Prenumerera på Curies nyhetsbrev

Nyheter, krönikor och debatter om forskarens vardag och aktuella forskningsfrågor. Varje vecka i din inkorg. Ges ut av Vetenskapsrådet.

Logotyp Curie - samtal om forskningens villkor
Ellen Kooijman sitter vid köksbord med legofigurer.

Ellen Kooijman är forskare på Naturhistoriska riksmuséet. Hennes förslag att tillverka legofigurer som föreställde kvinnliga forskare blev snabbt en världsnyhet. I augusti i år blev legofigurerna verklighet. Foto: Jyrki Sivenius

NYHET

Forskarkvinna i lego blev världsnyhet

När Ellen Kooijman föreslog att Lego skulle tillverka figurer som föreställde kvinnor som forskar blev det snabbt en världsangelägenhet. Själv hade hon aldrig kunnat drömma om att ämnet skulle vara så laddat.

När förslaget hamnat i Legos digitala förslagslåda fick det snabbt över tiotusen anhängare, vilket innebar att Lego tog upp det till diskussion. I augusti lanserades byggsatsen Research Institute som innehåller tre forskare inom astronomi, paleontologi och kemi. Alla kvinnofigurer.

Ellen Kooijman, senior forskare vid avdelningen för geovetenskap vid Naturhistoriska riksmuseet, hade tänkt sig att det skulle finnas tillgängligt i butiker, men det blev alldeles för populärt för det. Det var bara de som satt beredda vid e-butiken på nätet som lyckades lägga beslag på de första byggsatserna. Kanske kommer det en nylansering, men säkert vet hon inte.

Uppmärksamheten kring detta har trots allt varit enorm. På kort tid har Ellen Kooijman gjort över 60 intervjuer för medier från stora delar av världen, CNN och BBC bland dem. Hon har bjudits till tv-program och konferenser och blivit indragen i det mesta som handlar om ämnet kvinnor i forskning.

– Jag är överraskad och faktiskt ganska ledsen över att det var ett så hett ämne. Jag föreslår legofigurer som i princip föreställer mig själv och så blir det så stor sak av det, säger hon.

Chef för labbet

Ellen Kooijman kommer från Holland där hon studerade geovetenskap. Hon doktorerade i Tyskland och har sedan forskat i USA tills hon var redo för nya utmaningar och ville leda ett labb.

– Jag kunde tänka mig att flytta nästan var som helst i världen. Jag letade efter det bästa jobbet inom mitt område.

Det fanns tydligen här i Sverige, som forskare på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. Nu kryssar hon fram mellan montrarna i utställningshallen och upp genom ett ljust trapphus och fram till ett mycket stort kontorsrum med högt i tak. Och så ner igen i trapporna, slår upp en vacker gammal dörr och där mitt i allt det anrika, traditionstunga, uppenbarar sig ett modernt laboratorium.

– Vi ska precis installera en ny masspektrometer, säger hon stolt.

Projekten rör sig från Himalayas höjder till Skandinaviens flackare bergskedjor. I Tadjikistan har vulkaner kastat upp stenar från de djupare nivåerna av bergskammen och skapat bra möjligheter för att studera hur berget ser ut där nere där atmosfären inte kan påverka.

De mineraler som hon hittar där kan hon bland annat jämföra med de svenska uråldriga bergen. De har förmodligen varit lika ståtliga som Himalayas en gång i tiden, men slipats ner genom årtusenden och blottar på så sätt de lägre nivåerna av bergskammen redan vid ytan. Ellen Kooijman modellerar bergen i datorn hemma på labbet för att försöka förstå hur de byggs upp.

Många män

På fritiden byter hon programvaran men fortsätter modellerandet, stenar och berg byts ut mot legobitar. Hon har alltid varit intresserad av lego och i 20-årsåldern upptäckte hon att det fanns mjukvara för att bygga lego på datorn.

Men hon bygger med legobitarna i plast också. Helst blir det medeltida byar och slott, men det egna labbet har också återskapats i miniatyr. Genom åren har hon reflekterat över att legovärlden är uppbyggd av mansfigurer. Precis som forskarvärlden i många fall.

– Som student märkte jag ju att det naturvetenskapliga området var mansdominerat, men jag tänkte inte så mycket på det. När jag kom till Tyskland blev det ännu mer uppenbart där många doktorander var kvinnor men nästan alla professorer män.

På labbet i USA där hon arbetade diskriminerades kvinnor till viss del och Ellen Kooijman ser många problem med att få kvinnor att välja naturvetenskapliga forskaryrken här i Sverige också. Men kanske kan hennes legobyggsats bidra till en förändring.

– Jag hoppas att det blir tydligare för flickor att de kan bli vad de vill i livet. Kvinnliga förebilder i lego är också viktiga för att killar ska förstå att det är helt normalt för kvinnor att ha sådana arbeten.

Ellen Kooijmans kontaktuppgifter på Naturhistoriska muséet. Länk till annan webbplats.

Du kanske också vill läsa

Nyhet 23 april 2024

Carina Järvenhag

Turnén om vetenskapsförnekelse besökte över tio lärosäten för att belysa fenomenet och dess konsekvenser för forskning och klimatarbete. En av initiativtagarna, miljöforskaren Mika...

Debatt 16 april 2024

Pernilla Wittung-Stafshede

Sexuella trakasserier och mobbning är vanligt på universitet och högskolor i Sverige. Mest utsatta är kvinnliga studenter och doktorander. Webbaserade anmälningssystem ser bra ut p...

Nyhet 3 april 2024

Natalie von der Lehr

De varnar känsliga lyssnare i början av varje poddavsnitt. Forskarna Kristina Alstam och Annelie de Cabo startade podden Med kriminella hälsningar för att ge röst åt socialt arb...