Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Porträttbild på Emma Frans.

NYHET

Emma Frans ny krönikör i Curie

Hon skriver om aktuella ämnen och vill förmedla vetenskap på ett underhållande sätt. Emma Frans är postdoktor vid University of Oxford och forskar just nu om långsiktiga effekter av centralstimulerande läkemedel vid ADHD.

Vad forskar du om?
– Jag forskar inom psykiatrisk epidemiologi och beteendegenetik. Sedan drygt ett år tillbaka har jag huvudfokus på läkemedelsepidemiologi. Mitt huvudprojekt just nu handlar om långsiktiga effekter och biverkningar av centralstimulerande läkemedel vid ADHD.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Att vara forskare innebär att man får djupgående kunskaper inom ett specifikt ämnesområde. Det roligaste med epidemiologi är att man kan applicera dessa kunskaper inom en mängd olika forskningsområden. Man får således en bredd vilket gör att man aldrig ledsnar på sitt jobb. Att forska om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar känns särskilt angeläget eftersom de är vanligt förekommande och uppmärksammas allt mer. Samtidigt finns det många kunskapsluckor om dessa funktionsnedsättningar och hur man bäst behandlar dem.

Vad gör du helst när du är ledig?
– När jag är ledig hänger jag med min familj och mina vänner. Jag brukar styrketräna ett par dagar i veckan och springer när vädret tillåter. Är också aktiv på sociala medier – bloggar och twittrar regelbundet.

Vad läste du senast?
– Just nu läser jag ”Att skriva – en hantverkares memoarer” av Stephen King. Blev tipsad av en vän som anser att denna bok är ett måste för alla som vill utveckla sitt skrivande.

Vad tänker du skriva om?
– Jag försöker alltid skriva om aktuella ämnen och därför vet jag sällan vad nästa inlägg kommer att handla om. Ibland resulterar en alarmerande rubrik i Aftonbladet i ett blogginlägg, andra gånger handlar det om nya intressanta studier som förtjänar att uppmärksammas. Misstänker dock att huvudfokus kommer att ligga på epidemiologiskt metodik och tolkning, vetenskaplig kommunikation och tillvaron som postdoc.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Min ambition är att kunna förmedla vetenskap på ett sätt som känns angeläget och intressant men samtidigt har ett underhållningsvärde. Genom att blogga i Curie hoppas jag kunna nå ut till en målgrupp som normalt inte läser min blogg eller följer mig på Twitter. Jag hoppas på att kunna inspirera andra forskare att kommunicera om forskning med allmänheten och våga exponera sig i olika sammanhang.

Läs krönikor av Emma Frans i Curie.

Relaterat innehåll

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...