Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Profilbild på Gustav Nilsonne

Gustav Nilsonne forskar om kognitiv neurovetenskap vid Karolinska institutet. Foto: Privat.

NYHET

Gustav Nilsonne ny krönikör i Curie

Han skriver om hjärnan och arbetet som forskare. Gustav Nilsonne är postdoktor vid Karolinska institutet och forskar om vad som händer i hjärnan vid olika upplevelser och reaktioner. På sin lediga tid älskar han att läsa och ägnar sig gärna åt goda vänner och god mat.

Vad forskar du om?
Jag forskar om kognitiv neurovetenskap. Det handlar om hur information förmedlas och bearbetas i kroppen. Framför allt arbetar jag med funktionell magnetkamerateknik för att försöka se vad som händer i hjärnan när vi har olika upplevelser och reaktioner.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Jag har varit intresserad av hjärnan och av informationsbearbetning i biologiska system så länge jag kan minnas. Douglas Hofstadter har varit en viktig inspirationskälla, särskilt när jag var yngre.

Vad gör du helst när du är ledig?
Ledig är ett relativt begrepp, eftersom den skapande glädjen inte tar semester, och eftersom det alltid finns mer spännande forskning att ägna sig åt. Men jag ägnar mig gärna åt goda vänner och god mat, och älskar att läsa.

Vad läste du senast?
Just nu läser jag Geniernas återkomst av PC Jersild. Det är en samling fiktiva utsnitt ur människans historia, alla berättade med mästerlig stilistik.

Vad tänker du skriva om?
Mina inlägg kommer att handla om aktuell vetenskap på hjärnans område, och troligen också en hel del om arbetet som forskare och om det akademiska samtalet.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna använda det som ett tillfälle att strukturera en del tankar som annars inte skulle nå till skrift, och så hoppas jag på givande interaktioner med Curies läsare..

Läs krönikor av Gustav Nilsonne i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.