Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Små äldre hus som ligger nära vatten där fåglar simmar.

NYHET

I Almedalen känner du åt vilket håll vinden blåser

Den traditionella politikerveckan i Almedalen lockar 40 000 besökare till Gotland första veckan i juli. Många forskare bidrar med kunskap och perspektiv i seminarierna om samhällsfrågor. Och forskningspolitik står alltid högt på agendan. Curie tar tempen inför årets Almedalsvecka.

Almedalsveckan har anordnats av de politiska partierna i riksdagen sedan 1968. Det var länge en arena för partipolitisk debatt, men på senare år har veckan utvecklats till en mötesplats för allt fler samhällsaktörer. I år lyfter drygt 1 700 organisationer och företag fram sina frågor genom att bland annat arrangera över 3 500 seminarier under veckan.

Universitet, högskolor och andra organisationer med anknytning till forskarvärlden är på plats. Almedalen samlar även många forskare som vill vara med och diskutera och informera sig. En av årets besökare är Moa Ekbom, lektor i latin vid Göteborgs universitet och engagerad i forskningspolitiska frågor.

– Det är faktiskt som alla säger, det är aldrig så många ”viktiga” personer samlade på samma plats som under Almedalsveckan. Det betyder att du kan gå från seminarium till seminarium och höra alltifrån statssekreterare till rektorer, vilket är otroligt lärorikt. Dessutom är det alltid roligt att träffa gamla och nya vänner.

Vill vara med och påverka

Moa Ekbom har varit forskningspolitiskt engagerad ända sedan doktorandtiden då hon bland annat var ordförande för Sulfs doktorandförening. Hon har även suttit i regeringens forskningsberedning där hon lyfte fram perspektiv från humaniora och unga forskare. Hennes engagemang har inte partipolitisk grund utan handlar om att vilja vara med och påverka.

– De flesta konstiga beslut tas ju inte av illvilja utan för att det inte finns någon som säger stopp. Om du ser till att bli vald till institutionsstyrelse och fakultetsnämnd så har du mycket större chans att vara med och påverka och lära dig hur saker funkar.

När hon åker till Almedalen är det inte främst för att påverka utan för att inhämta information.

– För mig som fortfarande är intresserad av doktorandfrågor så är det väldigt roligt att träffa dem som håller på med det. För att höra vad de gör, hur de tänker och vad de har för problem. Man kan inte påverka så mycket just i Almedalen, men som en upplysande erfarenhet är det inte överskattat. Du känner åt vilket håll vinden blåser i olika frågor och kan därigenom påverka på sikt.

Samtala med politiker

En person som reser till Visby i en mer officiell roll är marknads- och kommunikationschefen på fackförbundet Naturvetarna, Johan Ahlgren. Han ser Almedalen som en viktig del i förbundets löpande påverkansarbete.

– Vi försöker samtala med politiker, opinionsbildare och branschföreträdare och ta upp frågor som rör naturvetares förutsättningar. Det kan vara både planerade samtal och spontana, över en kopp kaffe eller mellan två seminarier. Det vi kommer att betona i år är behovet av fler tillsvidareanställningar inom universitet och högskolor, säger Johan Ahlgren.

Naturvetarna brukar till skillnad från många andra förbund inte anordna några egna seminarier. Det huvudsakliga skälet är att det kostar för mycket. Samtidigt är det en självklarhet att vara på plats.

– För oss är det absolut viktigt att vara där, men vi blåser inte upp Almedalen som något allena saliggörande. Det är en del i vårt påverkansarbete och vi driver samma frågor där som under resten av året på andra arenor.

I år kommer dock Naturvetarna att för första gången organisera ett mingel för medlemmar och inbjudna gäster. Det är ett alkoholfritt arrangemang som inleds med en diskussion om framtidens arbetsmarknad och är ett sätt att både skapa uppmärksamhet för förbundets frågor och att samla medlemmar på plats. Johan Ahlgren rekommenderar alla som har möjlighet att åka till Almedalen.

– Jag tror det finns många frågor som återkommer i Almedalen där naturvetare har en naturlig roll att påverka och förmedla kunskap, men också lyssna och lära sig mer. Det handlar mycket om hållbarhet, miljö och klimat, men också om utbildnings- och forskningspolitiska frågor.

Allt fler vill synas och höras

Almedalen får ofta kritik för att ha utvecklats till en kakafoni av särintressen. Allt fler vill synas och höras, allt fler behöver boende och kostnaderna för att närvara under veckan ökar kraftigt. Minglen stämplas ibland som exklusiva jippon för en invigd elit, men Moa Ekbom vill nyansera den bilden.

– Det är väldigt mycket mingel där du bara behöver anmäla dig genom en länk på en hemsida. Det handlar mer om att man vill kringgå alkohollagstiftningen med en gästlista, än att det är speciellt exklusiva arrangemang. Minglandet är viktigt för det är bra med informella kontakter. I vanliga livet är det svårt att få ihop olika scheman och olika städer, men i Almedalen är många på plats, kan skaka hand och utbyta erfarenheter.

Moa Ekbom har tur som kan bo hos vänner i Visby och likt många andra planerar hon att bara vara där första halvan av veckan. Det mesta i Almedalen händer nämligen måndag till torsdag. För att dra maximal nytta av de intensiva dagarna är det viktigt att förbereda sig mycket noga, råder Moa Ekbom.

– Jag har alla mina seminarier inplanerade. Läs igenom programmet och skapa ett litet schema åt dig själv. Jag brukar stoppa in allt i min googlekalender och så larmar den när det är dags att gå vidare och berättar vart jag ska. Bra skor är bra att ha och glöm inte att äta lunch och middag, man kan inte leva på snittar.

Var uppe tidigt

Johan Ahlgrens viktigaste tips är att vara tidigt uppe. Seminarierna startar vid åtta-tiden och det är lätt att missa mycket intressant. Samtidigt är det många som inte heller vill missa det intensiva nattlivet i Visbys gränder.

– Det är en individuell fråga hur man gör den avvägningen. Men det kan vara bra att skaffa sig några timmars sömn inför varje ny Almedalsdag.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...