
Annika Olsson är litteraturvetare och forskar om demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Foto: Privat
NYHET
Annika Olsson ny krönikör i Curie
Hon skriver om forskningens demokratiska uppdrag och sin vardag som prefekt, lärare och forskare. Annika Olsson är filosofie doktor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet och forskar om demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Sin fritid ägnar hon just nu åt att läsa, se på film, gå på valpkurs och diskutera politik.
Vad forskar du om?
Jag är feministisk litteraturvetare med litteratursociologisk inriktning. I min forskning arbetar jag med både teoretiska och praktiska aspekter på demokrati, jämställdhet och jämlikhet. Representation, det offentliga samtalet och litteraturens funktion i demokratiska samhällen står i fokus. För tillfället arbetar jag med ett oral history-projekt, De intellektuella i Sverige 1960-2010, och är en av grundarna till forskarnätverket Oral History i Sverige.
Hur blev du intresserad av ämnet?
När jag i tonåren upptäckte relationen mellan politik och litteratur, berättandets och betraktandets ordning.
Vad gör du helst när du är ledig?
Just nu: läser, ser på film, går på valpkurs och diskuterar politik.
Vad läste du senast?
Är mitt i Stefan Zweigs Världen av igår. En europés minnen.
Vad tänker du skriva om?
Jag kommer att fokusera på vetenskapens/forskningens demokratiska uppdrag. Min vardag som prefekt, lärare och forskare blir utgångspunkten för olika reflektioner kring detta tema.
Vilka är dina förväntningar på att skriva i Curie?
Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få vara med och samtala kring de frågor som jag menar är centrala inte bara i min forskning, utan för vetenskapen och vårt samtida samhälle.
Relaterat innehåll
Nyhet 22 november 2023
Riktade satsningar är inget ovanligt inslag i den statliga forskningsfinansieringen. Men åsikterna om dem går isär. Hotar de den akademiska friheten eller är de ett rimligt komplem...