Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Profilbild på Jens Sundström

Jens Sundström är samverkanslektor vid SLU. Foto: Privat.

NYHET

Jens Sundström ny krönikör i Curie

Han skriver om betydelsen av ett vetenskapligt synsätt i debatten om genteknik. Jens Sundström är samverkanslektor vid SLU och forskar om de genetiska mekanismer som bestämmer när barrträd ska sätta kottar. På sin lediga tid åker han helst skidor eller vandrar i fjällen.

Vad forskar du om?
Jag studerar de genetiska mekanismer som bestämmer när barrträd ska börja sätta kottar. I egenskap av samverkanslektor vid SLU bedriver jag även projekt riktat mot genteknik och modern växtförädling.

Hur blev du intresserad av ämnet?
Projektet kring kottsättning tog sin början efter stormen Gudrun 2005, då det rådde stor brist på frömaterial till återplanteringar, men jag har under lång tid varit intresserad av reproduktiv utveckling i blommande växter och barrträd ur ett evolutionärt perspektiv.

Vad gör du helst när du är ledig?
Helst åker jag skidor eller vandrar på fjället.

Vad läste du senast?
Torka aldrig tårar utan handskar av Jonas Gardell, hela trilogin.

Vad tänker du skriva om?
Jag ska skriva om en botanisk upptäckt som gjordes i mitten av 1800-talet och hur den används idag. Jag kommer att beröra aktuell forskning och ta upp betydelsen av ett vetenskapligt synsätt i den ständigt pågående debatten om genteknikens vara eller inte vara.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag hoppas kunna nå ut till intresserade läsare och även väcka en del tankar om den grundläggande betydelse som forskningen kring växternas biologi har för vårt samhälle idag och i framtiden.

Läs krönikor av Jens Sundström i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 31 maj 2023

Att forska om medier och politik och dessutom närma sig frågor om opartiskhet och objektivitet är att be om att bli ifrågasatt. Bengt Johansson skriver om sin väntan på Twitterstor...

Nyhet 22 maj 2023

Redaktionen

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings u...

Krönika 24 april 2023

Det kan löna sig att förstå hur journalistik fungerar. Bengt Johansson skriver om hur forskare kan bli bättre källor.