Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Thomas Kaiserfeld är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Foto: Mandi Kaiserfeld

NYHET

Thomas Kaiserfeld ny krönikör i Curie

Han är nyfiken på det mesta och har teknik– och vetenskapshistoria som specialitet. Thomas Kaiserfeld är professor i idé– och lärdomshistoria vid Lunds universitet och forskar bland annat om kunskapsöverföring inom jordbruket i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

Vad forskar du om?
– Min specialitet är teknik- och vetenskapshistoria. Jag studerar bland annat hur olika organisationer har skapats under de senaste tre-fyra seklen för att underlätta att kunskapsrön och forskningsresultat kommit användare till del. I synnerhet intresserar jag mig för hur den här typen av kunskapsöverföring möjliggjordes inom jordbruket i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Ett annat intresse rör idéer om samspelet mellan teknik och sociala institutioner. Ytterligare ett intresse är stora forskningsorganisationer, hur de realiseras och förändras trots de stora och långsiktiga investeringar som krävs.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag är nyfiken på det mesta och frågan borde snarare vara hur jag har lyckats välja bort så mycket annat som är intressant. Nu är jag väl inte helt säker på att jag verkligen har det.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Cyklar, springer och är oseriös.

Vad läste du senast?
– ”Högre utbildning och forskning i Sverige: Statistik data m.m.”, Ecklesiastikdepartementets U-enhet, 1 september 1966.

Vad tänker du skriva om?
– Forskning och forskarvärlden i enlighet med Curies regler. Skulle jag veta mer än så redan nu skulle jag nog inte ha tackat ja.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Att få en klok kommentar på sex försök.

Läs krönikor av Thomas Kaiserfeld i Curie.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...

Nyhet 10 januari 2024

Carina Järvenhag

Akademin måste arbeta med forskning på ett både praktiskt och teoretiskt plan. Det menar Helena Hansson som forskar och undervisar om deltagande design vid Göteborgs universitet. D...

Krönika 18 december 2023

När forskare möter journalister handlar mycket om att förstå den andres arbetsvillkor. Bengt Johansson skriver om skillnaderna mellan forskningen och journalistiken.