Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor

Thomas Kaiserfeld är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Foto: Mandi Kaiserfeld

NYHET

Thomas Kaiserfeld ny krönikör i Curie

Han är nyfiken på det mesta och har teknik– och vetenskapshistoria som specialitet. Thomas Kaiserfeld är professor i idé– och lärdomshistoria vid Lunds universitet och forskar bland annat om kunskapsöverföring inom jordbruket i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet.

Vad forskar du om?
– Min specialitet är teknik- och vetenskapshistoria. Jag studerar bland annat hur olika organisationer har skapats under de senaste tre-fyra seklen för att underlätta att kunskapsrön och forskningsresultat kommit användare till del. I synnerhet intresserar jag mig för hur den här typen av kunskapsöverföring möjliggjordes inom jordbruket i slutet av 1700-talet och början av 1800-talet. Ett annat intresse rör idéer om samspelet mellan teknik och sociala institutioner. Ytterligare ett intresse är stora forskningsorganisationer, hur de realiseras och förändras trots de stora och långsiktiga investeringar som krävs.

Hur blev du intresserad av ämnet?
– Jag är nyfiken på det mesta och frågan borde snarare vara hur jag har lyckats välja bort så mycket annat som är intressant. Nu är jag väl inte helt säker på att jag verkligen har det.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Cyklar, springer och är oseriös.

Vad läste du senast?
– ”Högre utbildning och forskning i Sverige: Statistik data m.m.”, Ecklesiastikdepartementets U-enhet, 1 september 1966.

Vad tänker du skriva om?
– Forskning och forskarvärlden i enlighet med Curies regler. Skulle jag veta mer än så redan nu skulle jag nog inte ha tackat ja.

Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
– Att få en klok kommentar på sex försök.

Läs krönikor av Thomas Kaiserfeld i Curie.

Relaterat innehåll

Krönika 24 oktober 2023

Undvik förrädiska förkortningar, skapa en emotionell budget och se till att mötas i ögonhöjd. Anna Sarkadi skriver om brukarmedverkan och vad som krävs när kollegorna i projektet i...

Nyhet 4 oktober 2023

Eva Annell

De som forskar på kunglighet och monarki blir ofta kontaktade av journalister, men får sällan tala om sitt expertområde. För att nå ut med sin forskning har några av dem skapat en ...

Krönika 18 september 2023

Forskarens vardag är inte bara en framgångssaga. Kanske kunde vi då och då också dela med oss av när det inte går så bra, skriver Bengt Johansson.