NYHET
Emma Frans ny krönikör i Curie
Hon skriver om aktuella ämnen och vill förmedla vetenskap på ett underhållande sätt. Emma Frans är postdoktor vid University of Oxford och forskar just nu om långsiktiga effekter av centralstimulerande läkemedel vid ADHD.
Vad forskar du om?
– Jag forskar inom psykiatrisk epidemiologi och beteendegenetik. Sedan drygt ett år tillbaka har jag huvudfokus på läkemedelsepidemiologi. Mitt huvudprojekt just nu handlar om långsiktiga effekter och biverkningar av centralstimulerande läkemedel vid ADHD.
Hur blev du intresserad av ämnet?
– Att vara forskare innebär att man får djupgående kunskaper inom ett specifikt ämnesområde. Det roligaste med epidemiologi är att man kan applicera dessa kunskaper inom en mängd olika forskningsområden. Man får således en bredd vilket gör att man aldrig ledsnar på sitt jobb. Att forska om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar känns särskilt angeläget eftersom de är vanligt förekommande och uppmärksammas allt mer. Samtidigt finns det många kunskapsluckor om dessa funktionsnedsättningar och hur man bäst behandlar dem.
Vad gör du helst när du är ledig?
– När jag är ledig hänger jag med min familj och mina vänner. Jag brukar styrketräna ett par dagar i veckan och springer när vädret tillåter. Är också aktiv på sociala medier – bloggar och twittrar regelbundet.
Vad läste du senast?
– Just nu läser jag ”Att skriva – en hantverkares memoarer” av Stephen King. Blev tipsad av en vän som anser att denna bok är ett måste för alla som vill utveckla sitt skrivande.
Vad tänker du skriva om?
– Jag försöker alltid skriva om aktuella ämnen och därför vet jag sällan vad nästa inlägg kommer att handla om. Ibland resulterar en alarmerande rubrik i Aftonbladet i ett blogginlägg, andra gånger handlar det om nya intressanta studier som förtjänar att uppmärksammas. Misstänker dock att huvudfokus kommer att ligga på epidemiologiskt metodik och tolkning, vetenskaplig kommunikation och tillvaron som postdoc.
Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Min ambition är att kunna förmedla vetenskap på ett sätt som känns angeläget och intressant men samtidigt har ett underhållningsvärde. Genom att blogga i Curie hoppas jag kunna nå ut till en målgrupp som normalt inte läser min blogg eller följer mig på Twitter. Jag hoppas på att kunna inspirera andra forskare att kommunicera om forskning med allmänheten och våga exponera sig i olika sammanhang.
Du kanske också vill läsa
Nyhet 22 januari 2025
Prestation och konkurrens eller lärande och lagarbete? Hur ser tillvaron ut för doktorander idag? Hur lär de sig navigera i akademin och vilken roll spelar handledaren? Curie Talks...
Debatt 20 januari 2025
Forskare kan bidra till den politiska beslutsprocessen. Men politiker måste själva skapa tydliga strukturer för hur och när forskningsbaserad kunskap ska bidra i den här processen....
Nyhet 17 december 2024
Allt från en bra snöskyffel till fred på jorden, men också en robust anteckningsbok och upptäckten av liv i rymden. Fem forskare önskar sig både hårda klappar och drömmer stort när...