Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Krönika

Goda nyheter som förtjänar uppmärksamhet

Under augusti månad nåddes vi av två mycket goda nyheter. Den elfte augusti rapporterade Unicef att det gått ett år sedan senaste rapporterade fallet av polio i Afrika. Några dagar senare konstaterade Världshälsoorganisationen (WHO) att en vecka utan nya fall av ebola passerat i Sierra Leone, skriver Emma Frans.

Detta var den första veckan utan nya insjuknanden sedan utbrottet förra året. I en tid av klimathot, finanskriser, krig och terrordåd känns det särskilt viktigt att ibland påminnas om denna typ av framsteg. Världen blir faktiskt bättre – barnadödligheten är lägre än någonsin och vi har aldrig tidigare varit så friska eller levt så länge som nu.

I sommar har flera brutala mord inträffat i Sverige och dessa mord har fått stor medial uppmärksamhet. Denna typ av händelser skrämmer många, och det är lätt att tro att detta återspeglar en farligare värld. Samtidigt visar statistik att vår tillvaro faktiskt blir tryggare och att allt färre människor dödas i Sverige. En skev bild av hur världen egentligen ser ut kan onekligen vara problematisk. Det leder till onödig oro men kanske också till uppgivenhet och passivitet. Varför kämpa för en bättre värld när alla insatser tycks vara verkningslösa?

Visst är det viktigt att media rapporterar om allt hemskt som sker i världen. Samtidigt måste man lyfta fram de goda nyheterna. På senare tid verkar det blivit allt vanligare med nyhetssajter tillägnade just ”goda nyheter”. Men dessa sajter verkar snarast syfta till att få läsarna att le åt en gullig katt som blivit världskändis, eller ge en varm känsla i magen genom att uppmärksamma vardagshjältar. Jag tror att vi behöver goda nyheter i folkbildningssyfte.

På Dagens Nyheters ”goda nyheter”-sajt uppmärksammade man dock rapporten om ett år utan nya poliofall i Afrika. Men egentligen tycker jag att nyheten borde fått betydligt större medialt utrymme. För polio är knappast någon ofarlig barnsjukdom. Polio har historiskt varit en oerhört fruktad sjukdom som skördat många liv och resulterar i förlamning och livslånga funktionsnedsättningar. Nu är denna sjukdom snart utrotad tack vare medicinsk forskning, effektiva vaccin och globalt folkhälsoarbete. Sannerligen en positiv utveckling.

Nyhetsrapportering om dessa framsteg ger oss kunskaper och kanske en vilja att fortsätta kämpa för en bättre värld. Och visst kan väl även goda folkhälsonyheter göra oss glada? Nyhetssajterna underskattar nog sina läsare om de tror att söta katter behövs för ett leende eller en bra magkänsla.

Mer om skribenten

  • Emma Frans

    Postdoktor

    Hon skriver om aktuella ämnen och vill förmedla vetenskap på ett underhållande sätt. Som postdoktor vid University of Oxford forskar Emma Frans om långsiktiga effekter av centralstimulerande läkemedel vid adhd.

Relaterat innehåll

Nyhet 22 maj 2023

Redaktionen

Hon skriver om sin forskning kring kunskapsresistens och vad det kan lära oss om folkbildning och forskningskommunikation. Julia Aspernäs är doktorand vid JEDI-lab vid Linköpings u...

Krönika 24 april 2023

Det kan löna sig att förstå hur journalistik fungerar. Bengt Johansson skriver om hur forskare kan bli bättre källor.

Nyhet 13 februari 2023

Carina Järvenhag och Natalie von der Lehr

De vill inspirera forskare att nå ut med sina forskningsresultat och att omsätta forskning i samhällsnytta. Det är några av målen för två nya satsningar på priser som belönar frams...