att tramset får mig att framstå som oseriös och att mitt twittrande kan vara skadligt för forskarkårens förtroendekapital. Men vad är ett förtroendekapital värt om man är så tråkig att ingen orkar lyssna?

Jag är inte den enda forskare som vågar bjuda på mig själv parallellt med att kommunicera vetenskap. Professor Agnes Wold är en av Twitters starkast lysande stjärnor. Hon underhåller och folkbildar på samma gång och har på kort tid fått tusentals följare på Twitter. Och hon lyckas kanske till och med göra vissa så pass intresserade av forskning att de faktiskt orkar ta reda på vad ett krångligt ord som ”receptor” betyder.

Jag vill härmed uppmuntra andra forskare att våga bjuda mer på sig själva. För som jag nyligen skrev på Twitter ”om man vill att ens snoppskämt ska nå en bredare publik måste man faktiskt skriva något folkbildande ibland”.

Mer om skribenten

  • Emma Frans

    Postdoktor

    Hon skriver om aktuella ämnen och vill förmedla vetenskap på ett underhållande sätt. Som postdoktor vid University of Oxford forskar Emma Frans om långsiktiga effekter av centralstimulerande läkemedel vid adhd.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.